Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 10.

15.04.2024. Glas strankama koje su za zaštitu životinja

Uoči parlamentarnih izbora 17. 4. 2024., udruga Prijatelji životinja obratila se strankama koje sudjeluju u izbornoj utrci apelom da u svojem djelovanju stave naglasak na zaštitu životinja. Pozvali su ih da kandidatima na svojim listama proslijede poziv da se uključe u bitne inicijative za poboljšanje položaja životinja. Kao udruga koja se aktivno zalaže za promicanje dobrobiti i prava životinja te stvaranje društva u kojemu su životinje zaštićene od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, Prijatelji životinja posebno ističu važnost zakonskih i institucionalnih promjena koje bi ojačale položaj životinja i osigurale im zaštitu.

15.04.2024. 20 tisuća životinja stradalo u požaru na njemačkoj farmi svinja

Tisuće životinja stradale su u požaru u velikom objektu za tov svinja u regiji Altmark u Saskoj-Anhaltu u sjevernoj središnjoj Njemačkoj. Vatrogasci su prvotno rekli da je u požaru stradalo oko 20 tisuća nesretnih životinja, koje su bile zatvorene u prostorima objekta i nije bilo nikakve šanse da se same spase od plamena, odnosno, dima koji su ih stajali života. Glasnogovornik tvrtke rekao je kasnije u subotu da je stradalo 1750 ženki i nepoznat broj njihove mladunčadi. Prema riječima predstavnika okruga Salzwedela u regiji Altmarku, ženka obično na svijet donese osam malenih, pa su otprilike mogli procijeniti koliko ih je nastradalo. Prema informacijama, spašeno je 5200 ženki i 35 tisuća njihovih mladunaca. Za ostale je, nažalost, bilo prekasno. jutarnji.hr

11.04.2024. U subotu 13. 4. velika povorka Marša za životinje

Mnogo je razloga zbog kojih će 13. 4. 2024. od 11 sati glasna povorka Marša za životinje krenuti sa zagrebačkog Trga kralja Tomislava. Povorka će se kretati kroz Park Josipa Jurja Strossmayera, Zrinjevac pa Teslinu, Masarykovu i Frankopansku ulicu, Ilicu i Trg bana Jelačića, gdje će se kratko zadržati radi govora. U 12 sati, Ivana Crnoja u ime Udruge Pobjede te Luka Oman, Nikolina Plenar i Dominica Firšt u ime Prijatelja životinja, održat će pred okupljenima motivirajuće govore. Poslije njih, glumac Zvonko Novosel pročitat će nadahnjujuću pjesmu „O ljubavi za životinje” autorice Ane Horvat. Organizatori pozivaju sve da im se pridruže ove subote.

10.04.2024. Split treba hitno izgraditi privremeni smještaj za pse i sklonište!

Ne jenjava alarmantna situacija s više od 60 pasa koje je na skrivenoj lokaciji u Splitu zatočio psihijatar iz KBC-a Split. Udruga Prijatelji životinja podnijela je protiv njega prijavu Državnom inspektoratu i kaznenu prijavu. Gorući problem je gdje smjestiti toliki broj pasa, za koje je nužno osigurati adekvatnu skrb, s obzirom na to da se radi o visokotraumatiziranim životinjama na koje se primjenjuju odredbe Pravilnika o opasnim psima. Stoga je jučer održan sastanak kojemu su prisustvovali predstavnici Grada Splita, DIRH-a, skloništa za životinje i udruga za zaštitu životinja. Predstavnici udruga za zaštitu životinja i veterinarske inspekcije naveli su da se psi trebaju što prije izmjestiti s privatne lokacije, gdje su prisiljeni biti zavezani za lanac, izloženi nadolazećim vrućinama i drugim nepogodama. Iz udruga su istaknuli da se njihov privremeni smještaj treba osigurati na nekoj prikladnoj lokaciji u Splitu, i to pod organizacijom i odgovornošću registriranog skloništa za pse, s osposobljenim osobljem. Predstavnici Grada Splita preuzeli su odgovornost, što je pohvalno, i naveli da Split ima slobodno zemljište za tu svrhu. Dogovoreno je da Split krene s izgradnjom stacionara na tom zemljištu, gdje će psi biti privremeno smješteni i o njima će se brinuti registrirano sklonište. Kako će zbrinjavanje pasa potrajati, a mogući su i slični slučajevi, Grad Split treba paralelno krenuti u izgradnju skloništa za životinje.

09.04.2024. Goran Višnjić poziva na Marš za životinje!

Marš za životinje, u organizaciji Prijatelja životinja i Udruge Pobjede, kreće 13. 4. 2024. u 11 sati sa zagrebačkog Trga kralja Tomislava. I glumac Goran Višnjić u emotivnom videu pozvao je sve da se pridruže glasnoj gomili: „Životinje nemaju svoj glas – mi smo ti koji moramo stati u njihovu obranu, koji moramo reći nešto za njih. Mi, kao najjača vrsta na ovom planetu, mislim da smo tu da bismo bili čuvari ovog svijeta, čuvari prirode, čuvari životinja, a ne ti koji samo iskorištavaju, maltretiraju i uzimaju. Mislim da su životinje tu više da bi bili suputnici, da bi živjele s nama, a ne za nas.”

05.04.2024. Radionica izrade transparenata za Marš

U petak 5. travnja 2024. od 17 sati, u prostorijama udruge Prijatelji životinja (Jurišićeva 25, Zagreb) održat će se druženje i radionica izrade transparenata za Marš za životinje. To su pripreme za 4. Marš za životinje, koji će se održati 13. travnja 2024., kada će mnoštvo sudionika porukama na transparentima ponosno pokazati zašto marširaju užim središtem Zagreba i kakav svijet žele za životinje. Marš za životinje, u organizaciji Prijatelja životinja i Udruge Pobjede, kreće 13. 4. 2024. u 11 sati okupljanjem na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava. Cilj Marša za životinje jest nastojanje stvaranja društva koje poštuje prava životinja te djeluje u cilju smanjenja njihove patnje i zlostavljanja.

04.04.2024. Prijavili DIRH-u psihijatra koji je zlorabio 69 životinja

Udruga Prijatelji životinja ukazala je prošloga tjedna da se 67 pasa i dva vuka, zatočena na lokaciji u središtu Splita, uzgajaju i drže radi korištenja za borbe pasa. Postoje ozbiljni pokazatelji da su vukovi služili za parenje sa psima radi povećanja agresivnosti i borbenog karaktera pasa. Udruga je danas putem odvjetnika Marija Hrupeca podnijela prijavu Državnom inspektoratu protiv psihijatra koji radi u KBC-u Split, a za kojega građani Splita tvrde da se posljednjih 15 do 20 godina bavi uzgojem pasa za borbe, na kojima se klađenjem vikendom zaradi i do 50 000 eura. Na posjedu i psima uočeni su nedvosmisleni pokazatelji brojnih kršenja zakonskih propisa, što izravno utječe na dobrobit i zdravlje životinja. Stoga su zatražili žurno i sveobuhvatno postupanje veterinarske inspekcije iz Zagreba, zbog sumnje u učinkovitost mjesno nadležne veterinarske inspekcije, kako bi se utvrdile činjenice i izrekle sankcije. Zbog opravdane sumnje da prijavljeni psihijatar i druge osobe na koje su mikročipirani pojedini psi na lokaciji u Splitu drže pse u svrhu uzgoja i korištenja za borbe, nužno je oduzimanje svih životinja i zabrana držanja i nabavljanja novih. Predložili su i da, ako će se psi grupno izmještati, to bude isključivo pod organizacijom i odgovornošću registriranog skloništa za pse, koje ima osposobljeno i stručno osoblje.

03.04.2024. Pet savjeta kako pomoći napuštenim životinjama

4. travnja se obilježava Svjetski dan napuštenih životinja kojim se ukazuje na važnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za članove obitelji. Pozitivna je novost da osobe koje napuste životinju sada mogu završiti u zatvoru do godinu, odnosno do dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Iz udruge Prijatelji životinja očekuju da će mogućnost odlaska u zatvor zbog napuštanja utjecati na smanjenje brojke od više od 10 000 napuštenih životinja godišnje samo u hrvatskim skloništima. Stoga Prijatelji životinja daju pet savjeta kako svatko od nas može pomoći smanjenju napuštanja životinja.

02.04.2024. Od danas zatvor za napuštanje životinja!

Danas su stupile na snagu izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promjene u zaštiti životinja! Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Povisuju se kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne do pet godina.

01.04.2024. Svatko može pronaći razlog za dolazak na Marš za životinje!

13. travnja 2024. u 11 sati na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava okupit će se gomila istomišljenika sa stavom da životinje zaslužuju svoja prava te da one nisu ovdje kako bismo ih iskorištavali, ubijali, napuštali i zlostavljali. „Vrijeme je da se javno usprotivimo ovakvim praksama! Vrijeme je da kažemo dosta zlostavljanju i nedostatku empatije prema životinjama! Ovo što se događa životinjama nikome ne bi trebalo biti normalno niti bi se smjelo tolerirati. Životinje se ne mogu same pobuniti i zauzeti za sebe – stoga trebaju nas da dignemo glas u njihovo ime. Mi izravno ili neizravno pridonosimo njihovoj patnji ili zaštiti. Stoga smo mi ti koji moramo poručiti da se nešto mora promijeniti!” izjavili su Prijatelji životinja ususret Maršu, donoseći popis od 35 razloga zašto bi se baš svatko trebao pridružiti Maršu za životinje 13. 4. 2024.

Broj pronađenih vijesti: 10.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2024 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting