Prikupljanje podataka i provjera činjenica

| More
Dobro obavite svoj zadatak

Prije nego što se javno počnete baviti primjerice temom vivisekcije, sakupite što više informacija o toj temi. Ako nemate dobru literaturu, odnosno podatke o nekoj temi, jasno zapisane zamjerke zbog nekog neetičkog postupka i moguće rješenje istog, ljudi vas neće shvatiti ozbiljno.

Također, zapisujte podatke dobivene tijekom različitih sastanaka i sačuvajte kopije materijala koje dijelite. Tražite potvrdu od pošte kad god nekamo pošaljete materijale. Prilikom intervjua s nekom tvrtkom, inspektorima, veterinarima itd., vodite zabilješke koje će vam poslužiti u budućnosti. Zabilježite podatke o osobama s kojima razgovarate.

Jedan od najboljih načina prikupljanja informacija jest čitanje literature o određenoj temi u okviru pitanja o pravima životinja. Popis literature dostupne na hrvatskom jeziku i ostale korisne podatke možete naći u rubrici Literatura na web stranici Udruge.

Upoznajte se sa zakonom

Vrlo je važno da se upoznate sa Zakonom o zaštiti životinja. Ovaj zakon sadrži odredbe o postupanju i držanju životinja. Zakon o zaštiti životinja možete pročitati u istoimenoj rubrici na web stranici Udruge. Upoznajte se i sa člankom 260. Kaznenog zakona i načinom prijave zlostavljanja životinja.

Čitajte znanstvene publikacije

Čitanje znanstvenih publikacija o primjerice vivisekciji može biti vrlo vrijedno u prikupljanju podataka. U znanstvenim tekstovima možete naći opise vrlo okrutnih pokusa. Korisno je i citirati samog znanstvenika koji obavlja neki pokus te time ukazati na zlostavljanje životinja.

Kako bi vam medicinski pojmovi bili jednostavniji za interpretaciju, pokušajte zamoliti za pomoć nekog liječnika ili veterinara. Čuvajte se eufemizama poput 'žrtvovanje za boljitak' umjesto riječi 'ubijanje', 'negativni podražaj' umjesto riječi 'električni šok', 'vokalizacija' umjesto 'vrištanje'. Katkad terminologija prikriva istinu, tako da nas pokušava zadržati na emocionalnoj distanci.

Kod izražavanja ne koristite za životinje riječi poput 'uginuti', 'kotiti' i sl., već koristite riječi koje koristite i za ljude poput 'umrijeti', 'roditi' i tako dalje.

P&G proizvodi testirani na životinjama [ 48.10 Kb ]

Također pogledajte

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting