15.01.24. Mrtve i zanemarene životinje prepuštene patnji na zapuštenom gospodarskom imanju

| More

- poslano Veternarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu

Poštovani,

temeljem dojava građana i objava u medijima i na stranicama MUP-a, pišemo vam povodom slučaja teškog zanemarivanja životinja, za neke sa smrtnim posljedicama, u Općini Dubravica na širem području Zaprešića u sjeverozapadnom dijelu Zagrebačke županije.

Prema informacijama policije, temeljem dojave zaprimljene u Policijskoj postaji Zaprešić, 3. siječnja 2024. u prijepodnevnim satima o mogućoj sumnji na zlostavljanje životinja, policijski službenici žurno su izišli na mjesto događaja. Obilaskom zapuštenog gospodarskog imanja na području općine Dubravica, uz obavljen očevid, potvrđeni su navodi iz dojave. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je od zasad neutvrđenog dana do 3. siječnja 2024. godine osumnjičena 47-godišnja Lada M.-C. nabavila i potom na zapuštenom gospodarskom imanju u metalnim boksovima i u gospodarskim objektima držala ukupno deset pasa različitih pasmina i starosti te jedno jare. Ostavila je životinje a da im nije redovito osiguravala dovoljnu količinu vode, hrane i veterinarsku skrb. Time je životinje izložila nepotrebnim patnjama zbog čega su dva psa i jedno jare, zbog izostanka veterinarske skrbi, umrli, dok su ostale životinje bile teško zlostavljane i nanesena im je nepotrebna bol i patnja. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičena je predana pritvorskom nadzorniku i tereti se za kazneno djelo „Ubijanje ili mučenje životinja” o čemu je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Iz medija doznajemo da su volonteri Udruge S-PAS by Gloria Malin posjetili imanje na temelju dojave i da ih je tamo dočekao horor. Na svojim društvenim mrežama objavili su snimke s imanja na kojima se vide psi u lošem stanju okruženi smećem, dakle, potpuno nehumani i nehigijenski uvjeti u kojima su životinje živjele, a naveli su i da su zatekli kosti i lubanje koje su bile posvuda, mrtve životinje i štakore koji su hodali okolo. Prostor je pun smeća, a pseće kućice ograđene su kavezima u kojima je sve prljavo i blatnjavo. Zbrinuli su osam pasa, od kojih je jedna kujica visoko skotna, a za pse su izjavili da su slomljeni duhom i da im se vidi strah u očima.

Pretpostavlja se da su užasni uvjeti držanja životinja i njihovo zlostavljanje trajali desetljećima pa se zato na imanju vide kosti i lubanje mrtvih životinja. To je medijima potvrdio i Dragutin V., prvi susjed Lade M.-C., koji je vlasnik kuće u neposrednoj blizini u kojoj ne stanuje, nego dolazi povremeno. Izjavio je da je ona doselila na imanje 2004. godine i da su već tada počeli problemi. Tvrdi da je imala i koze i konja, ali da ih nakon nekog vremena više nije vidio. Iako nije mogao ući u njezino dvorište jer je to privatni posjed i zaključavala je ulaz, osjećao se smrad i viđali su štakore. Kazao je da su zato 2006. godine pisali i peticiju te da je prije par godina na teren izašlo dvoje veterinarskih inspektora, koji su mu rekli da oni sve znaju i da su sa svime upoznati. Prema njegovim riječima, veterinarski inspektori rekli su mu da je sve u redu i zašto se on petlja u to.

I Marin Štritof, načelnik Općine Dubravica, rekao je da je Uprava za veterinarstvo, ispostava Zaprešić, bila obaviještena o svemu i da im je nakon izvida na terenu dostavila zapisnik u kojemu je utvrđeno da su psi na toj lokaciji adekvatno zbrinuti. Potvrdio je da su se građani i dalje bunili, prijavljivali su i da vide leševe životinja i da se širi smrad te upozoravali na mogućnost zaraznih bolesti. Navodi da je njihov komunalni redar ostavio vlasnici objekta obavijest da se javi u Općinu, što ona nije učinila.

Nadalje, iz medija doznajemo da je Lada M.-C., nakon uhićenja, ubrzo puštena iz pritvora i određena joj je mjera opreza redovnog javljanja državnom tijelu. To znači da je moguće da na slobodi i dalje nabavlja nove životinje ili se bavi njihovim uzgojem. Naime, prema dostupnim informacijama, Lada M.-C. bavi(la) se uzgojem pasa. 2008. godine objavljeno je da je njezina uzgajivačica hrvatskih ovčara „Od Pitava” (adresa XX, 10 293 Pologi) imala tri psa za uzgoj, odnosno ukupno 10 pasa kao rezultat uzgoja. Također, javno je dostupan podatak da je tajnica udruge za zaštitu životinja Lunjo (adresa XX, Zagreb) i da je volontirala u udrugama za zaštitu životinja.

Zakon o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) propisuje:

- Posjednik životinje je svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili skrbnik stalno ili privremeno odgovorna za zdravlje i dobrobit životinje. (članak 4. stavak 1. točka 23.)

- Zabranjeno je: izlagati životinje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, protivno prihvaćenim zoohigijenskim standardima za pojedinu vrstu ili nedostatku kisika, čime se kod životinja uzrokuje bol, patnja, ozljede, strah ili smrt. (članak 5. stavak 2. točka 13.)

- Zabranjeno je: zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu. (članak 5. stavak 2. točka 16.)

- Zabranjeno je: ograničavati kretanje životinjama na način koji im uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah protivno odredbama ovoga Zakona. (članak 5. stavak 2. točka 19.)

- Posjednik mora pravodobno zatražiti veterinarsku pomoć i osigurati zbrinjavanje bolesnih ili ozlijeđenih životinja, veterinarsku pomoć pri porodu ako je potrebna i osigurati odgovarajuću njegu bolesnih, ozlijeđenih i iscrpljenih životinja. (članak 6. stavak 2.)

- Kućnim ljubimcima moraju se osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama. (članak 51. stavak 1.)

- Zabranjeno je držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora. (članak 51. stavak 4.)

- Nadležni veterinarski inspektor iz članka 75. stavka 2. ovoga Zakona, uz ovlasti određene propisom o veterinarstvu, u provođenju inspekcijskog nadzora ovlašten je: posjedniku privremeno oduzeti životinju koja se nalazi u stanju na temelju kojega se može zaključiti da životinja trpi bol, patnju ili veliki strah, da je ozlijeđena ili da bi nastavak njezina života u istim uvjetima bio povezan s neotklonjivom boli, patnjom ili velikim strahom te životinju koju posjednik drži u neprimjerenim uvjetima. (članak 79. stavak 3.)

- O privremenom oduzimanju životinje iz članka 79. točaka 3. i 4. ovoga Zakona te predmeta i dokumentacije iz članka 79. točke 5. ovoga Zakona mora se izdati potvrda, a oduzeta životinja smješta se u sklonište ili u drugi primjereni smještaj. (članak 81. stavak 1.)

- Privremeno oduzeta životinja iz članka 79. točke 3. ovoga Zakona može biti vraćena posjedniku ako su ispunjeni uvjeti za njezino daljnje držanje određeni odredbama ovoga Zakona, a u protivnom može biti zbrinuta u skloništu ili smještena u primjereni smještaj ili po trajnom oduzimanju udomljena ili prodana. (članak 81. stavak 1.)

- Uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji ne mogu započeti obavljati djelatnost bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi nadležno tijelo.

Uzgajivači kućnih ljubimaca radi donošenja rješenja iz stavka 1. ovoga članka moraju osigurati način držanja kućnih ljubimaca u skladu s njihovim potrebama i skrb o njima te ispunjavati uvjete glede objekata u kojima su smješteni kućni ljubimci.


Uzgajivači kućnih ljubimaca moraju biti osposobljeni za njihovo držanje i uzgoj s obzirom na hranidbu, njegu, ponašanje i prepoznavanje stanja bolesti i stresa u životinja te uvjete prijevoza životinja ili osigurati osposobljenost osoblja koje skrbi o kućnim ljubimcima, a ako se uzgajivači samostalno ne skrbe o njima. (članak 54. stavci 1., 2. 3.)

S obzirom na sve navedeno, molimo Vas:

- hitan inspekcijski nadzor veterinarske inspekcije iz Zagreba i provjeru je li bilo ranijih postupanja veterinarske inspekcije prema Ladi M.-C., kao što tvrde svjedoci, i što je poduzeto
- utvrđivanje svih okolnosti iz ove prijave
- utvrđivanje jesu li psi bili označeni mikročipom i redovito cijepljeni protiv bjesnoće i zaraznih bolesti
- poduzimanje zakonski propisanih mjera kako bi spašene životinje bile trajno oduzete Ladi M.-C. i kako bi joj se izrekla zabrana nabavljanja i držanja novih životinja (za kućne ljubimce, udomljavanje ili uzgoj) radi sprečavanja sličnih prekršaja i posljedično patnje i smrtnih ishoda za druge životinje.

Molimo vas da nas, sukladno zakonski propisanim rokovima, obavijestite o provedenom nadzoru, utvrđenom stanju i obavljenom postupanju.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata


Izvori informacija:

https://zagrebacka-policija.gov.hr/vijesti/na-zapustenom-gospodarskom-imanju-zivotinje-bile-izlozene-patnji/96261 – objavljeno 4. 1. 2024.

https://danas.hr/crna-kronika/horor-na-napustenom-imanju-kod-zagreba-zlostavljala-zivotinje-i-drzala-u-nehumanim-uvjetima-lubanje-i-kosti-svuda-e9bf837e-aaf5-11ee-9b73-9a2712bf3488 – objavljeno 4. 1. 2024.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/policija-je-uhitila-zbog-jezivog-zlostavljanja-zivotinja-tuziteljstvo-ne-trazi-pritvor-ne-moze-ponoviti-kazneno-djelo-15411962 – objavljeno 4. 1. 2024.

https://danas.hr/rtl-danas/susjed-otkriva-detalje-o-dvoristu-smrti-kraj-zagreba-inspektori-su-mi-rekli-kaj-se-petljam-u-to-bio-sam-bas-ljut-a6b22136-abf4-11ee-95f9-9a2712bf3488?fbclid=IwAR0IW65AI64PEG7NP-lpPon41Y9hDK5EYHJbYgkDRKRbigqQC4flWoucpYk – objavljeno 5. 1. 2024.

https://hrvatskiovcar.pedigre.net/vl.php?id=270


U Zagrebu 15. siječnja 2024.

Vezane teme

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting