Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 12.

31.05.2024. Primitivan je onaj koji ima psa na lancu

Značenje riječi primitivan opisuje se kao kulturna i civilizacijska nedoraslost te manjak građanske kulture. Prijatelji životinja poručuju da držanje pasa na lancu znači upravo to. Smatraju da je primitivan onaj koji drži psa na lancu. Prepuštanje osjećajnog bića stalnoj fizičkoj i psihičkoj patnji iznimna je okrutnost, ali i oznaka primitivnog ponašanja. „Nitko ne mora imati psa – to je izbor, a ne potreba. Kako drukčije opisati izbor svjesne nabave živog bića i vezanja tog socijalnog bića za vrat na lanac, gdje će provesti cijeli svoj život u patnji”, objašnjava Luka Oman, predsjednik Udruge, i dodaje da tako nešto u civiliziranom društvu 21. stoljeća treba biti potpuno zabranjeno.

28.05.2024. Okupljanje za zabranu štraparijada

Povodom najave prve štraparijade na Lonjskom polju u Mužilovčici na imanju lokalnog OPG-a, Prijatelji životinja uputili su prijavu Državnom inspektoratu tražeći da ne izda suglasnost ni za ovu ni za bilo koju drugu štraparijadu. „Svaka štraparijada je protuzakonita jer joj je smisao izazivanjem patnje i boli natjerati konje da povuku teške trupce. Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje životinja tako da ih se prisiljava na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt. Kako veterinarska inspekcija ignorira prijave i dopušta održavanje štraparijada, pozivamo sve da nam se pridruže na okupljanju ispred Državnog inspektorata (Šubićeva 29, Zagreb) u srijedu 29. 5. 2024. u 11 sati. Natpisima na transparentima poslat ćemo jasne poruke i apelirati na veterinarsku inspekciju da prestane dopuštati maltretiranje konja!" najavila je Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

27.05.2024. Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka

Povodom 27. svibnja, Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis svim gradovima i općinama pozivajući ih na aktivnu provedbu programa „Uhvati-Kastriraj-Vrati”. Uspješnost i nužnost takva programa dokazuju primjeri diljem svijeta. I u Hrvatskoj dosta gradova i općina provodi kastracije slobodnoživućih mačaka upravo po istoj metodi. „ Slobodnoživuće mačke ne smiju se razmještati, a s druge strane, teško se udomljuju. Zato je jedino rješenje njihova kastracija i organiziranje hranilišta za mačke koje treba biti definirano na razini lokalnih zajednica”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

26.05.2024. Okupljanje pred DIRH-om radi zabrane štraparijade

Želimo zaustaviti održavanje štraparijade (šlajsa) koju nazivaju natjecanje u povlačenju trupaca, iako to nije natjecanje, odnosno može biti samo natjecanje u okrutnosti prema konjima. S obzirom na to da veterinarska inspekcija ima mogućnost neizdavanja dozvole i može se zauzeti za zaštitu tih mučenih konja, molimo vas da nam se pridružite u okupljanju ispred Državnog inspektorata (Šubićeva 29, Zagreb) u srijedu 29. svibnja 2024. u 11 sati. Cilj je apelirati na veterinarsku inspekciju da ne dozvoli više niti jedno maltretiranje konja u Hrvatskoj. Cijela Hrvatska zna da je svakodnevno batinanje konja u štali dio pripreme konja za štraparijade, a i sami događaj je sramotan, nakaradan i nema veze s natjecanjima. Pozivamo veterinarsku inspekciju da iskoristi svoju mogućnost neizdavanja suglasnosti za održavanje štraparijada i tako spasi konje i ugled Hrvatske. Pogledajte i proslijedite i videopoziv, a pomoći možete i pisanjem Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede.

25.05.2024. 13. VegeSajam 8. lipnja na Europskom trgu

Prijatelji životinja s velikim zadovoljstvom pozivaju sve gurmane i ljubitelje zdrave hrane i održivog načina življenja na 13. VegeSajam, koji će se održati u subotu 8. lipnja 2024. od 9 do 21 sat na zagrebačkom Europskom trgu, prepunom restorana i izlagača koji će preko degustacija i promocija privlačiti posjetitelje. Svaki posjetitelj dolaskom na Europski trg 8. lipnja 2024. čini korak prema zdravijem i održivijem svijetu. Veganstvo nije samo prehrambeni izbor, već način života koji donosi brojne prednosti za naše zdravlje i planet.

24.05.2024. Jednog konja mlatio granom, a drugi se srušio pretovaren drvima

Udruga Prijatelji životinja podnijela je jutros prijavu policiji i kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je jučer u Podgariću pretovarila konje drvima i zlostavljala ih. U Udruzi navode da je svjedokinja, koja je slučajno naišla na šokantan prizor dok je išla brati gljive, kod Garić grada na cesti zatekla mladića koji je tjerao konje da na leđima nose drva, a težina drva bila je toliko velika da nisu mogli hodati. Jedan konj srušio se pod teškim teretom, dok se u blizini nalazio i drugi pretovareni konj koji nije mogao krenuti pa ga je mladić tukao granom. Objava fotografija nesretnog srušenog konja na njezinu profilu na Facebooku s pravom je izazvala lavinu uznemirenosti i apela da se pomogne zlostavljanim životinjama. Prijatelji životinja istaknuli su da je brutalnim postupanjem prema konjima zasad nepoznata osoba počinila kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, za što je predviđena kazna zatvora do dvije, odnosno tri godine ako je kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja, a zlostavljana životinja oduzima se. Zlostavljač je počinio i prekršaj protiv javnog reda i mira jer je zlostavljao životinje na javnom mjestu, za što je propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 do 1000,00 eura. Prijatelji životinja najavljuju i prijavu Državnom inspektoratu.

21.05.2024. Međunarodni dan biološke raznolikosti

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se svake godine 22. svibnja, a ove godine tema je "Budi dio plana". Tim povodom Prijatelji životinja pozivaju sve da se zauzmu za opstanak životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje i postanu dio plana, odnosno rješenja. Kako navode, najbolji način da svatko od nas doprinese očuvanju biološke raznolikosti je biranje biljnih namirnica u svojoj prehrani. Prema izvješću organizacije World Wildlife Fund (WWF) iz 2022. godine, populacije sisavaca, ptica, riba, gmazova i vodozemaca opale su u prosjeku za 69 % od 1970. godine. Ovaj pad uglavnom je uzrokovan gubitkom staništa, pretjeranim iskorištavanjem resursa i klimatskim promjenama​, a sve navedeno povezano je s uzgojem životinja radi ljudske prehrane.

16.05.2024. Nastavlja se nacionalna kampanja za Hrvatsku bez pasa na lancu

„Nemoj imati psa ako ćeš ga držati na lancu” – jasna je i izravna poruka koju od danas možemo pročitati s edukativnih jumbo plakata. Nastavak je to nacionalne kampanje za Hrvatsku bez pasa na lancu, koju udruga Prijatelji životinja provodi već godinama s ciljem osvještavanja javnosti o neprihvatljivosti držanja najboljeg čovjekovog prijatelja zavezanog za, najčešće, kratki lanac. Zato je i glavna poruka plakata: „Okrutan – onaj koji ima psa na lancu”. „Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancu. Držanje na lancu sramotno je i nedopustivo, a psi pate!”, oštri su Prijatelji životinja. Dodaju da više od 80 posto građana podržava potpunu zabranu držanja pasa na lancu. Ističu nužnost izmjene Zakona o zaštiti životinja jer nejasna i neprovediva odredba omogućava stalno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu, iako ga načelno zabranjuje. Peticiju protiv držanja pasa na lancu možete potpisati OVDJE.

08.05.2024. Predstavljanje vodiča "(R)evolucija mesa"

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održat će promociju vodiča „(R)evolucija mesa”, korisnog za edukaciju o biljnom mesu. Vodič će kratko predstaviti direktor tvrtke za proizvodnju biljnoga mesa Tin Pažur, predsjednik udruge Alt Protein Project at EIT Food (inicijativa The Good Food Institutea) Tin Rudnički te predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman. Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato će ga Prijatelji životinja poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i drugim relevantnim institucijama.

07.05.2024. 25 pasa i majmuna spašeno od jezivih pokusa!

Talijanska organizacija LAV izvijestila je da se dogodila najveća zapljena i spašavanje životinja iz laboratorija u povijesti Italije! 25 životinja, uključujući pse i primate, spašeno je iz istraživačke ustanove u Veroni gdje je otkriveno ozbiljno zlostavljanje životinja. Sud u Veroni podigao je optužnice protiv dužnosnika multinacionalne istraživačke tvrtke Aptuit, koja provodi testiranja na životinjama za međunarodne farmaceutske tvrtke. Optužuju ju za zanemarivanje, zlostavljanje i nezakonito ubijanje biglova, marmozeta i makakija. Državno tužiteljstvo utvrdilo je da tvrtka nije ispunila čak ni minimalne zakonski propisane kriterije postupanja prema životinjama, a to je rezultiralo ozbiljnim fizičkim i psihičkim povredama. "Umjesto užasnih mučenja životinja u pokusima potrebno je ulaganje u nove tehnologije. To će poticati razvoj znanosti i jedino istinski pomoći bolesnim ljudima", zaključuju Prijatelji životinja.

06.05.2024. Veterinarska inspekcija dopustila zlostavljanje konja

Udaranje konja bičem, ožiljci na koži, zadavanje konju boli povlačenjem žvala, samo su neki od mučnih prizora kojima su svjedočili aktivisti udruge Prijatelji životinja na jučerašnjoj štraparijadi u Strmecu Bukevskom kod Velike Gorice. „Zapanjeni smo što se grubo kršenje zakona i neskriveno mučenje konja odvijalo pred očima veterinarske inspekcije, koja se oglušila na naše traženje da zabrani održavanje ovog događaja. Ovo nije natjecanje u povlačenju trupaca, već u zlostavljanju konja!” oštri su Prijatelji životinja. Kažu da je nedopustivo da veterinarska inspekcija žmiri već na osnovnu činjenicu, da su muškarci izravno povlačili žvale uzrokujući konjima dodatan stres, strah i bol. Prijatelji životinja ističu da su natjecanja konja u povlačenju teških trupaca nezakonita zato što krše niz odredaba iz područja veterinarstva i zaštite životinja te promiču zlostavljanje životinja. Pokrenuta je i peticija kako bi se izričito u Zakonu o zaštiti životinja zabranila ova okrutna i za cijelu Hrvatsku sramotna praksa.

03.05.2024. Predstavljanje vodiča "(R)evolucija mesa"

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održat će promociju vodiča „(R)evolucija mesa”, korisnog za edukaciju o biljnom mesu. Cilj vodiča je povećati ponudu biljnoga mesa u ugostiteljskim objektima. Zato će ga Prijatelji životinja poslati besplatno na adrese više od 1000 restorana diljem Hrvatske, ali i drugim relevantnim institucijama. Zbog velike potražnje, ponuda mesnih proizvoda biljnog podrijetla postala je nevjerojatna. Kuhari i inovatori sve više eksperimentiraju s biljnim sastojcima kako bi stvorili raznovrsna i ukusna veganska jela. Biljno meso, ali i ostali biljni proizvodi, široko su dostupni u trgovačkom sektoru, a polako osvajaju i sve ostale segmente industrije posluživanja hrane.

Broj pronađenih vijesti: 12.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2024 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting