05.07.16. Deve u Đurđevcu?

| More

Prijatelji životinja reagirali na kupnju i dovođenje deva u Đurđevac

- Apelirali na gradonačelnika u službi ponovnog razmatranja odluke o kupnji deva

Povodom saznanja za ideju o dovođenju jednogrbih deva na područje grada Đurđevca, Prijatelji životinja apelirali su na gradonačelnika Željka Lackovića. Smatraju da, prilikom donošenja ovako velike odluke, nisu uzeti u obzir svi segmenti i dugoročni troškovi koje će kupnja, transport, troškovi otvaranja zoološkoga vrta, ali i cjeloživotno uzdržavanje deva, imati na grad Đurđevac. Kažu da, osim vanjskog izgleda i imitacije pješčanog podneblja, grad Đurđevac ničime ne zadovoljava uvjete pustinjske klime, što devama ne osigurava prikladne životne uvjete.

Osim etičkih odredbi, dolaskom deva na područje RH kršile bi se i zakonske odredbe jer aktualnim Zakonom o zaštiti životinja (čl. 53., st. 1.): ''Zabranjeno je držanje divljih životinja te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.'' Istim Zakonom domaće životinje definirane su kao ''životinje koje je čovjek pripitomio i udomaćio i koje uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla te u druge gospodarske svrhe'' (čl. 3., st. 5.).

Iz navedenih zakonskih odredbi jasno je da je u Hrvatskoj zabranjeno držanje divljih životinja, kao i da deve i slične životinje u Hrvatskoj nisu domaće, nego divlje životinje i kao takve ne smiju niti pristupiti na teritorij RH. Shodno tome, dolazak najavljenih deva na teritorij Hrvatske bio bi nezakonit, a javnosti bi bila poslana poruka da Grad Đurđevac i ostale nadležne institucije ne mare za provedbu Zakona o zaštiti životinja, već ga otvoreno krše.

Ako bi deve bile ''samo'' držane u zatočeništvu, svakako moraju biti u registriranom i odobrenom zoološkom vrtu prema svim standardima, europskim direktivama i hrvatskim zakonima te je upitna i sama mogućnost zadovoljenja uvjeta i isplativost. Sve to zahtijeva iznimna dugogodišnja ulaganja i održavanje, odnosno iziskuje nemilosrdno i nesvrsishodno trošenje novca građana i građanki grada Đurđevca.

Životinje korištene u svrhu zabavljanja masa tjera se na neprirodno ponašanje, drži ih se u neadekvatnim uvjetima, trpe zatočeništvo te je odnos prema njima daleko od zabavnog. Prijatelji životinja smatraju da je zadaća gradonačelnika poslati građanima i građankama jasnu poruku da iskorištavanje životinja zbog profita ili zabave proziva primitivnim i neprihvatljivim za 21. stoljeće.

Jedino čemu nas razni centri sa zatočenim životinjama uče, kažu, je da je prihvatljivo držati životinje u zatočeništvu, gdje se one dosađuju do ludila, obitavaju u skučenom prostoru, usamljene, daleko od svojih prirodnih staništa, zbog čega često pokazuju psihotično i samodestruktivno ponašanje. Stres uzrokovan zatočeništvom također slabi imunološki sustav životinja, unatoč tobožnjim prednostima postojanja veterinarske skrbi i pružanja redovitih obroka, što vodi do bolesti ili čak smrti.

Prijatelji životinja gradonačelniku predlažu da, umjesto u izgradnju mjesta za zatočavanje deva te uvoza novih životinja u grad prepun napuštenih životinja, svrsishodnije uloži novac u izgradnju skloništa, s obzirom na to da ga grad Đurđevac još uvijek nema unatoč zakonskoj obvezi prema stavcima 4. i 5. članka 56., stavku 2. članka 57. i stavcima 2. i 4. članka 58. Zakona o zaštiti životinja. Obveza je jedinice lokalne samouprave da osnuje sklonište i pokrene sve programe koje su bitni za njegovo pravilno funkcioniranje, poput programa oglašavanja, udomljavanja, kastracije životinja, kao i edukacije građana i građanki. U tom pogledu, iz Prijatelja životinja kažu da ovim putem nude suradnju gradonačelniku s ciljem pomoći životinjama te uštede novaca građana i građanki Đurđevca.

Sigurni su, kažu, da će se gradonačelnik Lacković iskazati kao moderan gradonačelnik koji se vodi i teži suvremenim načelima te se ne libi donijeti konkretne i konačne odluke kao što je ova o prestanku planiranja novog oblika zatočavanja divljih ili domaćih životinja zbog zabave.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting