28.03.13. Roses Fashion Outlet

| More

Veterinarski ured županije Krapinsko-zagorske
Veterinarska inspekcija
Trg Matije Gupca 20
49240 Donja Stubica

Poštovani,

ovim putem prijavljujemo Roses Fashion Oultet (Vrankovec 1, 49223 Sv. Križ Začretje) zbog kršenja članka 4, stavka 2, točke 6. Zakona o zaštiti životinja.

Iako je davanje živih životinja kao nagrada zabranjeno Zakonom, Roses Fashion Outlet i nakon upozorenja (čija je svrha bila da se takvo nešto ne ponovi), pokazuje nerazumijevanje i nepoštivanje Zakona o zaštiti životinja.

U odgovoru S. K. G. iz marketinga Roses Designer Outleta na upozorenje koje je poslano od strane naše udruge, navodi se: 'Organizirali smo kreativni natječaj izbora najljepše pisanice i igre (više kao sportsko natjecanje) za djecu, a ne igre na sreću.' Smatramo da nazvati nešto drugim imenom ne mijenja činjenicu da je nagrada bila živa životinja, što je protivno Zakonu o zaštiti životinja.

Nadalje, u odgovoru se također navodi: 'Štoviše, roditelji su doveli djecu ovdje upravo sa željom da njihovo dijete dobije zeca te da se kućama vrate sa novim kućnim ljubimcem. ... Roditelji su upoznati gdje su zečevi kupljeni i koje su njihove obaveze, na isti način kao da su ih i sami kupili u Pet Centru. (Dobili su papir s uputama kako se odnositi prema zecu te što smije jesti. Također su dobili i po vreču hrane za zečeve.) Znači jedina razlika je u tome što su obitelji dobile novog člana kao nagradu organiziranih natječaja i igara u Rosesu, a ne da su ih sami kupili.'

Životinje su bile nagrada za dijete, tako da to ne može biti isto kao da su kupljene jer je prodaja životinje maloljetnoj osobi također zabranjena Zakonom. Nadalje, iz navoda da su roditelji dobili papir s uputama 'kako se odnositi prema zecu' nejasno je kakvu su to edukaciju roditelji mogli dobiti vezano uz kućnog ljubimca, s obzirom na to da Pet Centar uopće u prodaji nema zečeve, već samo kuniće. Očito je da organizatori nagradne igre, za koju je Roses Fashion Oultet na svojim web-stranicama oglasio da će pobjedniku uskršnje igre darovati 'pravog malog živahnog zeku', uopće ne razlikuju kuniće i zečeve, a kamoli da onda mogu educirati roditelje o pravilnoj i odgovornoj skrbi za životinje koje su bile tek mamac za kupce u preduskrsnoj akciji.

Dakle, unatoč upozorenju čija je svrha bila edukativna, s ciljem da spriječi buduće kršenje Zakona i iskorištavanje životinja, Roses Fashion Outlet u svojem odgovoru opravdava svoje protuzakonito postupanje, pokazuje nerazumijevanje problema, pa opravdano sumnjamo da će isto prvom prilikom ponoviti.

Stoga Vam molimo da, sukladno svojim ovlastima, poduzmete Zakonom propisane mjere, odnosno sankcionirate Roses Fashion Outlet predviđenom kaznom zbog kršenja članka 4, stavka 2, točke 6. Zakona o zaštiti životinja, te nas o istom pismenim putem obavijestite.

S poštovanjem,

Lidija Eterović

Prijavi prilažemo:

U Zagrebu, 28. ožujka 2013.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting