Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 6.

21.05.2024. Međunarodni dan biološke raznolikosti

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se svake godine 22. svibnja, a ove godine tema je "Budi dio plana". Tim povodom Prijatelji životinja pozivaju sve da se zauzmu za opstanak životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje i postanu dio plana, odnosno rješenja. Kako navode, najbolji način da svatko od nas doprinese očuvanju biološke raznolikosti je biranje biljnih namirnica u svojoj prehrani. Prema izvješću organizacije World Wildlife Fund (WWF) iz 2022. godine, populacije sisavaca, ptica, riba, gmazova i vodozemaca opale su u prosjeku za 69 % od 1970. godine. Ovaj pad uglavnom je uzrokovan gubitkom staništa, pretjeranim iskorištavanjem resursa i klimatskim promjenama​, a sve navedeno povezano je s uzgojem životinja radi ljudske prehrane.

16.05.2024. Nastavlja se nacionalna kampanja za Hrvatsku bez pasa na lancu

„Nemoj imati psa ako ćeš ga držati na lancu” – jasna je i izravna poruka koju od danas možemo pročitati s edukativnih jumbo plakata. Nastavak je to nacionalne kampanje za Hrvatsku bez pasa na lancu, koju udruga Prijatelji životinja provodi već godinama s ciljem osvještavanja javnosti o neprihvatljivosti držanja najboljeg čovjekovog prijatelja zavezanog za, najčešće, kratki lanac. Zato je i glavna poruka plakata: „Okrutan – onaj koji ima psa na lancu”. „Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancu. Držanje na lancu sramotno je i nedopustivo, a psi pate!”, oštri su Prijatelji životinja. Dodaju da više od 80 posto građana podržava potpunu zabranu držanja pasa na lancu. Ističu nužnost izmjene Zakona o zaštiti životinja jer nejasna i neprovediva odredba omogućava stalno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu, iako ga načelno zabranjuje. Peticiju protiv držanja pasa na lancu možete potpisati OVDJE.

08.05.2024. Predstavljanje vodiča "(R)evolucija mesa"

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održat će promociju vodiča „(R)evolucija mesa”, korisnog za edukaciju o biljnom mesu. Vodič će kratko predstaviti direktor tvrtke za proizvodnju biljnoga mesa Tin Pažur, predsjednik udruge Alt Protein Project at EIT Food (inicijativa The Good Food Institutea) Tin Rudnički te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman. Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato će ga Prijatelji životinja poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i drugim relevantnim institucijama.

07.05.2024. 25 pasa i majmuna spašeno od jezivih pokusa!

Talijanska organizacija LAV izvijestila je da se dogodila najveća zapljena i spašavanje životinja iz laboratorija u povijesti Italije! 25 životinja, uključujući pse i primate, spašeno je iz istraživačke ustanove u Veroni gdje je otkriveno ozbiljno zlostavljanje životinja. Sud u Veroni podigao je optužnice protiv dužnosnika multinacionalne istraživačke tvrtke Aptuit, koja provodi testiranja na životinjama za međunarodne farmaceutske tvrtke. Optužuju ju za zanemarivanje, zlostavljanje i nezakonito ubijanje biglova, marmozeta i makakija. Državno tužiteljstvo utvrdilo je da tvrtka nije ispunila čak ni minimalne zakonski propisane kriterije postupanja prema životinjama, a to je rezultiralo ozbiljnim fizičkim i psihičkim povredama. "Umjesto užasnih mučenja životinja u pokusima potrebno je ulaganje u nove tehnologije. To će poticati razvoj znanosti i jedino istinski pomoći bolesnim ljudima", zaključuju Prijatelji životinja.

06.05.2024. Veterinarska inspekcija dopustila zlostavljanje konja

Udaranje konja bičem, ožiljci na koži, zadavanje konju boli povlačenjem žvala, samo su neki od mučnih prizora kojima su svjedočili aktivisti udruge Prijatelji životinja na jučerašnjoj štraparijadi u Strmecu Bukevskom kod Velike Gorice. „Zapanjeni smo što se grubo kršenje zakona i neskriveno mučenje konja odvijalo pred očima veterinarske inspekcije, koja se oglušila na naše traženje da zabrani održavanje ovog događaja. Ovo nije natjecanje u povlačenju trupaca, već u zlostavljanju konja!” oštri su Prijatelji životinja. Kažu da je nedopustivo da veterinarska inspekcija žmiri već na osnovnu činjenicu, da su muškarci izravno povlačili žvale uzrokujući konjima dodatan stres, strah i bol. Prijatelji životinja ističu da su natjecanja konja u povlačenju teških trupaca nezakonita zato što krše niz odredaba iz područja veterinarstva i zaštite životinja te promiču zlostavljanje životinja. Pokrenuta je i peticija kako bi se izričito u Zakonu o zaštiti životinja zabranila ova okrutna i za cijelu Hrvatsku sramotna praksa.

03.05.2024. Predstavljanje vodiča "(R)evolucija mesa"

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održat će promociju vodiča „(R)evolucija mesa”, korisnog za edukaciju o biljnom mesu. Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato će ga Prijatelji životinja poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i drugim relevantnim institucijama. Zbog velike potražnje, ponuda mesnih proizvoda biljnog podrijetla postala je nevjerojatna. Kuhari i inovatori sve više eksperimentiraju s biljnim sastojcima kako bi stvorili raznovrsna i ukusna veganska jela. Biljno meso, ali i ostali biljni proizvodi, široko su dostupni u trgovačkom sektoru, a polako osvajaju i sve ostale segmente industrije posluživanja hrane.

Broj pronađenih vijesti: 6.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2024 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting