26.11.05. Prosvjed protiv mučitelja beagleova!

| More

Nakon ilegalnih pokusa na Veterinarskom fakultetu pozivamo da dođete ispred zgrade Antuna Brkića na prosvjed protiv mučitelja beagleova!

Prije četiri mjeseca dr. Antun Brkić je, za vrijeme kada je već čitava hrvatska javnost bila upoznata s prljavim poslovima na Veterinarskom fakultetu i beagleovima koji su bili tamo zatočeni u smrdljivim uskim kavezima, samovoljno i s bešćutnom arogancijom, sa svojim suradnicima za vrijeme trajanja karantene proveo pokuse lomljenja kostiju na 22 psa beaglea. Lomljenje kostiju obavljeno je i usprkos činjenici da tzv. znanstveni projekt nisu odobrila nadležna ministarstva te unatoč odrješitom protivljenju udruga za zaštitu i prava životinja, javnih osoba, hrvatskih medija i cjelokupne javnosti. Usprkos tome, Antun Brkić i dalje radi na Veterinarskom fakultetu i kao predavač.

Prijatelji životinja pozivaju građane na prosvjed kojim traže da se konačno kazne svi odgovorni u aferi beagle, a Antunu Brkiću hitno zabrani rad na Veterinarskom fakultetu i predavanje studentima.

Također tražimo da Antun Brkić prestane biti član sveučilišne i znanstvene zajednice koja zbog svoje inertnosti dopušta da promašeni nesposobni znanstvenik, koji nalazi moralna i etička opravdanja za mučenje i zlostavljanje životinja, i dalje bude njenim članom.

Prosvjed s transparentima i megafonom će se održati u subotu, 26. studenoga 2005. u 12 sati ispred zgrade u kojoj živi Antun Brkić u Dugavama, Hribarov prilaz 9, a na njemu će biti prisutni i spašeni psi beagleovi kojima je Brkić ispilio kosti i koje je nakon nekoliko mjeseci trajanja pokusa namjeravao usmrtiti.

Antun Brkić je smijenjen samo s dužnosti predstojnika Klinike za kirurgiju i pročelnika klinika Veterinarskog fakulteta, ali i dalje radi i predaje na Fakultetu usprkos:

Ovakav zločin bez presedana u hrvatskoj veterinarskoj i znanstvenoj povijesti i praksi nedvojbeno pokazuje kako se manjkavosti postojećeg Zakona o dobrobiti životinja iskorištavaju da bi se životinje mučile i zlostavljale zbog osobnih interesa.

Stoga zahtijevamo da se u budući Zakon o dobrobiti životinja uvrsti osnivanje Etičkog povjerenstva, koje će imati kontrolu nad pokusima i tako kroz Zakon spriječiti i najstrože sankcionirati samovolju i iživljavanje nad životinjama.

Izvješće s prosvjeda održanog 26.11.2005. ispred zgrade Antuna Brkića

Bez obzira na kišu, u 12 sati održan je miran prosvjed ispred zgrade u kojoj živi Antun Brkić, u Dugavama, Hribarov prilaz 9. Prosvjednici su govorili na megafon i držali transparente s natpisima: 'Tražimo zabranu rada Antuna Brkića', 'Tražimo kažnjavanje svih odgovornih', 'Tražimo razrješenje afere beagle', 'Lomitelj kostiju i dalje podučava studente', 'Za njega je ovo testiranje (fotografija psa s pokusa), za nju je ovo mučenje', 'Da nisam spašena (fotografija spašenoga psa), danas više ne bih bila živa'.

Legalno prijavljen prosvjed udruge Prijatelji životinja ometala je unaprijed organizirana skupina podupiratelja Antuna Brkića, glasno provocirajući i vrijeđajući prosvjednike. Prosvjednike i neke od prisutnih medija nepoznata osoba iz zgrade u kojoj živi Antun Brkić, polila je vodom. No, usprkos stalnim pokušajima ometanja prosvjeda i provociranja, prosvjednici su do kraja ostali smireni i, uz pomoć policije, prosvjed je završio mirno.

Očekujemo da će ovaj prosvjed potaknuti nadležne institucije da profesionalno odrade svoj posao i da sankcioniraju odgovorne u 'aferi beagle'. Prije četiri mjeseca pokazalo se da Veterinarski fakultet i dekanica Ljiljana Pinter nemaju kontrole nad samovoljnim postupcima njegovih djelatnika, što znači da trenutno Antun Brkić opet može doći u poziciju da radi sa životinjama, a bez ikakve kontrole. Nakon što su se otkrile brojne nepravilnosti te nehumani, neetički i ilegalni postupci za koje je, prije svega, odgovoran Antun Brkić koji je psima lomio kosti, on i dalje radi na Veterinarskom fakultetu, nema sankcioniranja onoga što je učinio i cijela znanstvena zajednica i on sam dobivaju poruku kako se u Hrvatskoj mučenje životinja naziva znanošću te kako se ono može nekažnjeno ponavljati bez da itko za to snosi odgovornost.

Prosvjed ispred zgrade Antuna Brkića 1Prosvjed ispred zgrade Antuna Brkića 2Prosvjed ispred zgrade Antuna Brkića 3Prosvjed ispred zgrade Antuna Brkića 4Prosvjed ispred zgrade Antuna Brkića 5

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting