27.07.10. Kaznena prijava zbog mučenja životinja u Makarskoj

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj
Petra Krešimira IV. 2
21 300 Makarska

Predmet: Kaznena prijava zbog mučenja životinja u Makarskoj

Poštovani,

temeljem dojava šokiranih turista koji nam se iz Makarske posljednjih dana javljaju u sve većem broju nakon što su bili svjedoci apsolutno neprimjerenog i nedopustivog ponašanja prema konjima (ponijima) i zanemarivanja njihovih osnovnih životnih potreba, kao i zbog sumnje da je u tijeku počinjenje kaznenog djela mučenja životinja iz st. 1. čl. 260. Kaznenog zakona RH te kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz st. 1. čl. 263. Kaznenog zakona RH, zahtijevamo hitno provođenje inspekcijskog nadzora, pokretanje kaznenog postupka te izricanje mjere oduzimanja životinja počinitelju, kao i ostale sankcije predviđene zakonima koje počinitelj krši. Također, zahtijevamo i reviziju dozvole za obavljanje djelatnosti, za koju počinitelj očigledno nema uvjete, ako je ona počinitelju uopće i bila izdana.

Naime, prema informacijama koje smo zaprimili, na gradskoj plaži u Makarskoj, u ograđenom kružnom prostoru površine do 10 m2, poniji su zavezani za vodoravne željezne šipke koje su spojene na okomitu šipku u sredini prostora (što sve podsjeća na dječji vrtuljak, samo sa živim konjima) i u takvim ekstremno nehumanim uvjetima, na visokim temperaturama, vrte se u krug svaki dan od 18 sati pa do 24 sata, pri čemu vlasnik djeci naplaćuje jahanje na ponijima, a za što ne izdaje niti račun.

Navedeno ponašanje vlasnika prema konjima ne samo da je nedopustivo, nemoralno i zakonom zabranjeno, već se radi i o općeopasnoj radnji, koja u opasnost dovodi i zdravlje i život djece koja eventualno sudjeluju ili se nalaze u blizini tog 'živog vrtuljka'.

Povrh svega, sve se to odvija pred očima zgroženih turista na javnoj gradskoj površini i, prema svemu sudeći, već dulje vrijeme, uz izostanak očekivane intervencije nadležnih institucija i tijela državne i gradske uprave, kao i Turističke zajednice grada Makarske, kojoj su se turisti već žalili. Ova dojava građana nije usamljen slučaj, već nam se građani u velikom broju žale na brojne slučajeve iskorištavanja i zlostavljanja životinja, osobito tijekom turističke sezone, što osim samim životinjama šteti i u ugledu hrvatskog turizma.

Prema informacijama koje nismo u mogućnosti sa sigurnošću provjeriti, vlasnik te nakaradne i sramotne 'turističke ponude' je osoba devijantnog ponašanja, već kažnjena za teško nasilničko kazneno djelo (što zapravo i objašnjava takav njegov nečovječan odnos prema osjećajnim i društvenim živim bićima) te stoga nalazimo opravdanim inspekcijski nadzor izvršiti u pratnji djelatnika policije.

Molimo vas da nepravilnosti uočene tijekom inspekcijskog nadzora koje nisu vezane za Kazneni zakon proslijedite prekršajnom sudu. O svim izvršenim mjerama i radnjama očekujemo Vaše pismeno očitovanje.

S poštovanjem,

Martina Juriša

Na znanje:

U Zagrebu, 26. srpnja 2010.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting