16.09.09. Najava Vege izazova

| More

Prijatelji životinja i Lush vas izazivaju na Vege izazov

Sve više raste svijest građana o zdravstvenim, ekološkim i etičkim razlozima za vegetarijanstvo. Mnogo je razloga za bezmesnu prehranu, a utjecaj uzgoja životinja za hranu na klimatske promjene još je jedan od razloga za prelazak na održivi način prehrane. Veg(etarij)anska prehrana nije samo suosjećajna, već je ekološki i zdravstveno prihvatljivija.

Kako svakodnevno vlastitim odlukama, izborima i aktivnostima utječemo na svijet u kojem živimo, Prijatelji životinja pozivaju sve da na deset dana otkriju prednosti veg(etarij)anske prehrane. Građani se pozivaju da prihvate Vege izazov i od 18. rujna, dana održavanja ZeGeVege festivala, do 1. listopada, Svjetskog dana vegetarijanstva, budu vegetarijanci ili još bolje vegani! Prijave za Vege izazov primat će se na ZeGeVege festivalu ili preko web stranica www.prijatelji-zivotinja.hr i www.zegevege.com.

Cilj Vege izazova je demistificirati veg(etarij)ansku prehranu, približiti ekološke, zdravstvene i etičke vrijednosti veg(etarij)anskog načina života te ukazati javnosti da ukusna i zdrava hrana, baš kao i kvalitetna kozmetika, ne moraju biti životinjskoga podrijetla. Oni koji se među prvima prijave na Vege izazov dobivaju i knjigu Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan Juliet Gellatley, dok će se kraj Vege izazova, 1. listopada, proslaviti mirisnim iznenađenjima.

Prijatelji životinja će s Ivom Šulentić i Idom Prester u srijedu, 16. rujna, na Trgu Bana Jelačića od 11 do 12 sati pozivati građane da sudjeluju na ZeGeVege festivalu i u Vege izazovu te dijeliti veganske kolačiće. Sudjelovanje u Veganskom izazovu najavile su Petra Nižetić i Iva Šulentić, a očekuju se i druge osobe iz javnog života.

Idejni začetnik i inicijator Vege izazova je tvrtka Lush koja svoje proizvode ne testira na životinjama. Lush će doživljaj sudjelovanja u Vege izazovu svim sudionicima začiniti praktičnim savjetima o veg(etarij)anskoj prehrani i ukusnim receptima na web stranicama www.lush.hr kao i na Facebook stranici Lush Croatia gdje se također nalazi i prijavnica.

Svi posjetitelji ZeGeVege restorana moći će se 18. rujna od 10 do 22 sata na Trgu bana Jelačića uvjeriti u raznovrsnost i bogatstvo ukusa vege prehrane, kušajući izvrsna bezmesna jela po promotivnim cijenama (10-18 kn).

Proizvođači zdrave hrane i eko-poljoprivrednici na svojim će štandovima ponuditi i degustaciju veganskih proizvoda. Građani će se upoznati i s ponudom etički prihvatljivih proizvoda tvrtki čija kozmetika i sredstva za čišćenje nisu testirani na životinjama, kao i s ekološkim proizvodima koji nam pomažu da u svakodnevnom životu što manje štetimo okolišu i životinjama.

Cijeli dan bit će moguće besplatno šminkanje, a djeca će moći kroz zabavu učiti o važnosti održivog načina življenja. Također, građani će moći izravno utjecati na promjene potpisivanjem peticije za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije i peticije za zabranu plastičnih vrećica.

Na ZegeVege festivalu predstavit će se knjige - Vitka i opaka autorica Kim Barnouin i Rory Freedman, Mliječni put Nicka Suttona i Specizam Joan Dunayer, čija će se promocija održati istoga dana u 18:30 u Pučkom otvorenom učilištu, Vukovarska 68.

Uz izložbu, ispisivanja grafita, video projekcija i slično, posjetitelje ZeGeVege festivala očekuju brojna događanja poput nastupa kućnog teatara Škripzikl, pjevačice Elma, etno zbora Čipkice, plesne skupine Adami, Senzala i Zuzana i umjetničke družine Artistika, grupe Voodoo Lizards, Fini sapuni i Dženeration 81 kao i Ivane Radovniković, Lee Dekleve, Meri Jaman i Anite Valo (Meritas), Jelene Radan i Luke Nižetića.

Sponzori su Alpro, Arto, bio&bio, Bistra, Cherry Blossom, Cro-A-Porter, Encian, Europlakat, Kerschoffset, Iskon, Labud, Libertis, Lush, Macrocruise, MBM, Meridian, Omegol, Philips, PIO, Vectordesign, Vegehop, Zale, a izlagači su Advent, Algoritam, Annapurna, Avon, Biomedis, Biovizija, Dvostruka duga, Eco-Positiva, Eko proizvod, Eko igračke, Eco-natura, Encian, Ganeša, Gea, Glas životinja, Greenergo, Klub mladih tehničara Dubrava, Labud, Lush, Mala performerska scena, Melvita, Omegol, OPG Orešković Lavanda, OPG Vladimir Šinko, OPG Marijan Radanec, OPG Violeta Lovrec, OPG Vlado Posel, Oriflame, Pomozimo hrtovima, Repro eko, Roda, Sklonište za napuštene životinje Dumovec, Sloboda za životinje, Tomar, Uriho, Utočište Ianua, Združenje za razvoj miroljubnega kmetijstva, Zmajevna, Zrno.

Program i više o ZeGeVege festivalu može se naći na www.zegevege.com.

Vege izazov [ 782.04 Kb ]Vege izazov [ 392.69 Kb ]Vege izazov [ 510.19 Kb ]Vege izazov [ 743.25 Kb ]Vege izazov [ 1.02 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting