03.11.21. Držanje i uzgoj tigrova od strane privatne osobe Zlatka Budina iz Križevaca

| More

Državni inspektorat
Služba veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Poštovani,

kao što je poznato iz medija, sredinom srpnja 2021. pozornost javnosti privukle su snimke na kojima se vidi tigar u prikolici automobila na trajektu s Hvara za Split. Naknadno je objavljeno da je riječ o tigru kojega je s gospodarstva ugostitelja Ivana Gospodnetića s Hvara vlastitim prijevoznim sredstvom prevezao Zlatko Budin iz Križevaca, koji kao privatna osoba od 1993. godine uzgaja tigrove i drži ih u zatočeništvu.

Prema informacijama iz medija, Zlatko Budin prevozio je tigra usred najvećih ljetnih vrućina, u kavezu pod ceradom na krcatom brodu prijevoznika Jadrolinija, kojemu nije prijavio da je na brodu divlja i opasna životinja. Također, iz snimaka objavljenih u medijima vidljivo je da je prijevoz tigra do Križevaca obavljala privatna osoba, a ne tvrtka registrirana za prijevoz divljih životinja čije bi vozilo trebalo imati adekvatan i posebno konstruiran kavez, kontroliranu temperaturu, videonadzor koji konstanto prati životinju i veterinara ili drugu licenciranu osobu u pratnji. Osim toga, za prijevoz tigra od Hvara do Križevaca bila je potrebna detaljna dokumentacija, s naznačenim mjestom početka i završetka transporta, pri čemu je i pri utovaru i pri istovaru tigra morao biti prisutan veterinar. Iz dosad dostupnih podataka, Zlatko Budin nije imao ništa od toga, čime je prekršio niz zakonskih propisa.

Naša udruga prijavljivala je dosad Zlatka Budina u više navrata. 2006. godine Budin je iznajmljivao svoje tigrove za zabavu u noćnim klubovima u Zagrebu i Selcu. Nakon prijave korištenja tigra u noćnom klubu u Zagrebu, veterinarska inspekcija zabranila je daljnje iznajmljivanje i korištenje tigra, potvrdila da je tigar iznajmljen vlasniku noćnog kluba, koji ga je izložio stresu zbog promocije lokala te je utvrđeno da su prekršeni tadašnji Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o zaštiti prirode. Iste godine prijavili smo iznajmljivanje tigra istom noćnom klubu u kompleksu bazena hotela Varaždin u Selcu, nakon što su nam građani dojavili da se u kavezu ispred kluba nalazi tigrić kojega koriste i na način da ga vode na lancu kako bi naplaćivali fotografiranje s njim, da se tigar često nalazi bez vode i zaštite od sunca, a prepušten je nebrizi osoblja lokala i maltretiranju prolaznika.

2008. uslijedila je nova prijava jer je Budin opet iznajmio tigra noćnom klubu, gdje je ležao u kavezu, a sve u svrhu zabave i promocije kluba, pri čemu je noćni klub tvrdio da se radi o humanitarnom događaju kojim se prikuplja novac kako bi ilegalni uzgajivač Budin mogao legalizirati mikročipiranjem svojih 11 tigrova, koliko ih je tada imao. Objašnjenje da se tigar iskorištava radi skupljanja sredstava za mikročipiranje tigrova apsurdno je s obzirom na to da je trošak hrane koju su tigrovi pojeli u samo tjedan dana bio veći od iznosa njihova mikročipiranja.

Zlatko Budin izjavio je medijima 2008. godine da u mjestu Sv. Petar Orehovec kraj Križevaca već 14 godina uzgaja sibirske tigrove, a da je prije tigrova uzgajao vukove, pume, medvjede i majmune jer je „kao dijete najviše volio gledati Tarzana i maštao da ću jednoga dana imati svog lava”. Time je potvrdio da je životinje nabavio iz vlastita hira i zanimacije, a ne radi njihova spašavanja, kako je tvrdio. Naime, držanje tigrova u zatočeništvu i njihovo svjesno razmnožavanje kako bi ih „vratio u Sibir” nema nikakve stručne ni znanstvene podloge s obzirom na to da je takvo nešto eventualno moguće samo kroz velike projekte koje bi provodile stručne institucije (a ne pojedinac) na svjetskoj razini, sa znanstvenim pristupom i pripremom životinja za vraćanje u prirodu, što je za životinju uzgojenu i rođenu u zatočeništvu praktički nemoguće.

Budin je prije 13 godina navodio da ima 11 tigrova, a u medijima je 2020. godine izjavio da ima tri tigra pa je nejasno gdje su završili drugi tigrovi.

Zlatko Budin u veljači 2020. godine izjavio je medijima da se kod njega u Gornjim Vinama u Križevcima mogu pogledati tri tigra: „Ovdje se nalaze tri sibirska tigra i oni su idealni za ovo podneblje. Nije im nikad zima. Tigrovi se mogu pogledati samo vikendom od 10 do 16 sati, a ostale dane uz najavu na mojem Facebooku.” Također, Budin je na svojem Facebook-profilu 16. 5. 2021. (snimke zaslona u privitku) objavio: „Dragi prijatelji, moram opet ponoviti, NISMO otvoreni za javnost, strpite se još neko vrijeme i moći će svi dolaziti pogledati tigrove, moram spomenuti ljude koji samovoljno ulaze na moj privatni posjed unatoč istaknutoj tabli na kojoj lijepo piše da je strogo zabranjen ulazak, ti mlatimudani mogli bi biti napadnuti od pasa čuvara, koji su u blizini, zato ponovno ponavljam ne ulazite bez mog odobrenja i prisustva, Donatori koji žele ostaviti novčanu donaciju za tigrove u minimalnom iznosu od 100 kn, po čovjeku, pustiti ću da pogledaju tigrove, ostali pričekajte kada bude otvoreno za sve, plačati će se ulaz, samo osobe i obitelji slabog materijalnog stanja ulaziti će besplatno”. U odgovorima na komentare na navedenu objavu Budin se dogovara s budućim posjetiteljima o dolasku, a u jednom odgovoru na pitanje komentira da je jedna osoba ušla u kavez s njegovim tigrom i ostala bez ruke.

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je „držanje i korištenje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, osim u zoološkim vrtovima te u skladu s člankom 60. stavkom 5. ovoga Zakona” (članak 5. stavak 2. točka 34.). Za kršenje je propisana novčana kazna od 10 000 do 20 000 kuna.

S obzirom na sve navedeno, molimo Vas da veterinarska inspekcija utvrdi:

1. Kojim propisom su propisani uvjeti za nabavljanje i držanje tigra od strane privatnih osoba i udovoljava li Zlatko Budin uvjetima propisanima tim propisima?

2. Koji propisi reguliraju uzgojne programe tigrova od strane privatnih osoba i udovoljava li Zlatko Budin uvjetima za uzgoj tigrova propisanima tim propisima?

3. Koliko se tigrova trenutačno nalazi u posjedu Zlatka Budina i postoji li za svakog od njih dokumentacija o podrijetlu te jesu li životinje mikročipirane i redovito veterinarski liječene i kontrolirane sukladno važećim propisima?

4. Posjeduje li Zlatko Budin za svakog tigra na svojem imanju evidencije o nabavi, datumu rođenja, bolestima, cijepljenjima, označavanju, liječenjima i ostalim veterinarskim intervencijama te datumu i uzroku smrti ili prodaji/premještanju uključujući i one od 11 tigrova koliko ih je držao 2008. godine, a koji više nisu u njegovu posjedu ili su mrtvi?

5. Kojim propisom su propisane dimenzije nastambe i vanjskog prostora, kao i ostali uvjeti za držanje i posjedovanje tigra od strane privatnih osoba i udovoljava li Zlatko Budin tim uvjetima, osobito s obzirom na činjenicu da, primjerice, zagrebački zoološki vrt nema tigra jer mu ne može osigurati primjerene uvjete?

6. Koje je zakonske uvjete morao zadovoljiti Zlatko Budin da bi u srpnju 2021. prevezao tigra trajektom, a kasnije i kopnom, koju je dokumentaciju trebao posjedovati i, s obzirom na saznanja iz medija da je tigar prevezen ilegalno, koje su zakonske sankcije za Zlatka Budina čijim je prijevoznim sredstvom tigar prevezen?

7. Koje će zakonske sankcije Zlatko Budin snositi s obzirom na kršenje članka 5. stavka 2. točke 34. imajući u vidu da je dosad kao privatna osoba protuzakonito koristio divlje životinje u svrhu prikazivanja javnosti, a najavio je da će to činiti i ubuduće?

8. S obzirom na interes inozemnih organizacija da zbrinu u utočištima tri tigra, koliko ih navodno sada posjeduje Zlatko Budin, može li mu se kao privatnoj osobi koja ne bi smjela držati u zatočeništvu divlje životinje, kao i zbog nedostatka zakonske regulative, zabraniti daljnje držanje, uzgoj i nabava novih tigrova i drugih divljih životinja kako bi se problem ovakvog držanja životinja riješio prije nego što brojka tigrova koje posjeduje opet naraste?

Molimo Vas za konkretne odgovore na pitanja koja smo naveli i da nas sukladno zakonski propisanim rokovima obavijestite o provedenom nadzoru, utvrđenom stanju i obavljenom postupanju, a da o eventualnim nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležna veterinarska inspekcija, obavijestite druge relevantne inspekcije i institucije.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 3. studenoga 2021.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting