Izlaganje konja buci

| More

Kao i svi drugi sisavci (uključujući čovjeka) konj ima 2 uha, tj. binauralni sluh. Zbog specifičnoga konveksnog, zaokruženog oblika njegovih uški sličnih čašicama (za razliku od npr. čovjeka), konj vrlo malo zvukova propusti 'uhvatiti', tj. čuti. Opseg frekvencija koje konji mogu registrirati mnogo je širi od ljudske sposobnosti sluha, tako da primjerice konj čuje i ultrazvučne frekvencije (kojima npr. komuniciraju šišmiši). Budući da konj u prirodi nije predator već lovina, njegov dobar sluh omogućuje mu da čuje zvukove kretanja drugih životinja, među kojima i kretanje predatora, koje npr. ljudsko uho nije sposobno razabrati - iz jednostavnog razloga što primjerice šuškanje trave (uslijed hodanja) proizvodi visokofrekventne tonove koje mi ne čujemo. Konj je sposoban ne samo čuti te tonove već po njihovom intenzitetu procijeniti udaljenost izvora, a zahvaljujući binauralnom sluhu i približno locirati izvor zvuka. Na temelju podataka o približnom mjestu s kojega dolaze 'sumnjivi' zvukovi i njihovoj udaljenosti konj će se pripremiti na bijeg u suprotnu stranu.

Osim što konji zvukove čuju drugačije od nas, oni ih i doživljavaju drugačije od čovjeka. Naime, konj ima vrlo jak emocionalni odgovor na sve senzoričke informacije koje može primiti. Emocija o kojoj govorimo je strah, a strah aktivira mehanizam preživljavanja - bijeg. Baš poput ljudi, neki su konji emocionalniji od drugih i stoga uvijek spremni na bijeg. Muški konji jače reagiraju na zvukove od kobila (što ne znači nužno da čuju bolje od kobila), što je posljedica njihove tradicionalne uloge stražara u zajednici konja. Kada se nalaze na novoj lokaciji, konji su na zvukove koje čuju također reaktivniji nego kada su na poznatom terenu.

Činjenice o jačini zvuka:

Izlaganje konja znatno manjoj jačini zvukova od onih koje izazivaju oštećenja mnogo manje osjetljivog ljudskog sluha, konjima nanosi bol i ozbiljno ugrožava njihovo psihofizičko zdravlje. Osim bolnog oštećenja sluhovoda, zvuk intenziteta kakav npr. emitiraju zvučnici na rock koncertu kod konja nedvojbeno i dokazano izaziva strah te aktivira obrambeni mehanizam bijega, a koji zbog boravka konja u zatvorenom prostoru (u boksu, štali, ograđenom pašnjaku) nije za konja moguć. To rezultira osjećajem panike pri čemu konj, kao ni čovjek, nije sposoban kontrolirati vlastito ponašanje i zbog okolnosti u kojima se nalazi (zatvoreni prostor) lako može doći do ozljeđivanja uslijed pokušaja bijega, padova, udaranja o zidove. Pridodamo li tome odbijanje zvučnih valova unutar zatvorenog prostora (od vertikalnih i horizontalnih površina, uz mogućnost rezonancije), to za posljedicu ima još i osjećaj dezorijentiranosti koji još više doprinosi razvoju panike.

Osim činjenice da je u civiliziranom ljudskom društvu izlaganje konja izvorima zvuka koji su za njih prejakog intenziteta apsolutno nepotrebni i nedopustivi, podložni su i zakonskom sankcioniraju prema čl. 205 Kaznenog zakona te prema odredbama Zakona o zaštiti životinja.

Vezane teme

Konj u gradu [ 43.69 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting