05.07.22. Ljudima je zoo kratka zabava, a životinjama patnja do smrti

| More

Prijatelji životinja novim plakatima nastavljaju se zalagati za nužnu transformaciju zooloških vrtova

- Posjet zoo-vrtu promatranje je psihički bolesnih zatočenih životinja zbog kratke razonode

Malo tko ostaje ravnodušan pred potresnim vizualom s moćnom porukom: „Ljudima je zoo samo kratka zabava. Životinjama je zoo trajna patnja do smrti. Vrijeme je za transformaciju.” Plakati udruge Prijatelji životinja u Zagrebu, Varaždinu, Puli, Rijeci, Splitu i Zadru nastavak su kampanje „Zaobiđi zoološki” kojom se građani pozivaju da se educiraju o realnosti zooloških vrtova. Prošle godine Prijatelji životinja poručili su s plakata svima da zaobiđu zoološke vrtove, a u svibnju ove godine ukazali da svi plaćamo patnju životinja u zoološkim vrtovima, čak i ako ih ne posjećujemo, jer gradovi troše milijune za održavanje tih mučilišta za životinje.

„Podsjećamo da je pogrešno držati osjećajna bića u zatočeništvu, gdje su cijeli svoj život zarobljena u nekoliko četvornih metara, i to samo zato da bi se ljudi kratko zabavili. Kada bismo prisilili čovjeka da provede svoj životni vijek samo u liftu, svi bi se zgražali i smatrali tako nešto okrutnim i čudovišnim. Vrijeme je da se zoološki vrtovi transformiraju kako bi zauvijek prestalo ovakvo primitivno, voajerističko i nakaradno postupanje prema životinjama”, ističu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da posjetitelji nisu svjesni da je njihov nedjeljni posjet zoo-vrtu promatranje psihički bolesnih životinja, koje ne mogu u neprirodnom okruženju pokazati svoje prirodno ponašanje: „Izgled njihovih nastambi najčešće je usmjeren na doživljaj posjetitelja, a ne na dobrobit životinja. Nedostatak privatnosti i mentalne stimulacije dovodi ih do psihičkih poremećaja, zoohoza. Nerijetko vidimo njihovo uzaludno besciljno hodanje po nastambi i izluđivanje od dosade pa koračaju naprijed-nazad, samoozljeđuju se, njišu s jedne na drugu stranu, povraćaju i sl. Kako bi prikrili da je životinjama stradala psiha, u nekim slučajevima zaposlenici im daju sredstva za smirenje.”

Iz Udruge navode i da posjetitelji zoo-vrtova odlaze svojim domovima ne razmišljajući previše o tragičnoj sudbini zatvorenih životinja, koje u zatočeništvu postaju blijede sjenke samih sebe. Zoološki vrtovi skrivaju od javnosti i druge mračne tajne – hiperprodukciju životinja, njihovo ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nedužnih zatvorenika. Zoo-vrtovi nisu za životinje ni utočišta ni rezervati. Istraživanja potvrđuju da niti ne educiraju adekvatno o njihovim potrebama i načinu života te ne potiču u posjetitelja zanimanje za očuvanje životinjskih vrsta. Stoga zatočavanje životinja neće pomoći njihovoj vrsti, već ih možemo spasiti jedino očuvanjem njihovih staništa i njih u staništima.

Prijatelji životinja zalažu se za transformaciju zoo-vrtova kao budućnosti te zastarjele institucije, što će dovesti do ukidanja patnje životinja: „Moderne atrakcije edukativne su i zanimljive jer tehnologija danas pruža nevjerojatne mogućnosti poput virtualnog prikaza u stvarnom staništu životinja, bez troška za hranu, čišćenje i nastambe. Osim toga, diljem svijeta već postoje interaktivni muzeji, istraživački i znanstveni centri, prostori posvećeni obrazovanju o zaštiti okoliša, oporavilišta za divlje životinje i sl.” Iz Udruge pozivaju sve da neposjećivanjem zooloških vrtova pridonesu toj transformaciji.

Više o kampanji za transformaciju zooloških vrtova i vizuali plakata nalazi se na www.zaobidi.net.

Zaobiđi zoo [ 253.29 Kb ]

Vezane teme

We Animals-Jo-Anne McArthur-dijete i lavica-zagrebački zoo [ 1.47 Mb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting