14.07.21. Ugostitelji i hobisti, prestanite spašavati tigrove uzgojem i zatočavanjem!

| More

Novi skandal s divljim životinjama ukazuje na nužnost uvođenja tzv. Pozitivne liste i konkretnih zabrana

- Prijatelji životinja primili nove prijave s Hvara: Mnoge životinje umrle zbog uvjeta držanja

Tigar s Hvara [ 1.31 Mb ]

Veliku pozornost izazvala je vijest da se trajektom, u kavezu pod ceradom, po najvećoj vrućini, s Hvara nelegalno prevozio tigar. Iako je još nepotvrđeno čiji je, udruga Prijatelji životinja ističe da Ivan Gospodnetić s Hvara i Zlatko Budin iz Križevaca, koji posjeduju tigrove, nisu njihovi spašavatelji ni dobročinitelji kako se javno predstavljaju! „Životinje bi profitirale kada bi ih tzv. poznati hrvatski spasitelji prestali ‘spašavati’ i ‘pomagati’ im. Apsurdno je i okrutno namjerno pariti i uzgajati tigrove znajući da se nikada neće moći vratiti u divljinu. Tigar nema što raditi u zatočeništvu i u Hrvatskoj, imamo vlastite divlje životinje koje treba spašavati”, oštri su Prijatelji životinja i najavljuju nove prijave institucijama.

Prije tri godine prijavili su gospodarstvo na Hvaru u vlasništvu ugostitelja Ivana Gospodnetića, na kojemu je smješten velik broj domaćih i divljih životinja, od kojih su neke i egzotične. Naglasili su da se životinje drže u malim neadekvatnim nastambama, da su uplašene, apatične i pokazuju znakove abnormalnog ponašanja zbog ograničene mogućnosti kretanja u premalom životnom prostoru, u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i primjerena zdravstvena skrb. „Veterinarska inspekcija odgovorila nam je tada da obavljenim inspekcijskim nadzorom nisu potvrđeni navodi iz naše prijave jer se ne radi o neregistriranom zoološkom vrtu. No odgovor bi bio isti i da je registriran kao zoo-vrt. U Hrvatskoj je ionako dovoljno da pojedinac ogradi neki prostor, natrpa u njega životinje i inspekcije će mu sve legalizirati”, kažu iz Udruge.

Pojašnjavaju da su temeljem prastarog Pravilnika o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova, koji praktički ne propisuje nikakve uvjete ni dimenzije nastambi, već registrirana u zoo-vrtove nelegalna držanja životinja obitelji Bizek i ugostitelja Macole zbog kojeg su medvjedi umjesto u utočištu završili iza gostionice, i time je veterinarska inspekcija „nagradila” uzimanja životinja iz prirode: „Prijavit ćemo i nove dojave koje nam dolaze od stanovnika Hvara da su Ivanu Gospodnetiću zbog loših uvjeta držanja i neadekvatne prehrane dosad umrle brojne životinje, među kojima su: majmun tamarin, krava simentalka, snježne sove, nojevi, trogodišnji kavkaski ovčar, kornjače, lisica, rakuni, kokoši, patke, ljama, patuljasta vijetnamska svinja, papagaj žako, krokodili, kraljevski piton... Također, prema navodima Hvarana, tvrdnje Ivana Gospodnetića da je spasio tigra potpuno su neistinite. Kažu da je tigra kupio u Češkoj iz ‘bolesnog hira’, kao i ostale divlje životinje.”

Prijatelji životinja prije 13 godina prijavljivali su i uzgajivača tigrova Zlatka Budina iz Križevaca, koji je iznajmljivao tigrove kao atrakciju za nastupe u noćnim klubovima, no ni tada nadležne institucije nisu reagirale. Smatraju da je velik problem i izostanak djelovanja inspekcija i nedostatak jasne zakonske zabrane držanja divljih životinja od strane privatnih osoba. Zbog toga pojedinci godinama nekontrolirano razmnožavaju tigrove i drže ih u zatočeništvu pa tigar ugostitelja Gospodnetića izluđen hoda s jedne do druge strane nastambe od samo 50 kvadrata, a susjedi slušaju, kako kažu, njegove „krikove upomoć”.

Prijatelji životinja ističu da Hrvatska nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima, zbog čega su predlagali uvođenje tzv. Pozitivne liste, odnosno popisa vrsta koje se mogu držati kao kućni ljubimci, a što je usvojilo već više europskih država kao najbolje rješenje u prevenciji strašnih posljedica trgovine tim vrstama. „Prilikom donošenja Zakona o zaštiti životinja 2017. godine Pozitivna lista čak je uvrštena u prijedlog Zakona, no na kraju je odbačena, iako je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane već ranije počela pripreme za njezino uvođenje. Prošli tjedan ponovno smo pisali ministrici poljoprivrede i zatražili izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se omogućilo uvođenje Pozitivne liste i donijele konkretne zabrane”, kažu Prijatelji životinja koji su ovoga ljeta krenuli i s najavom kampanje „Zaobiđi zoološki” (www.zaobidi.net) kako bi educirali javnost o brutalnoj realnosti zooloških vrtova i patnji životinja u zatočeništvu.

Tigar s Hvara [ 505.38 Kb ]

Vezane teme

Tigar s Hvara [ 147.07 Kb ]Tigar s Hvara [ 125.96 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting