Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 17.

29.04.2024. 13. VegeSajam 8. lipnja!

Ovogodišnji 13. po redu VegeSajam održat će se na Europskom trgu u Zagrebu i to u subotu, 8. lipnja od 8 do 21 sati. Ovaj događaj nastavlja tradiciju edukacije i promocije veganske prehrane te održivog načina života, s ciljem upoznavanja građana s prednostima biljne prehrane i proizvoda te poticanja svijesti o zaštiti okoliša i pravima životinja. Kao organizatori VegeSajma, Prijatelji životinja predstavit će izlagače s bogatom ponudom biljnih proizvoda, od hrane do kozmetike, pružajući posjetiteljima priliku da istraže raznolikost veganske ponude i saznaju više o ekološki i etički osviještenim i održivim proizvodima. Europski trg u Zagrebu bit će poprište ovog jedinstvenog događaja, koji donosi kombinaciju edukativnih aktivnosti, degustacija, promocija novih proizvoda, zabavnog programa te priliku za upoznavanje s nositeljima V-labela, čija popularnost raste među proizvođačima i potrošačima diljem Europe i svijeta.

26.04.2024. Nova deklaracija o svijesti životinja

Grupa od više od 80 znanstvenika, uključujući istraživače životinjske kognicije, potpisala je "Njujoršku deklaraciju o svijesti životinja", prvi put predstavljenu na konferenciji na Sveučilištu New York 19. travnja 2024., u kojoj izjavljuju da više neljudskih životinja nego što se prije mislilo može imati svijest, uključujući ribe, jastoge, hobotnice i insekte. Deklaracija kaže: “Koje životinje imaju sposobnost svjesnog iskustva? Iako je još mnogo neizvjesnosti, dogovorene su neke točke slaganja. Prvo, postoji jaka znanstvena potpora za pripisivanje svjesnog iskustva drugim sisavcima i pticama. Drugo, empirijski dokazi ukazuju barem na realnu mogućnost svjesnog iskustva kod svih kralježnjaka (uključujući gmazove, vodozemce i ribe) i mnogih beskralježnjaka (uključujući, najmanje, glavonošce, desetonožne rakove i kukce). Treće, kada postoji realna mogućnost svjesnog iskustva kod životinje, neodgovorno je ignorirati tu mogućnost u odlukama koje se tiču ​​tih životinja. Trebali bismo razmotriti faktore koji negativno utječu na njihovu dobrobit i koristiti nova saznanja kako bismo suzbili te rizike.”

24.04.2024. Pse pare u srodstvu, a kupljeni psi umiru ili su doživotno bolesni

Povodom održavanja Svjetske izložbe pasa u Hrvatskoj, udruzi Prijatelji životinja javili su se uzgajivači koji upozoravaju na veliku patnju pasa s blagoslovom organizatora izložbe, Hrvatskog kinološkog saveza (HKS), udruge koja okuplja uzgajivače pasa s rodovnicama. Uzgajivači tvrde da u Hrvatskoj postoji sprega trofejnih uzgajivača pasa, HKS-a koji dodjeljuje rodovnice psima parenima u srodstvu, s bolesnim potomstvom, i kinoloških sudaca koji sudjeluju u namještanju pobjeda na izložbama pogodujući određenim uzgajivačima. Navode da tu nema ljubavi prema životinjama, već da su psi „žrtve gladi za profitom”. Uzgajivači kažu da čistokrvni psi u nekim uzgajivačnicama prolaze veliku torturu. Kuje iscrpljuju do iznemoglosti parenjem pri svakom tjeranju. Parenje blisko srodnih životinja, karakteristično za uzgoje, dovodi do zdravstvenih problema i genetički nasljednih bolesti. Smatraju da je to zločin i prema psima i prema ljudima koji ih kupuju i onda dožive traumu kada se pas razboli ili umre. Kupci tih životinja nisu svjesni da, birajući životinju prema izgledu, često dobivaju cjeloživotnog pacijenta. S druge strane, hrvatska skloništa prepuna su zdravih pasa, od kojih mnogi i godinama čekaju udomljenje. Estetski zahtjevi prema životinjama okrutni su i neetični. Zato, umjesto kupnje, radnije udomite psa ili mačku.

23.04.2024. Veganke pomele konkurenciju na državnom natjecanju

U Osijeku je 13. i 14. travnja 2024. održano pojedinačno seniorsko Prvenstvo Hrvatske u dizanju utega. Na natjecanju je nastupilo stotinjak najkvalitetnijih dizača, odnosno dizačica iz 11 klubova. Studentica socijalne pedagogije i volonterka udruge Prijatelji životinja Ana Špac, dugogodišnja veganka, pomela je konkurenciju i osvojila zlato u čak tri discipline: trzaj, izbačaj i biatlon u kategoriji do 71 kilograma. Na državnom prvenstvu u kategoriji do 49 kg natjecala se i predstavnica Dizačkog kluba Slavonija i članica reprezentacije Tihana Majer, također dugogodišnja veganka. I ona je osvojila tri zlatne medalje za trzaj, izbačaj i biatlon te je proglašena trećom najboljom dizačicom natjecanja.

22.04.2024. Prijavi se na Vege izazov na Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se svuda u svijetu 22. travnja. Prijatelji životinja na taj dan podsjećaju da je uzgoj životinja za hranu vodeći uzrok klimatskih promjena. Kako navode, 50 % zagađenja vode u Europi uzrokovao je masovan uzgoj životinja, a čak 60 % globalnog gubitka biološke raznolikosti može se pripisati stočarskoj proizvodnji. Prema izvješću Svjetskog fonda za prirodu, u proteklih 40 godina nestalo je čak 52 % svih divljih životinja na svijetu. Dnevno izumire između 50 i 150 vrsta, a godišnje i do 55 000. "Uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak za čak 73 %. Naime, za kilogram mesa potroši se 15 000 litara vode, a za kilogram žitarica sto litara vode. Zbog naše navike jedenja mesa, mlijeka i jaja svatko od nas u svojoj ruci drži jedno od najgorih oružja za masovno uništenje”, izjavili su tom prilikom i pozvali sve da pogledaju film Cowspiracy te se prijave na Vege izazov

19.04.2024. Pojedinci ne smiju protuzakonito spašavati životinje!

Udruga Prijatelji životinja objavila je da je posljednjih dana dobila više upita vezano za legalnost rada Udruge S-Pas. Članovi FB-grupe „Osvrt na udrugu S-PAS by Gloria Malin”, potpisani kao „Borci za pravdu i istinu”, obratili su se Prijateljima životinja tražeći da umjesto njih prijave to što udruga S-Pas prima pse, a nema registrirano sklonište. Navode da nisu detaljno upoznati s radom Udruge S-Pas i pozivaju pojedince koji imaju bilo kakva neposredna saznanja o prekršajnim i kaznenim djelima na štetu životinja da to prijave nadležnim institucijama. „Ono što nas općenito zabrinjava je što, unatoč jasnim zakonskim odredbama, u Hrvatskoj krše svakodnevno propise veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari i registrirana skloništa koja rade i dalje kao šinteraji, a koje redovito prijavljujemo. U takvom sustavu ne iznenađuje što pojedini volonteri i udruge zaobilaze zakon radi tzv. višeg cilja. To nikako ne odobravamo jer upravo udruge za zaštitu životinja trebaju biti pozitivan primjer legalnog zbrinjavanja životinja!” ističu Prijatelji životinja.

16.04.2024. Uz biljnu hranu bolji i ljubavni život

Svi su već upoznati s brojnim prednostima veganske prehrane na ljudsko zdravlje: zna se da takva prehrana poboljšava zdravlje srca i pomaže pri mršavljenju, ali i u prevenciji i liječenju brojnih bolesti. Istraživanja o štetnosti mesa ima puno, no manje je poznato da veganska prehrana može povećati libido u žena, produljiti muškarcima erekciju i općenito poboljšati seksualni život. „Žene koje prijeđu na vegansku prehranu primjećuju povećanje libida do čak 383 %”, zaključili su istraživači sa Sveučilišta Stanford dok su uspoređivali utjecaj veganske prehrane u odnosu na prehranu mesom u jednojajčanih blizanaca, o čemu je objavljen megapopularni dokumentarac „Ono si što jedeš: Eksperiment s blizancima”. 

15.04.2024. Glas strankama koje su za zaštitu životinja

Uoči parlamentarnih izbora 17. 4. 2024., udruga Prijatelji životinja obratila se strankama koje sudjeluju u izbornoj utrci apelom da u svojem djelovanju stave naglasak na zaštitu životinja. Pozvali su ih da kandidatima na svojim listama proslijede poziv da se uključe u bitne inicijative za poboljšanje položaja životinja. Kao udruga koja se aktivno zalaže za promicanje dobrobiti i prava životinja te stvaranje društva u kojemu su životinje zaštićene od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja, Prijatelji životinja posebno ističu važnost zakonskih i institucionalnih promjena koje bi ojačale položaj životinja i osigurale im zaštitu.

15.04.2024. 20 tisuća životinja stradalo u požaru na njemačkoj farmi svinja

Tisuće životinja stradale su u požaru u velikom objektu za tov svinja u regiji Altmark u Saskoj-Anhaltu u sjevernoj središnjoj Njemačkoj. Vatrogasci su prvotno rekli da je u požaru stradalo oko 20 tisuća nesretnih životinja, koje su bile zatvorene u prostorima objekta i nije bilo nikakve šanse da se same spase od plamena, odnosno, dima koji su ih stajali života. Glasnogovornik tvrtke rekao je kasnije u subotu da je stradalo 1750 ženki i nepoznat broj njihove mladunčadi. Prema riječima predstavnika okruga Salzwedela u regiji Altmarku, ženka obično na svijet donese osam malenih, pa su otprilike mogli procijeniti koliko ih je nastradalo. Prema informacijama, spašeno je 5200 ženki i 35 tisuća njihovih mladunaca. Za ostale je, nažalost, bilo prekasno. jutarnji.hr

11.04.2024. U subotu 13. 4. velika povorka Marša za životinje

Mnogo je razloga zbog kojih će 13. 4. 2024. od 11 sati glasna povorka Marša za životinje krenuti sa zagrebačkog Trga kralja Tomislava. Povorka će se kretati kroz Park Josipa Jurja Strossmayera, Zrinjevac pa Teslinu, Masarykovu i Frankopansku ulicu, Ilicu i Trg bana Jelačića, gdje će se kratko zadržati radi govora. U 12 sati, Ivana Crnoja u ime Udruge Pobjede te Luka Oman, Nikolina Plenar i Dominica Firšt u ime Prijatelja životinja, održat će pred okupljenima motivirajuće govore. Poslije njih, glumac Zvonko Novosel pročitat će nadahnjujuću pjesmu „O ljubavi za životinje” autorice Ane Horvat. Organizatori pozivaju sve da im se pridruže ove subote.

10.04.2024. Split treba hitno izgraditi privremeni smještaj za pse i sklonište!

Ne jenjava alarmantna situacija s više od 60 pasa koje je na skrivenoj lokaciji u Splitu zatočio psihijatar iz KBC-a Split. Udruga Prijatelji životinja podnijela je protiv njega prijavu Državnom inspektoratu i kaznenu prijavu. Gorući problem je gdje smjestiti toliki broj pasa, za koje je nužno osigurati adekvatnu skrb, s obzirom na to da se radi o visokotraumatiziranim životinjama na koje se primjenjuju odredbe Pravilnika o opasnim psima. Stoga je jučer održan sastanak kojemu su prisustvovali predstavnici Grada Splita, DIRH-a, skloništa za životinje i udruga za zaštitu životinja. Predstavnici udruga za zaštitu životinja i veterinarske inspekcije naveli su da se psi trebaju što prije izmjestiti s privatne lokacije, gdje su prisiljeni biti zavezani za lanac, izloženi nadolazećim vrućinama i drugim nepogodama. Iz udruga su istaknuli da se njihov privremeni smještaj treba osigurati na nekoj prikladnoj lokaciji u Splitu, i to pod organizacijom i odgovornošću registriranog skloništa za pse, s osposobljenim osobljem. Predstavnici Grada Splita preuzeli su odgovornost, što je pohvalno, i naveli da Split ima slobodno zemljište za tu svrhu. Dogovoreno je da Split krene s izgradnjom stacionara na tom zemljištu, gdje će psi biti privremeno smješteni i o njima će se brinuti registrirano sklonište. Kako će zbrinjavanje pasa potrajati, a mogući su i slični slučajevi, Grad Split treba paralelno krenuti u izgradnju skloništa za životinje.

09.04.2024. Goran Višnjić poziva na Marš za životinje!

Marš za životinje, u organizaciji Prijatelja životinja i Udruge Pobjede, kreće 13. 4. 2024. u 11 sati sa zagrebačkog Trga kralja Tomislava. I glumac Goran Višnjić u emotivnom videu pozvao je sve da se pridruže glasnoj gomili: „Životinje nemaju svoj glas – mi smo ti koji moramo stati u njihovu obranu, koji moramo reći nešto za njih. Mi, kao najjača vrsta na ovom planetu, mislim da smo tu da bismo bili čuvari ovog svijeta, čuvari prirode, čuvari životinja, a ne ti koji samo iskorištavaju, maltretiraju i uzimaju. Mislim da su životinje tu više da bi bili suputnici, da bi živjele s nama, a ne za nas.”

05.04.2024. Radionica izrade transparenata za Marš

U petak 5. travnja 2024. od 17 sati, u prostorijama udruge Prijatelji životinja (Jurišićeva 25, Zagreb) održat će se druženje i radionica izrade transparenata za Marš za životinje. To su pripreme za 4. Marš za životinje, koji će se održati 13. travnja 2024., kada će mnoštvo sudionika porukama na transparentima ponosno pokazati zašto marširaju užim središtem Zagreba i kakav svijet žele za životinje. Marš za životinje, u organizaciji Prijatelja životinja i Udruge Pobjede, kreće 13. 4. 2024. u 11 sati okupljanjem na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava. Cilj Marša za životinje jest nastojanje stvaranja društva koje poštuje prava životinja te djeluje u cilju smanjenja njihove patnje i zlostavljanja.

04.04.2024. Prijavili DIRH-u psihijatra koji je zlorabio 69 životinja

Udruga Prijatelji životinja ukazala je prošloga tjedna da se 67 pasa i dva vuka, zatočena na lokaciji u središtu Splita, uzgajaju i drže radi korištenja za borbe pasa. Postoje ozbiljni pokazatelji da su vukovi služili za parenje sa psima radi povećanja agresivnosti i borbenog karaktera pasa. Udruga je danas putem odvjetnika Marija Hrupeca podnijela prijavu Državnom inspektoratu protiv psihijatra koji radi u KBC-u Split, a za kojega građani Splita tvrde da se posljednjih 15 do 20 godina bavi uzgojem pasa za borbe, na kojima se klađenjem vikendom zaradi i do 50 000 eura. Na posjedu i psima uočeni su nedvosmisleni pokazatelji brojnih kršenja zakonskih propisa, što izravno utječe na dobrobit i zdravlje životinja. Stoga su zatražili žurno i sveobuhvatno postupanje veterinarske inspekcije iz Zagreba, zbog sumnje u učinkovitost mjesno nadležne veterinarske inspekcije, kako bi se utvrdile činjenice i izrekle sankcije. Zbog opravdane sumnje da prijavljeni psihijatar i druge osobe na koje su mikročipirani pojedini psi na lokaciji u Splitu drže pse u svrhu uzgoja i korištenja za borbe, nužno je oduzimanje svih životinja i zabrana držanja i nabavljanja novih. Predložili su i da, ako će se psi grupno izmještati, to bude isključivo pod organizacijom i odgovornošću registriranog skloništa za pse, koje ima osposobljeno i stručno osoblje.

03.04.2024. Pet savjeta kako pomoći napuštenim životinjama

4. travnja se obilježava Svjetski dan napuštenih životinja kojim se ukazuje na važnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za članove obitelji. Pozitivna je novost da osobe koje napuste životinju sada mogu završiti u zatvoru do godinu, odnosno do dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Iz udruge Prijatelji životinja očekuju da će mogućnost odlaska u zatvor zbog napuštanja utjecati na smanjenje brojke od više od 10 000 napuštenih životinja godišnje samo u hrvatskim skloništima. Stoga Prijatelji životinja daju pet savjeta kako svatko od nas može pomoći smanjenju napuštanja životinja.

02.04.2024. Od danas zatvor za napuštanje životinja!

Danas su stupile na snagu izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promjene u zaštiti životinja! Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje životinje prijavljuje se policiji ili općinskom državnom odvjetništvu. Kazna je do godinu dana zatvora, odnosno do dvije ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Povisuju se kazne za kazneno djelo ubijanja i mučenja životinja na kaznu zatvora do dvije godine ili do tri godine ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja. Također, zlostavljačima i ubojicama životinja odsad se može izreći sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne do pet godina.

01.04.2024. Svatko može pronaći razlog za dolazak na Marš za životinje!

13. travnja 2024. u 11 sati na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava okupit će se gomila istomišljenika sa stavom da životinje zaslužuju svoja prava te da one nisu ovdje kako bismo ih iskorištavali, ubijali, napuštali i zlostavljali. „Vrijeme je da se javno usprotivimo ovakvim praksama! Vrijeme je da kažemo dosta zlostavljanju i nedostatku empatije prema životinjama! Ovo što se događa životinjama nikome ne bi trebalo biti normalno niti bi se smjelo tolerirati. Životinje se ne mogu same pobuniti i zauzeti za sebe – stoga trebaju nas da dignemo glas u njihovo ime. Mi izravno ili neizravno pridonosimo njihovoj patnji ili zaštiti. Stoga smo mi ti koji moramo poručiti da se nešto mora promijeniti!” izjavili su Prijatelji životinja ususret Maršu, donoseći popis od 35 razloga zašto bi se baš svatko trebao pridružiti Maršu za životinje 13. 4. 2024.

Broj pronađenih vijesti: 17.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2024 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting