09.10.23. Biljno meso na roštilju, kultivirano na ekranu

| More

Na Dan biljnoga mesa Prijatelji životinja i Matei Negovetić peku revolucionarni biftek i educiraju o kultiviranom mesu

- Jelačićev trg, 10. 10. u 11 sati: prikaz stalnog rasta ponude biljnog mesa i razvoja kultiviranog

dan biljnog mesa [ 1.04 Mb ]

10. listopada 2023. godine od 11 sati zagrebačkim Trgom bana Jelačića širit će se miris roštilja. Iako će mnogi zbog primamljivog mirisa i izgleda mesa pomisliti da je riječ o životinjskome, iznenadit će se kada doznaju od Prijatelja životinja i Mateija Negovetića, koji će na licu mjesta pripremati hranu, da je sve što nude za degustaciju potpuno biljnoga podrijetla. Ovom akcijom Prijatelji životinja obilježavaju Dan biljnoga mesa. kojim se svake godine 10. listopada naglašava činjenica da je biljno meso bolje za ljudsko zdravlje, životinje i planet. Iza roštilja, na velikom ekranu prikazivat će se kratki film o razvoju i prednostima kultiviranog mesa, preveden na hrvatski jezik.

Biljno meso ima vrlo sličan okus i teksturu kao meso životinja, a proizvedeno je od kvalitetnih biljnih bjelančevina, najčešće graška. Proizvođači mesa biljnoga podrijetla iskoristili su biokemijsku sličnost između biljaka i životinja, odnosno činjenicu da, iako biljke nemaju mišiće, sadrže bjelančevine, masti, vitamine, minerale i vodu. Za proizvodnju biljnoga mesa koristi se 72 – 99 % manje vode i 47 – 99 % manje obradivog zemljišta. Nadalje, uzrokuje 51 – 91 % manje onečišćenja vode i emitira 30 – 90 % manje emisija stakleničkih plinova. Dostupno je u gotovo svim trgovinama u Hrvatskoj i dolazi u raznim oblicima: od ćevapčića i bifteka do salama i hrenovki, što će sve Prijatelji životinja nuditi prolaznicima. Glavni adut roštilja bit će revolucionarni veganski odrezak filet mignon.

S druge strane, kultivirano meso u Hrvatskoj još uvijek nije dostupno, no Prijatelji životinja s nestrpljenjem očekuju prve takve proizvode na policama trgovina u bliskoj budućnosti. Kultivirano meso proizvodi se izravnim uzgojem životinjskih stanica. U procesu uzgoja koriste se osnovni elementi potrebni za izgradnju mišića i masti te se omogućuje isti biološki proces koji se događa unutar životinje. Identično je životinjskome mesu na staničnoj razini, no ova metoda proizvodnje eliminira potrebu za uzgojem i ubijanjem životinja za hranu. I kultivirano meso ima goleme prednosti u odnosu na konvencionalnu životinjsku poljoprivredu i meso nastalo uzgojem i ubijanjem životinja. Kultivirano meso naziva se još i čistim mesom jer nastaje u kontroliranim uvjetima i, za razliku od životinjskoga mesa, ne sadrži antibiotike, gnoj, pesticide i tumore. Važno je naglasiti i da se tijekom proizvodnje ne koristi metoda genetskog modificiranja.

Korištenje biljnog i kultiviranog mesa ublažit će krčenje šuma povezano s uzgojem životinja radi hrane, gubitak biološke raznolikosti, otpornost na antibiotike, izbijanje zoonoza i smanjiti klanje životinja. To će biti objašnjeno u kratkom edukativnom filmu o kultiviranom mesu koji će sigurno zaintrigirati prolaznike. Prijatelji životinja pozivaju sve da se i dodatno educiraju o kultiviranom mesu: „Imamo povijesnu priliku iskorijeniti masovno ubijanje životinja i uništavanje planeta novim inovacijama i proizvodima. Industrija hrane prolazi kroz transformaciju. Inovacije poput kultiviranog mesa trebamo što prije prigrliti dobrom informiranošću i točnim informacijama, a ne stvaranjem predrasuda.”

Matei Negovetić, zaljubljenik u kuhanje i isprobavanje novih recepata, voditelj Akademije plant-based kuhanja te bloga i stranice naziva Plant-based full of taste, poziva sve da im se pridruže na edukaciji i degustaciji u utorak: „Ako mi ne vjerujete na riječ da je biljno meso jednako sočno, kompaktno i ukusno, a jela napravljena s njim jednako zanimljiva i vizualno i okusom, dođite i uvjerite se sami. Uz ukusne zalogajčiće moći ćete doznati više o činjenici da prelaskom na biljno meso i druge biljne proteine možemo koristiti daleko manje prirodnih resursa i pomoći smanjiti ogromnu štetu koju je našem planetu prouzročio uzgoj životinja radi hrane. Iza biljnog mesa koje ćemo nuditi za degustaciju krije se mnogo više od dobrog okusa: takvo meso bolje je probavljivo zbog visokog postotka vlakana, snižava kolesterol i, uz manje kalorija, pomaže u poboljšanju zdravlja crijevnog mikrobioma.”

Fotogaleriju akcije pogledajte OVDJE.

dan biljnog mesa [ 304.62 Kb ]

Vezane teme

dan biljnog mesa [ 1.25 Mb ]dan biljnog mesa [ 1.18 Mb ]dan biljnog mesa [ 1.02 Mb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting