08.09.05. Cirkuska sramota se vratila!

| More

Prijatelji životinja ponovo prosvjeduju protiv okrutnosti prema životinjama u cirkusu

Aktivisti udruge Prijatelji životinja uz veliku potporu savjesnih građana već su prošle godine prosvjedovali u Sisku, a prosvjedi protiv cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner su se održali i u Križevcima, Dugom Selu, Velikoj Gorici, Samoboru, Karlovcu, Umagu, Puli, Labinu, Zadru, Šibeniku i Viru.

Nakon što je tri tjedna na opće zgražanje javnosti proveo na otoku Viru koji nema vodovoda cirkus Gärtner svoju turneju nastavlja povratkom u Sisak na sramotu cijelog grada. Iako vjerujemo da su sada mnogi građani Siska svjesniji okrutnosti cirkusa sa životinjskim točkama, najavljujemo prosvjed i pozivamo građane na savjesnost i suosjećanje.

Prosvjed će se odvijati ispred samog cirkusa na parkiralištu Idisa, Obrtnička 10, u Sisku, u četvrtak, 08. rujna 2005., s početkom u 16:30 sati, gdje će aktivisti transparentima, uzvikivanjem parola i dijeljenjem letaka pozvati građane da bojkotiraju predstave iza kojih se krije velika okrutnost. Prosvjed će se ponoviti i u 19:30 sati, prije početka druge predstave.

Za hrvatske gradove sramotno je da u njemu gostuju cirkusi sa životinjskim točkama iza kojih se krije sva nekultura odnosa čovjeka prema životinji.

Da cirkusi mogu savršeno funkcionirati i bez životinjskih točaka, pokazao je svjetski poznat cirkus Cirque du Soeil iz Quebeca: 'Ne slažemo se s time da se životinje dresiraju kako bi izvodile trikove. Više volimo taj posao dati ljudskim bićima', rekao je Pierre Parisien iz obnovljene skupine Cirque du Soleil iz Quebeca koja je razvila cirkusku renesansu širom svijeta. 'To su životinje, a ne izvođači. Morale bi biti u džungli', rekao je artistički direktor te skupine. 'Ne slažemo se s načinom na koji se životinje dresiraju i nisam siguran da slonovi i tigrovi pola života moraju provesti u kavezu i izvoditi trikove širom svijeta', kazao je. 'Više nikada nećemo imati životinje u našim predstavama', dodao je.

Nema zakonskih standarda kojima bi se reguliralo postupanje prema cirkuskim životinjama, njihov smještaj, transportiranje i cijeli niz točaka koje izvode. Ne zaboravimo da je riječ o divljim životinjama, koje prirodno nisu navikle na putovanja, različite klime, izvođenje točaka i zatočeništvo, a osim fizičkog maltretiranja kojem su podvrgnute pri dresuri, životinje doživljavaju stres, jer su odvedene iz svoje prirodne sredine i dovedene u svijet 'zabave', odnosno, za njih svijet konstantnog pritvora i izvođenja teških i besmislenih točaka. Životinje koje sudjeluju u predstavama nesretne su žrtve ljudske manipulacije čije su fizičke, socijalne i druge potrebe ignorirane od onih koji profitiraju njihovom eksploatacijom.

Udruga Prijatelji životinja traži i radi na promjeni Zakona o dobrobiti životinja, a time i zabranu cirkusa sa životinjskim točkama, koji su već zabranjeni diljem svijeta. No, neovisno o zakonskim zabranama na nivou države, željeli bismo apelirati na hrvatske gradove da se samoinicijativno pridruže stotinama svjetskih gradova koji su već zabranili nastupe cirkusa sa životinjskim točkama. Neki od država i gradova sa zabranama su Venecija, Barcelona, Singapur, Grčka, Velika Britanija, Švedska, Finska, SAD, Izrael, Australija, Austrija, Belgija, Costa Rici, Indija i Danska. Razlozi zabrane su strahovite okrutnosti kojima se cirkusi koriste pri dresuri, transportu i smještaju životinja koje izvode cirkuske točke.

Cirkuska sramota se vratila 1Cirkuska sramota se vratila 2Cirkuska sramota se vratila 3Cirkuska sramota se vratila 4

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting