19.12.23. Tradicionalno može biti vegansko!

| More

Blagdanske želje Prijatelja životinja su mir i pravednost za sva bića

- Iz udruge Prijatelji životinja navode da tradicija ne opravdava zlo koje nanosimo životinjama

Blagdansko vrijeme je pred nama, a to za mnoge od nas znači i druženje s najdražima uz darivanje i stolove pune hrane. Iako mnogi vrijeme oko Božića nazivaju najljepšim danima u godini, za životinje to sigurno ne vrijedi. Blagdanska sezona donosi sa sobom još masovnije ubijanje riba, kokoši, svinja, janjića i ostalih životinja, čiji će dijelovi tijela narezani i začinjeni potpuno nepotrebno završiti na tanjurima.

Prijatelji životinja podsjećaju da bi ovi dani mogli odisati ljubavlju, mirom i suosjećanjem prema svim bićima, no umjesto toga, to su za njih najkrvaviji dani u godini. Kako navode, nema ničega miroljubivog na industrijskim farmama i u klaonicama, gdje više od 90 milijarda nedužnih životinja godišnje živi bijedne živote pune patnje i umire nasilnom, brutalnom smrću.

„Kada bismo mogli provesti samo jedan sat u njihovoj koži, odmah bismo vidjeli koliko je apsurdno i ironično to što se veselimo uz raskomadano meso onih koji su željeli živjeti jednako kao i mi. Brzo bismo shvatili i da tradicija ne čini moralno opravdanim ono što im činimo. Pozivamo građane da uvide smisao blagdana, a to je širenje istinske ljubavi i suosjećanja prema svim stanovnicima našega planeta”, izjavila je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Kako navodi, uz obilje ukusnih i lako dostupnih veganskih namirnica, to je lakše nego inače: „Sve počinje našim izborom kako ćemo se hraniti i danas je zaista lako napraviti bogato i ukusno vegansko jelo. Blagdanski dani su idealno vrijeme za preispitivanje navika i motiviranje za pozitivne promjene. Vjerujte mi, prekrasno je veseliti se uz fiš bez riba, pečenje od sejtana, francusku salatu i kolače bez jaja jer nema ništa ljepše od činjenice da su zbog tvojeg izbora pošteđeni mnogi životi, a sačuvan je i okoliš.”

Gotova sva tradicionalna jela i kolači mogu se napraviti od namirnica biljnog podrijetla. Uz mnoštvo recepata za veganska jela, dostupni su i gotovi raznovrsni biljni sirevi i meso. „Veganska blagdanska jela namijenjena su svima i dobra su za sve, kako za nas tako i za životinje”, zaključuju iz udruge Prijatelji životinja.

Apeliraju na sve da pripaze i na izbor darova: neka to bude kozmetika koja nije testirana na životinjama i predmeti koji nisu od životinjskoga krzna ili kože. Pozivaju sve i da, u duhu obzirnosti prema drugim ljudima i životinjama, ne koriste pirotehniku i da ne kupuju životinje kao što bi kupili šal ili parfem nego da, ako imaju uvjete za skrb o životinji, posjete neko od skloništa za napuštene životinje.

Više informacija o sve većoj veganskoj ponudi proizvoda i jela, video snimljen u njihovoj kuhinji i razni blagdanski recepti mogu se naći OVDJE.

Ako želite kokoš za večeru, pozovite ju! [ 353.05 Kb ]

Vezane teme

Veganski Božić [ 4.67 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting