Zašto vegetarijanci postaju vegani?

| More

Sve više ljudi postaju vegetarijanci kao rezultat vjerovanja da životinje ne bi smjele biti utamničene i živjeti u nehumanim uvjetima na farmama, ili da jednostavno ne bi smjele biti ubijane i konzumirane kao hrana. Prijeći na vegetarijanstvo odnosno izbaciti meso i ribu iz svoje prehrane je odličan i hvalevrijedan potez, no ne treba na njemu stati, to je važan privi korak prema odbacivanju okrutnosti prema životinjama.

Mnogi koji izbjegavaju meso iz zabrinutosti za dobrobit životinja nastavljaju konzumirati i koristiti ostale proizvode životinjskog podrijetla misleći da zbog tih proizvoda životinje ne pate. Dapače, neki nakon što eliminiraju meso iz svoje prehrane često povećaju konzumaciju jaja i mliječnih proizvoda; dvije grupe hrane koje imaju za posljedicu iznimno veliko, učestalo i teško zlostavljanje životinja.

Uvriježeno je mišljenje da pijenje mlijeka i konzumacija jaja ne doprinosi ubijanju životinja, no to ne može biti dalje od istine. Krave uzgojene u komercijalne svrhe i kokoši „nesilice“, bilo iz baterijskog ili dvorišnog, tzv. slobodnog uzgoja, ubijaju se kada im padne produktivnost i time izgube na vrijednosti, odnosno postaju potrošna roba.

Oni koji konzumiraju jaja doprinose smrti 200 milijuna mužjaka pilića svake godine. Budući da pijetlovi nemaju dovoljno mesa i ne nesu jaja, ove životinje ne služe toj industriji te se ubijaju odmah nakon izlijeganja. Svake godine, milijuni mužjaka pilića su usmrćeni plinom, zdrobljeni i samljeveni ili bačeni u kante za smeće gdje ugibaju od dehidracije ili gušenja. Mnoge kokoši žive u izuzetno malim baterijskim kavezima gdje su prisiljene stajati i spavati na žičanom podu kaveza 24 sata dnevno. Živeći u ovim nezamislivo okrutnim uvjetima, kokoši je potrebno oko 30 sati da bi snijela samo jedno jaje. Iako mogu živjeti više od pet godina, većina ih bude ubijena prije navršene druge godine života budući da njihova proizvodnja jaja opada s vremenom.

Slična je priča i s kravama. Jednako kao što kokoši liježu manje jaja kako stare, krave u mliječnoj industriji s vremenom proizvode manje mlijeka. Iako krave mogu živjeti i dvadeset godina, mnoge krave koje se koriste u mliječnoj industriji šalju se u klaonicu u dobi od pet godina.

Industrija teladi nikada ne bi mogla egzistirati u sadašnjoj formi bez postojanja industrije mlijeka. Svaka krava koja se koristi u mliječnoj industriji tijekom života rodi u prosjeku pet telića od kojih će u prosjeku samo jedno biti ženka koja će također biti iskorištavana za proizvodnju mlijeka i tako zamijeniti svoju majku. Muški telići, budući da ne mogu proizvoditi mlijeko, oduzimaju se majkama te se prodaju kako bi se od njih proizvodila teletina.

Pokušajte zamisliti da vam oduzmu svako vaše novorođenče samo zato da bi ga okovali lancima unutar sitnog kaveza gdje će tako provesti nekoliko mjeseci prije nego bude zaklano i pojedeno; samo kako bi neka druga vrsta mogla konzumirati mlijeko i sir iz vašeg mlijeka namijenjeno vašem djetetu.

Čitava poplava jeftinog mesa teladi koju iznjedri mliječna industrija dozvoljava industriji mesa da preživi u postojećem obliku. Može se činiti nelogičnim da je mlijeko, koje se povezuje s rođenjem i životom toliko povezano s klanjem i smrću. Međutim, ove industrije ne bi opstale ako hrani i brine o životinjama koje nisu profitabilne. Mnogi nisu svjesni ove činjenice. Jednom kada se ona osvijesti, teško si mogu opravdati konzumaciju životinjskih nusproizvoda čak i ako ih se ne konzumira životinje direktno.

Konzumacija mlijeka i jaja kao i korištenje ostalih životinjskih nusproizvoda svode se na jedno: okrutnost, eksploataciju i smrt. Suosjećajna osoba koja ne jede meso iz etičkih razloga lakše može uočiti realnost odabira ostalih životinjskih proizvoda i njihovih posljedica na živote životinja. Odbijajući kupovinu ili uporabu svih proizvoda životinjskog podrijetla, šaljemo snažnu ekonomsku poruku da se dobit nastala na račun životinja i okoliša neće tolerirati. Ne postoji opravdanje da životinje tretiramo kao resurs.

Prelazak na veganstvo je moralna osnova za ozbiljno uzimanje u obzir ovih interesa. Stoga mnogi vegetarijanci žele uskladiti svoje vrijednosti s pravdom i pravednošću te postaju vegani.

Važno je davanje podrške vegetarijancima na njihovom putu prema veganstvu, kao što je važno dati podršku i ljudima koji još uvijek jedu životinje i žele napraviti barem jedan korak prema suosjećajnijem življenju. Svaki korak je dragocjen i zato treba nastaviti raditi nove korake dokle god svi zajedno ne postignemo da svijet bude bez okrutnosti nad životinjama.

Preuzeto: 29. srpnja, 2021.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting