06.03.08. Glas građana za netaknuto more i slobodne dupine

| More

Prijatelji životinja prikupili preko 30.000 potpisa za trajno proglašenje rezervata dupina

- U nešto manje od dva mjeseca, preko 30.000 građana Hrvatske dalo je svoj potpis za trajno proglašenje rezervata dupina kod Malog Lošinja

Pored već najavljene zakonske zabrane zatočavanja dupina, udruga Prijatelji životinja i brojne druge udruge uz veliku potporu građana očekuju od Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture da trajno proglasi rezervat kod Malog Lošinja na dobrobit Dobrog dupina, njegovog staništa, ali i ugleda i dugoročnog interesa čitave Hrvatske.

Predstavnici udruge Prijatelji životinja će u četvrtak, 6. ožujka 2008., u Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture uz nazočnost predstavnika Državnog zavoda za zaštitu prirode, predati do sada sakupljenih 31.224 potpisa peticije državnom tajniku, Zoranu Šikiću.

Ova peticija potpisivat će se dok se ne donese zakonska zabrana zatočavanja dupina i trajno proglasi rezervat dupina kod Malog Lošinja na ponos Hrvatske koja će se s pravom moći nazvati ‘Zemljom prijatelja dupina'.

Prema populacijskom istraživanju u proteklih petnaestak godina smanjio se broj dupina u Jadranskom moru za gotovo četrdeset posto. Zbog prelova ribe i masovnog istrebljenja jedna vrsta dupina u Jadranskom moru - obični dupin - već je izumrla.

Lošinjski rezervat trenutno je prvi rezervat za dupine u Mediteranu. Zbog međunarodnog ugleda, ali i činjenice da nas sve više turista posjećuje upravo zbog očuvanih prirodnih ljepota i baštine, proglašenje trajnog rezervata za dupine je od dugoročnog interesa za Hrvatsku jer su slobodni i zaštićeni dupini i 'Hrvatska - zemlja prijatelja dupina' turistički proizvod kojim će se rijetko koja zemlja moći podičiti.

Populacija dupina, odnosno čitava skupina kitova kojoj pripadaju i dupini, drastično je ugrožena i diljem svijeta. Stoga je UN, koji je 2007. proglasio kao Godinu dupina, zbog alarmantne situacije u cijelome svijetu aktivnosti za spas morskih sisavaca produžio i na 2008. godinu. Hrvatska ima veliku međunarodnu potporu trajnom proglašenju ovoga rezervata.

Najveće prijetnje opstanku dupina su onečišćenje mora, uznemiravanje i buka, nedostatak hrane zbog prekomjernog izlova ribe, ali i slučajni i izravni ulov dupina. Građani traže da rezervat bude trajno proglašen, što bi zajamčilo pravilnu i nužnu skrb o toj ugroženoj vrsti i njenom staništu.

Glas građana za netaknuto more i slobodne dupine [ 78.96 Kb ]Glas građana za netaknuto more i slobodne dupine2 [ 85.71 Kb ]Glas građana za netaknuto more i slobodne dupine3 [ 69.61 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting