Veganske zastave u Hrvatskoj

| More

Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Utemeljen je 1994. godine kako bi se promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

Veganska zastava nadahnuta je očuvanjem prirode, ljubavlju, poštovanjem i suosjećanjem prema svim bićima, neovisno kojoj vrsti pripadaju, te održivosti. Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo V početno je slovo riječi „vegan”, a obrnuta piramida simbol je sposobnosti svakog pojedinca da učini globalne pozitivne promjene.

Udruga Prijatelji životinja smatra da je promocija veganske zastave u Hrvatskoj važna za jačanje pokreta koji ima za cilj opće dobro te da pridonosi i ekološkoj osviještenosti gradova i njihovu turističkom predstavljanju. Stoga su pokrenuli i vode dugogodišnji projekt postavljanja i promocije veganskih zastava povodom Svjetskog dana veganstva.

1. studenoga 2020. godine podignute su 22 veganske zastave na najpopularnijim i najfrekventnijim mjestima u Zagrebu. Vijorile su 12 dana na Trgu bana Josipa Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, Trgu žrtava fašizma, Trgu kralja Tomislava i Rooseveltovu trgu. Osim zastava, u veganskim bojama svijetlili su Meštrovićev paviljon i fontane na livadi ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

1. studenoga 2021. godine veganske zastave su osim u Zagrebu podignute u Puli, Opatiji, Krapini, Čakovcu, Makarskoj i Samoboru.

1. studenoga 2022. godine veganske zastave podignute su, osim u Zagrebu, Puli, Opatiji, Krapini, Čakovcu, Makarskoj, Samoboru i Vukovaru, Zadru i Slavonskom Brodu te se time postiglo da 100 veganskih zastava viori u 10 hrvatskih gradova.

Cilj projekta je postavljanje zastava u što više gradova Hrvatske, na što više lokacija. Kako bi se uspješnost projekta nastavila, kao i zbog logističkih potreba projekta, imenovani su predstavnici veganske zastave za svaki od gradova u kojima su postavljane.

Zaduženja predstavnika veganske zastave su:

– nastojanje dobivanja dozvole za postavljanje veganskih zastava u svojemu gradu, u suradnji s nositeljem kampanje, udrugom Prijatelji životinja

– nošenje zastava na postavljanje

– dolaženje po zastave kada se skinu s jarbola

– promoviranje veganske zastave u svojemu gradu u suradnji s nositeljem kampanje

– čuvanje zastava do sljedeće godine

– nastojanje dobivanja novih lokacija za zastave

– pomoć pri prikupljanju sredstava za šivanje zastava.

Predstavnici veganske zastave ponosni su na svoju funkciju i zaduženja, i obavljaju ih odgovorno. U tome im pomažu voditelj projekta i glavni koordinator projekta.

S obzirom na to da je projekt veganske zastave trajno aktivan, traže se i novi predstavnici za gradove u kojima još nisu dogovorene zastave te se mole svi zainteresirani da se jave.

U tijeku je i prikupljanje donacija za šivanje zastava i svaka pomoć je dragocjena. Mole se svi koji mogu pomoći da uplate donaciju prema želji i mogućnosti. Načini uplate nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr/donacije. Unaprijed hvala!

ČAKOVEC

Postavljaju se četiri zastave na lokaciji Trg Republike u Čakovcu.

Predstavnik za Čakovec: Aleksandra Hampamer

KRAPINA

Postavljaju se tri zastave na lokaciji ispred Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

Predstavnik za Krapinu: Petra Lebo

MAKARSKA

Postavljaju se tri zastave na lokaciji Trg fra Andrije Kačića Miošića.

Predstavnik za Makarsku:

OPATIJA

Postavlja se 15 zastavica na stupove javne rasvjete na potezu od križanja ulice Maršala Tita, Dr. Matka Laginje i Feliksa Peršića do Trga Vladimira Gortana.

Predstavnik za Opatiju: Vedrana Vretenar

PULA

Postavlja se pet zastava na lokaciji Veli vrh na ulazu u Pulu te pet zastava na lokaciji Dalmatinova ulica ispred OTP banke.

Predstavnik za Pulu: Svjetlana Prodanović

SAMOBOR

Postavlja se jedna zastava na ulazu u Samobor i tri zastave kod bivše vojarne, tzv. Bunkera.

Predstavnik za Samobor: Maja Jambrišak

SLAVONSKI BROD

Postavljaju se 22 veganske zastave u Ulici Petra Krešimira IV.

Predstavnik za Slavonski Brod:

VUKOVAR

Postavlja se 10 zastava u samom centru grada na most Jean-Michel Nicolier.

Predstavnik za Vukovar:

ZAPREŠIĆ

Postavljaju se četiri veganske zastave.

Predstavnik za Zaprešić: Helena Ilijaš

ZADAR

Postavlja se jedna zastava na lokaciji Narodni trg na Gradsku stražu.

Predstavnik za Zadar:

ZAGREB

Postavlja se 29 veganskih zastava na Trg bana Josipa Jelačića, Trg Republike Hrvatske, Trg žrtava fašizma, Trg kralja Tomislava, Rooseveltov trg, Trg Eugena Kvaternika, Aveniju Većeslava Holjevca uz Aveniju Dubrovnik i Aveniju Većeslava Holjevca (kod zgrade INA).

Predstavnik za Zagreb: Emanuela Poturica

Nositelj projekta veganske zastave:

Prijatelji životinja

Voditeljica projekta veganske zastave:

Emanuela Poturica

Glavna koordinatorica projekta veganske zastave:

Maja Jambrišak

Ambasador projekta veganske zastave:

Marija Omaljev

Prijatelji projekta veganske zastave:

Glavni donatori projekta veganske zastave:

Donatori projekta veganske zastave:

Veganske zastave 3 [ 177.74 Kb ]

Vezane teme

Veganske zastave 1 [ 173.04 Kb ]veganske zastave_samobor 3 [ 41.59 Kb ]veganske zastave_krapina [ 119.49 Kb ]veganske zastave_pula [ 143.67 Kb ]Fontane 2_Matej Čelar [ 120.54 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting