Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 26.

28.02.2018. Premijera dokumentarnog filma Nevidljive

Vodeći se time da ne postoji malen i nevažan, već jedan jedini život, redateljica Andrea Čakić i montažerka Iva Blašković s izvrsnom ekipom HRT-a napravile su dokumentarni film Nevidljive koji će biti premijerno prikazan 1. ožujka u 19:30 sati u osječkom kinu Urania (Šetalište Vjekoslava Hengla 1) u organizaciji Udruge Pobjede. Nekoliko dana poslije, 6. ožujka 2018. u 19:30 sati film će biti prikazan i u zagrebačkom art-kinu Grič (Jurišićeva 6) u organizaciji udruge Prijatelji životinja. Film Nevidljive na vrlo dojmljiv način govori o nevidljivim životinjama i ljudima koji su ih odlučili primjetiti.Ulaz u kino Urania 1. 3. u 19:30 sati bit će besplatan zahvaljujući Gradu Osijeku koji je pokrovitelj projekcije. Ulaz u kino Grič 6. 3. također je besplatan zahvaljujući lijepoj suradnji Prijatelja životinja i art-kina Grič. Više informacija o filmu saznajte na Facebook-eventu

27.02.2018. Komentar na javnoj raspravi za zabranu korištenja mreža potegača

Udruga Prijatelji životinja ostavila je komentar na javnoj raspravi o Prijedlogu pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru obalnim mrežama potegačama. Prijatelji živoitnja zalažu se za potpunu zabranu korištenja mreža potegača jer je njihova uporaba dovela do devastacije našega mora, uništenja staništa riba i potpunog poremećaja bioraznolikosti. Oporavak Jadrana nije moguć zakonskom regulacijom korištenja mreža potegača, već jedino njihovom potpunom zabranom. Mreže potegače uništile su floru i faunu Pašmanskog kanala koji je, zajedno s Murterskim morem, veliko mrijestilište i stanište riba, te je doslovce devastiran. Tamošnji ribari žale se da je 70 do 80 posto njihova ulova mrežama potpuno uništena i bačena natrag u more mrtva riblja mlađ. Nakon samo jednog prolaska mreže potegače kod Pašmana uništeno je čak 24 jedinki zaštićenih periski, endemske vrste Mediterana koja je kao takva i zakonom zaštićena na cijelom Jadranu. 

26.02.2018. Svjetski dan kastracije, 27. veljače

Ostavljene kutije sa štencima ispred skloništa te prizori ranjenih, napuštenih i mrtvih životinja na ulici, u šumi ili u rijeci brutalna su svakodnevica diljem Hrvatske. Sve te neželjene životinje sramotna su posljedica postupanja ljudi koji ne poštuju zakonsku obavezu osiguravanja kontrole razmnožavanja životinja koje su pod njihovim nadzorom, iako je ona na snazi već deset godina. Kako bi se ukazalo na ovaj velik problem u svijetu, a situacija je alarmantna i u Hrvatskoj, 27. veljače 2018. obilježava se Svjetski dan kastracije. Hrvatska je kroz novi Zakon o zaštiti životinja ponudila alate za rješavanje goruće situacije s napuštenim životinjama omogućivši gradovima i općinama da na svojim područjima propišu trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja. Lokalne zajednice nakon propisivanja obavezne trajne sterilizacije mogu napraviti izuzetke za opravdane zahtjeve, kao i subvencionirati zahvat onima kojima je to potrebno.

25.02.2018. Od Španjolske zahtijevaju zabranu pojave djece na borbama bikova

Povjerenstvo UN-a zahtijeva od Španjolske izdavanje zabrane nazočenja djece na borbama bikova ili u školama za toreadore, objašnjavajući kako djeca trebaju biti zaštićena od štetnih učinaka okrutnih borbi. Povjerenstvo UN-a za prava djeteta, komisija nezavisnih stručnjaka koja nadgleda izvršavanje UN-ovog sporazuma o pravima djeteta, iskazalo je zabrinutost za utjecaj koji bi borbe bikova mogle imati na gledatelje mlađe od 18 godina i na učenike u školama za toreadore. Regionalna uprava Katalonije zabranila je borbe bikova prije skoro osam godina, ali je zabrana nažalost poništena 2016. godine od strane španjolskog ustavnog suda pod izgovorom da je ovaj običaj „još jedan kulturni izražaj koji čini dio zajedničke kulturne baštine“. (theguardian.com)

24.02.2018. U Belgiji polako ali sigurno steriliziraju sve mačke

Novi zakoni u Belgiji nalažu da se gotovo cijela populacija koja se sastoji od dva milijuna mačaka mora sterilizirati kako bi se uvela bolja kontrola i nadzor populacije mačaka lutalica, čineći ju prvom državom u svijetu koja je obvezala građane da moraju kastrirati svoje krznene prijatelje. U naciji gdje su mačke jednom dostavljale poštu kao dio bizarnog eksperimenta u kasnim osamdesetima, skoro 30.000 mačaka je napušteno svake godine od čega je polovica uspavana zbog prenapučenosti skloništa za životinje. Kako bi se smanjio pritisak na skloništa, vlada je donijela zakon kako svi mačići moraju biti sterilizirani i kastrirani do 6. mjeseca starosti. Isto se tako moraju sterilizirati i kastrirati mačke koje su unesene u zemlju, a ostaju duže od 30 dana. Belgija je jedina država u svijetu koja je provela ove mjere na nacionalnoj razini. (euronews.com)

23.02.2018. Stanovnici Novog Zelanda jedu 20 kila manje mesa po stanovniku

Novi podatci pokazuju značajan pad konzumacije mesa na Novom Zelandu, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj. Lokalni mediji Newstalk ZB (NTZB) prenijeli su da stanovnici Novog Zelanda po stanovniku konzumiraju približno 20 kilograma manje mesa nego prije 10 godina. NTZB je razgovarao s vlasnicom lokalne mesnice Hannah Miller, koja je potvrdila da je prodaja u njezinoj mesnici Lady Butcher posljednjih godina u silaznoj putanji, jer potrošači kupuju manje porcije mesa. Ostale regije diljem svijeta također su izvijestile o padu potrošnje kao i proizvodnje mesa. Prema tržišnim podacima prikupljenim od strane istraživačke tvrtke Kantar World Panel (KWP), 29 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva je u 2017. godini za večeru imalo obrok bez mesa. Sa strane proizvodnje, radi smanjenja potražnje za životinjskim proizvodima, Njemačka mesna industrija proizvela je približno oko 154 milijuna kilograma manje mesa u 2017. godini. (vegnews.com)

22.02.2018. Terme Sveti Martin i Azil Prijatelji zajedno za zauvijek dom

Organiziranje posebnog smještaja za pse nije problem za goste Termi Sveti Martin gdje možete povesti psa i uživati u šumi te brojnim pet friendly lokacijama. Cjelokupni iznos novca koji se uplaćuje za smještaj ljubimaca donira se direktno u čakovečki Azil Prijatelji, koji od 2001. godine brine o 400-tinjak pasa. Kako bi još više podigli svijest o napuštenim psima, Terme Sveti Martin iz čakovečkog Azila Prijatelji i same su privremeno udomile dva psa! Psići Ira i Miki bit će prvi koji će postati dio ekipe Termi Sveti Martin. Nakon više od 7 godina provedenih u Azilu, Terme su im pružile prijateljsku ruku i osigurale privremeni dom sve do „zauvijek udomljenja“. (mnovine.hr)

21.02.2018. Pohvala istitucijama zbog promptne reakcije na borbe pasa

Policijski službenici Policijske postaje Slatina su nakon višednevnog operativnog rada, proveli kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ubijanje ili mučenje životinja. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su spomenute osobe u vremenu od 1. rujna 2017. godine do 14. siječnja 2018. godine u više navrata u napuštenom gospodarskom objektu na širem području Slatine, sa vlastitim psima sudjelovali u ilegalnim borbama pasa. Protiv osumnjičenih slijedi kaznena prijava, a kriminalističko istraživanje se nastavlja. Udruga Prijatelji životinja pohvalila je nadležne institucije, posebno Policijsku upravu virovitičko-podravsku što su brzo i učinkovito ušle u trag zlostavljačima pasa na slatinskom području. (virovitica.net)

20.02.2018. Službeno izumrla istočna puma

Udruga “US Fish and Wildlife Service” odlučila je ukloniti istočnu pumu s liste ugroženih životinja, na kojoj se nalazila 43 godine, zato što je ova vrsta velikih mački službeno izumrla. Istočna puma je posljednji put viđena davne 1938. godine kada ju je ubio lovac iz Mainea, a prije toga je viđena šest godina ranije u Kanadi. Stručnjaci smatraju da je za potpuno istrebljenje ove vrste kriv isključivo čovjek, odnosno europski doseljenici koji su naselili Sjevernu Ameriku i ubijali istočne pume strahujući da će im one povrijediti porodicu i stoku. Inače, pume, zajedno sa svojim rođacima panterima su nekada bile najrasprostranjenija vrsta sisavca na zapadnoj hemisferi, ali su protjerane sa čak dvije trećine prostora koji su nastanjivale. (nezavisne.com)

19.02.2018. Borac protiv krivolova i krijumčarenja bjelokosti ubijen u Keniji

Esmond Bradley Martin, čija su revolucionarna istraživanja pomogla u borbi protiv krivolova na slonove, preminuo je nakon što je izboden u svom domu u Nairobiju. Bradley Martin je još od 1970-ih godina vodio globalna istraživanja o ilegalnim tržištima divljih životinja, a bio je i karizmatična i poznata pojava na konzervacijskim konferencijama. Prva izvješća sugeriraju kako policija vjeruje da je napad bio dio neuspjele provale u njegov dom. Također, postoji velika vjerojatnost da je ubojstvo povezano s aktivizmom Bradley Martina. (telegraph.co.uk)

18.02.2018. Upozorenje na mesnim prerađevinama

Vlada Kalifornije pod vodstvom senatora Ricardo Lare donijela je odluku da se prerađeno meso poput hrenovki i slanine mora nalaziti na listi supstanci koje uzrokuju rak. Tvrtke koje prodaju mesne prerađevine ili proizvode koji sadrže mesne prerađevine na etiketi moraju napisati "jasno i razumljivo" upozorenje kako bi informirali potrošače o riziku jedenja mesa. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2015. godine objavila je upozorenje da procesirano meso poput slanine, burgera i ostalih prerađenih proizvoda predstavlja rizik za razvoj raka debelog crijeva. Po kategoriji štetnosti prerađeno meso ulazi u skupinu s cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom. Rak debelog crijeva je drugi vodeći uzrok smrti u Kaliforniji. (pcrm.org)

16.02.2018. Prijedlog o obaveznoj sterilizaciji u EU-u

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić predstavio je Parlamentu prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka. Jakovčić ističe da su europska skloništa puna neželjenih životinja te da u državama članicama, prema procjenama, živi oko 100 milijuna pasa lutalica i dvostruko više mačaka! Navodi da je jednokratni trošak sterilizacije ili kastracije znatno niži od troškova za hvatanje lutalica, hranidbu i smještaj napuštenih životinja te eutanaziju onih koje se ne mogu udomiti. Stoga poziva države članice da usvoje sterilizaciju kao nužnu za kontrolu broja neželjenih pasa i mačaka. Poziva regionalne i lokalne vlasti da sterilizaciju i kastraciju učine obaveznima za pse i mačke, osim ako skrbnik ima dozvolu za uzgoj. Ovih dana podršku prijedlogu dao je i njegov kolega europarlamentarac Davor Škrlec, kao nastavak panel-rasprave krajem siječnja u Europskome parlamentu i potpisivanja deklaracije o psima lutalicama u EU-u. 

14.02.2018. Poznati portal uklonio video koji prikazuje mučenje pijetlova

Osječki portal Osijek031 uklonio je članak s videom koji prikazuje javno mučenje pijetlova nalijevanjem pivom tijekom pokladnog običaja u Vardarcu. Na taj način pokazali su da se protive zlostavljanju životinja i slušaju želje brojnih čitatelja koji su komentarima izrazili zgroženost primitivizmom i okrutnošću postupanja sa životinjama. Poznato je da učinci medija mogu biti i pozitivni i negativni te je upravo zato moralna odgovornost novinara ne prenositi sadržaje koji zlostavljanje životinja prikazuju u pozitivnom tonu. Udruga Prijatelji životinja pohvaljuje redakciju portala zbog toga što sudjeluju u kreiranju suosjećaja i nenasilja među svojim čitateljima te su ih stavili na Listu pozitivaca.

13.02.2018. Med je jednako loš kao i rafinirani šećer

Nicole Mowbray, autorica knjige „Sweet Nothing” za Daily Mail napisala je članak o tome kako med nije ništa bolji od šećera. „Iako se sastoji od fruktoze koju razgrađuje jetra, za razliku od saharoze koju razgrađuje gušterača kad pojedete med, tijelo reagira na isti način kao i kad pojedete žlicu čistog šećera.”, piše Mowbray. Odnosno, kad pojedete med, naglo skoči razina šećera u krvi. Nakon toga gušterača počinje s proizvodnjom inzulina što vodi do toga da tijelo lakše skladištiti masti i vi dobivate na kilaži. Ako jedete previše namirnica bogatih fruktozom, ona pospješuje pretilost, bolesti srca i jetre, jednako kao i rafinirani šećer. Također, med je kaloričniji od šećera te loš za zube i kožu. Zašto nije etično jesti med saznajte ovdje. (večernji.hr)

12.02.2018. Umjesto na jelovniku, završio kao ljubimac olimpijke

Kanadska klizačica Meagan Duhamel udomila je dva psića u zemlji domaćinu Zimskih olimpijskih igara kako bi ih spasila da postanu dio nevjerojatne brojke od preko dva milijuna pojedenih pasa godišnje u Južnoj Koreji. Juha od psećeg mesa poslužuje se i dalje u 12 restorana u Pyeongchangu, a samo su dva restorana pozitivno odgovorila na zamolbu vlasti da prestanu posluživati pseće meso tijekom trajanja ZOI-a. Više od dva milijuna pasa pojede se u Južnoj Koreji tijekom godine dana, a Kanađanka se već neko vrijeme bori da se iz restorana potpuno ukloni pseće meso iz ponude. (24sata.hr)

11.02.2018. Marš za životinje u finalu natjecanja za najbolju kampanju 2017.

Nakon što je 6794 ljudi glasovalo za najbolju društvenu kampanju u 2017. godini, konačna rang lista objavljena je na Facebook stranici agencije Brodoto koja je organizirala natjecanje "najdobrih" kampanja. Prvih osam kampanja, uključujući Marš za životinje Prijatelja životinja i Udruge Pobjede, ušlo je u finale te će se pred publikom i stručnim žirijem predstaviti na konferenciji Impact 2018 15. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. 

10.02.2018. Gillian Anderson (Dana Scully) pozirala gola za životinje

Gillian Anderson, glumica koja je najpoznatija po ulozi agentice Dane Scully iz popularnih Dosjea X pridružila se PETA-inoj kampanji protiv krzna i skinula sve sa sebe kako bi pomogla životinjama. „Radije bih bila gola nego nosila krzno”, poručila je 49-godišnja glumica. Intimne dijelove prekrila je samo rukama, a jedino što ima na sebi su mačje uši. Ovim se pothvatom pridružila kolegicama Evi Mendes, Pameli Anderson i pjevačicom Pink, koje su se također razgolitile za taj cilj.

09.02.2018. Gradovi i općine krenuli u kontrolu mikročipiranja svih pasa

Novi Zakon o zaštiti životinja nudi odlične alate kojima se može pomoći životinja, ljudima i lokanim zajednicama. Odredba po kojoj svi gradovi i općine trebaju iskontrolirati jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom izravno utječe na uzroke problema i nužan je i vrlo učinkovit način da se stane na kraj neodgovornosti. Iako je označavanje pasa mikročipom obavezno još od 2004. godine, sada su napokon krenule kontrole i rezultati su konkretni. Odličan alat svakako je i propisivanje trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Grad Čakovec prvi je grad koji je proglasio obaveznu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja i svakako bi ga trebali slijediti i drugi gradovi i općine jer je to iskušani put da se riješe uzroci problema i da prestane svakodnevna patnja životinja. 

08.02.2018. Tvrtka za proizvodnju jaja ima veliki gubitak zbog veganskih alternativa

Direktor poznate tvrtke za proizvodnju jaja Cal-Maine Foods (CMF) izjavio je da su veganske zamjene za jaja odgovorne za veliki gubitak koji se prvi puta bilježi u njihovoj tvrtki nakon više od deset godina. Objavili su svoje izvješće o zaradi iz 2017. godine i radi se o velikom gubitku od 74,3 milijuna dolara. Predsjednik uprave Adolphus (Dolph) Baker kao razlog dramatičnog pada industrije jaja ističe zamjene za jaja, npr. lanene sjemenke, tofu ili kupovne smjese napravljene od krumpirovog škroba i tapioke što sve više ljudi redovito koristi. U Americi su također 2015. godine zbog ptičje gripe masovno poubijali piliće korištene za industriju jaja, a istovremeno je zabilježen ogroman uspjeh brenda Just Mayo koji proizvodi majonezu bez jaja. Poznati lanac trgovina 7-Eleven, primjerice, tada je koristio samo njihovu majonezu. (bloomsmag.com)

07.02.2018. Čakovec prvi uveo obveznu sterilizaciju pasa i mačaka

Čakovečko Gradsko vijeće izglasalo je odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u kojoj je propisana trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka na području grada i mjesnih odbora. Izuzeti mogu biti samo uzgajivači životinja koji imaju rješenje o registraciji uzgoja. „Sve udruge koje se bave zaštitom životinja slažu se s takvom odlukom. Svakih nekoliko godina provede se akcija zbrinjavanja tih životinja, psi se smjeste u azil, za to se utroše znatna sredstva, no broj tih životinja ubrzo se vrati na normalu. To je veliki javnozdravstveni problem te se ovom odlukom omogućava njegovo rješavanje.”, ističe Kovač. Samo za rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima trebat će, prema nekim izračunima, oko 4,5 milijuna kuna. Grad Čakovec idućih će dana svim domaćinstvima dostaviti letak s pobrojenim pravima i obvezama, a potom će komunalni redari i veterinarska inspekcija krenuti na teren, kako bi utvrdili stvarno stanje i donijeli odluku gdje će se provesti obvezna kastracija. Građanima slabijeg imovinskog stanja Grad će subvencionirati troškove. (večernji.hr)

06.02.2018. Sve više ljudi u Hong Kongu hrani pse i mačke veganskom hranom

Sve više stanovnika Hong Konga, zabrinuto industrijom hrane za kućne ljubimce i ugljičnim otiscima šapa njihovih čupavih prijatelja, hrani i svoje ljubimce veganski. Svoju odluku donose iz etičkih i ekoloških razloga: psi i mačke koji jedu meso tijekom jedne godine uzrokuju otpuštanje 64 milijuna tona ugljičnog dioksida što je ekvivalent vožnji čak 13.6 milijuna obiteljskih automobila tijekom jedne godine, ali i iz zdravstvenih razloga: njihovi prijatelji vidno su zdraviji, sjajnije dlake, imunološki sustav im je jači što znači manje odlazaka veterinaru, imaju neutralniji miris i što je najvažnije, puni su energije. Vlasnici pasa i mačaka koji ih hrane veganski prije svega se dobro informiraju kako bi što bolje razumjeli nutritivne potrebe svojih ljubimaca i uravnotežili im prehranu, te budno prate njihov napredak. Zadovoljni što su iskorištavanje životinja za bilo koju svrhu sveli na minimum. Visokokvalitetna i antialergijska veganska hrana AMI Dog i AMI Cat dostupna je u Hrvatskoj za narudžbu. (scmp.com)

05.02.2018. Poznati pub utrostručio prodaju prebacivanjem na vegansku ponudu

Engleski pub The Blacksmith and The Toffeemaker u siječnju je izvijestio o trostrukom povećanju prodaje nakon uklanjanja proizvoda životinjskog porijekla sa menija. Direktor puba Sam Pryor izjavio je za Metro UK da će, iako su namjeravali imati potpuno vegansku ponudu samo određeno vrijeme, restoran ipak ostati veganskim „dokle god bude radio”. The Blacksmith and The Toffeemaker prvotno se prebacio na vegansku ponudu i izbacio plastične slamčice kako bi smanjio proizvodnju otpada. „Sa gledišta održivog življenja tragično je promatrati kako se ogromna količina resursa troši na hranjenje stoke za meso koje mi onda bacamo kada mu istekne rok trajanja.” rekao je Pryor. Objasnio je kako su također, uz želju za smanjenjem otpada, uveli veganski meni da bi jasno iskazali stav protiv užasnih praksi unutar uzgoja životinja za hranu. (vegnews.com)

04.02.2018. Uplati članarinu Prijateljima životinja i osvoji Mooncup

Svi oni koji do kraja veljače ove godine postanu članovi i uplate članarinu Prijateljima životinja za ovu godinu imaju priliku dobiti na poklon menstrualnu čašicu Mooncup. Ovom inicijativom Prijatelji životinja žele potaknuti sve da razmisle o korištenju menstrualnih čašica kao etičnijoj i zdravijoj alternativi klasičnim ulošcima i tamponima. Naime, menstrualna čašica je proizvod za višekratnu upotrebu te predstavlja jednostavan način da drastično smanjimo količinu otpada koji proizvodimo (žena tijekom svojega života u prosjeku upotrijebi 11 000 komada jednokratnih higijenskih proizvoda). Ti proizvodi, njihova ambalaža, ljepljive trake, aplikatori, upute, papir i plastika u koje se omataju prilikom bacanja završit će na odlagalištima otpada, u spalionicama, u moru ili rijekama te naškoditi životinjama, okolišu i ljudima.

03.02.2018. Saudijski princ otvara 10 veganskih restorana do 2020. godine

Princ Khaled Alwaleed bin Talal Al Saud, vegan, priopćio je ovog mjeseca na društvenim medijima da će otvoriti veganske restorane diljem Bliskog istoka kako bi se borio protiv epidemije pretilosti u regiji. „Do 2020. godine nastojimo otvoriti najmanje 10 restorana/kafića”, rekao je Prince Khaled na Facebooku. „Naš prostor zauzima top deset regija na svijetu po broju pretilih ljudi. Ludo je što smo dosegli ovu razinu. Ne kažem da će otvaranje 10 veganskih restorana riješiti ovaj problem, ali svakako je taj potez korak u pravom smjeru.” Prince Khaled prošle se godine pridružio upravnom odboru poznatog veganskog brenda JUST kako bi postao ekspert na polju financija, prava životinja i prehrambene tehnologije. „Industrijski uzgoj životinja truje našu planetu, iscrpljujuje resurse i pridonosi globalnoj zdravstvenoj krizi, a uz sve navedeno uzrokuje patnju životinja veću od one što većina nas može zamisliti”, izjavio je princ Khaled u rujnu. (vegnews.com)

02.02.2018. Dokumentarac o sarajevskim psima prikazan u Europskom parlamentu

Dokumentarni film "Pasji život – sarajevske lutalice", priča o katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalaze psi bez doma u Bosni i Hercegovini i o borbi jedne žene koja je svoj život podredila njihovom spašavanju, premijerno je prikazan u utorak navečer u Europskom parlamentu u Bruxellesu na inicijativu hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca. Ovaj tridesetominutni film govori o teškom stanju u kojemu se nalazi ogroman broj pasa lutalica na ulicama Sarajeva, te o neadekvatnim azilima tog grada u kojima su životinje na rubu gladi, bolesne i napuštene. Nagrađivani britanski glumac Peter Egan, veterinar Roger Barlow i redateljica filma Maria Slough uputili su se u rujnu 2017. u prijestolnicu BiH gdje su posjetili azil Prača i ostali šokirani groznim uvjetima pasa koji su tamo zatvoreni. Troje Britanaca se u filmu susreću i s Milenom Malešević, neumornom volonterkom koja je svojom neprekidnom borbom u posljednjih deset godina iz takvih skloništa i s ulica uspjela spasiti preko tisuću pasa koji su zahvaljujući njezinom trudu potom napokon pronašli dom u BiH i u drugim državama. (dnevnik.hr)

01.02.2018. Apel MUP-u za zabranu petardi!

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Ministarstvu unutarnjih poslova uime velikoga broja pojedinaca, udruga za zaštitu životinja, veterinara i drugih skupina građana koji joj se svake godine obraćaju tražeći pomoć i izražavajući želju da se tijekom cijele godine zakonom zabrane bučna pirotehnička sredstva. U dopisu traže od Ministarstva da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja. U slučaju da Ministarstvo ne donese takvu zabranu, Prijatelji životinja smatraju nužnim da istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području, za što su gradovi sami iskazali zanimanje. Kao i svake godine, i kraj 2017. i početak 2018. godine obilježili su slučajevi psihičkih šokova i stradavanja životinja zbog buke nastale bacanjem pirotehničkih sredstava. 

Broj pronađenih vijesti: 26.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2018 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting