Veganska prehrana smanjuje rizik od artritisa, srčanog i moždanog udara

| More

Znanstvenici s Karolinskog instituta u Stockholmu, Švedska, izdali su studiju u časopisu Arthritis Research and Therapy koja pokazuje da se veganskom prehranom može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara kod pacijenata s reumatičnim artritisom, kao i olakšati težinu bolesti.

Reumatični artritis se smatra važnim rizičnim faktorom kod kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvenici su proučavali 66 odraslih osoba s reumatičnim artritisom, prosječne starosti od 50 godina.

38 osoba stavljeno je na vegansku prehranu (bez namirnica životinjskog porijekla) u kojoj ugljikohidrati pružaju 60% dnevnih kalorija, masnoće 30% te bjelančevine 10%.

28 testiranih osoba u kontrolnoj skupini bilo je na prehrani koja sadrži i životinjske namirnice sa sličnim omjerom ugljikohidrata, masnoća i proteina kao i osobe na veganskoj prehrani. Bili su poticani i da jedu pet ili više puta dnevno voće i povrće te da jedu složene ugljikohidrate poput krumpira i integralnih žitarica umjesto rafiniranih.

Nakon godinu dana znanstvenici su mjerili nekoliko biopokazatelja na svim osobama.i uočili da su osobe u veganskoj skupini doživjele pad indeksa tjelesne mase, totalnog kolesterola i LDL ('lošeg') kolesterola. Razine triglicerida i HLD ('dobrog') kolesterola su ostale nepromijenjene. Dogodilo se i povećanje razine 'antiPC' antitijela, za koje se vjeruje da pomažu štititi tijelo od kardiovaskularnih bolesti.

Ovi su nalazi kompatibilni s prijašnjim rezultatima ispitivanja osoba vegeterijanske/veganske prehrane koja su pokazala sniženje krvnog tlaka, niži indeks tjelesne mase i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, kažu znanstvenici.

Oko 20 milijuna ljudi diljem svijeta pati od reumatičnog artritisa. Visoke razine LDL i totalnog kolesterola, kao i visoki indeks tjelesne mase rizični su faktori za srčani i moždani udar.

Uz sve to, znanstvenici su uočili da su razine upalnog pokazatelja CRP i broj nateklih zglobova sniženi kod onih koji su bili na veganskoj prehrani.

Istraživanje ukazuje da veganska prehrana izravno utječe na održavanje dobrog zdravlja.

NaturalNews

Reumatični artritis [ 32.56 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting