Bojkotirajte dupinarije

| More

Društvo za zaštitu zatočenih životinja (CAPS - The Captive Animals' Protections Society) potiče javnost da bojkotira dupinarije s performansima kitova i dupina kada idu na odmor. Zahtjev je stigao nakon što je direktorica CAPS-a Diane Westwood posjetila Vancouverski Akvarij na nedavnom putovanju u Britansku Kolumbiju u Kanadi. Vancouverski Akvarij ima jednu orku (kit ubojica), dupina i grupu beluga kitova, koje izvode trikove za publiku.

orka1 [ 20.94 Kb ]Kit orka u divljini, nedaleko obala Vancouvera. © Dave Edwards/CAPS

Diane Westwood:

'Na sreću, u Velikoj Britaniji nemamo kitova i dupina koji izvode točke. Bilo je strašno vidjeti tako veličanstvenu životinju kao što je kit 'ubojica' držanu u takvom neprirodnom okruženju. Neki od posjetitelja akvarija su bili i britanski turisti. Nadam se da ih mogu uvjeriti da ne podržavaju takve institucije.

'Kitovi i dupini su izuzetno inteligentne životinje koje žive u društvenim grupama. Društva za zaštitu životinja slažu se da kitovi pate i fizički i psihički u zatočeništvu. Njihovi mali umjetni bazeni s kemijski promijenjenim sastavom vode nikada neće moći zamijeniti more.

'Zatočeni kitovi su često isključeni iz obitelji u kojoj žive u divljini. Ovi faktori imaju posljedicu i kao rezultat, životni period orka u zarobljeništvu je mnogo kraći od orka koje žive u divljini. Zarobljene orke su naučene da izvode trikove i prisiljene su da izdrže život javnog istraživanja. Proučavanje kitova u ovakvom okruženju ne govori nam toliko o divljim orkama kao o tome da su njihovi životi tako dramatično kontrolirani i promijenjeni od strane čovjeka.

'Od 1965., pedeset i šest orka je zarobljeno u vodama oko Britanske Kolumbije i države Washington, uključujući i jednu obitelj orka. 54 su sada mrtve, s tim da su prosječno živjele 5, 2 godine otkad su u zarobljeništvu. Napad na populaciju divljih životinja tek je sada prepoznat. Zabavljačka industrija ignorirala je pustoš koju je ostavila.

'Ja sam imala toliko sreće da sam vidjela divlje kitove ubojice - jedan je plivao ispod platforme na kojoj sam bila. Kitove bi trebalo vidjeti u divljini, a ne u betonskom bazenu u akvariju.'

CAPS bi želio vidjeti sve dupinarije zatvorene. Javnost može pomoći bojkotiranjem dupinarija gdjegod se nalazili i nagovaranjem obitelji i prijatelja na isto. Voljeli bismo vidjeti sve zarobljene kitove i dupine puštene u divljinu i vidjeti kraj vrste morskih sisavaca (kitova i dupina) u zatočeništvu. Nema apsolutno nikakve potrebe za tim. Želimo vidjeti kraj zarobljavanja kitova i dupina iz divljine.

Orka u dupinariju 1 [ 19.59 Kb ]Orka u dupinariju 2 [ 51.83 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting