03.11.09. Prijava nanošenja ozljeda i boli životinji sa smrtnim ishodom

| More

Veterinarska inspekcija
Ispostava Županja
Nada Ćaleta
J.J. Strossmayera 18
33270 Županja

Predmet: Prijava nanošenja ozljeda i boli životinji sa smrtnim ishodom

Poštovana gospođo Ćaleta,

na temelju napisa u medijima i brojnih reakcija građana putem e-maila i telefona, prijavljujemo zlostavljanje životinje te tražimo od Vas da postupite u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.

Prema napisima u medijima, 29. listopada 2009. iz dvorišta Ž. M. u selu Bošnjaci kod Županje, istrčala je 14-mjesečna belgijska ovčarka Arisa, koju je njegova mld. kćer pustila bez nadzora u dvorištu da se istrči. Pas je otišao u dvorište njihova susjeda M. Ž. i trgao vrata na boksu s kunićima, koje on uzgaja. M. Ž. je zato belgijsku ovčarku nekoliko puta udario kosirom po leđima, pri čemu joj je slomio kralježnicu. Vlasnik psa Ž. M. svjedočio je kako je Arisa 's krajnjim naporom vukla noge, a kralježnica joj je iskočila', nakon čega se odvukla do obližnjeg polja, gdje je umrla od posljedica udaraca. Napominje kako njegova kćer, koja je pustila psa bez nadzora, zbog toga ima i psihičke smetnje, plače i sebe okrivljuje za Arisinu smrt. Policija je podnijela kaznenu prijavu zbog usmrćivanja psa, dok je vlasnik belgijske ovčarke kažnjen prekršajno, jer je psa bez nadzora pustio na ulicu.

Iako M. Ž. svoj čin opravdava brigom da pas ne napadne njegove kuniće, zatvorene u boksove, smatramo kako je mogao udaljiti psa iz svojega dvorišta bez posezanja za kosirom i premlaćivanja psa. Njegovo postupanje prema psu je primjer krajnje okrutnog postupanja prema životinji, nanošenja nepotrebne boli i izlaganja patnjama radi iživljavanja, zbog čega je policija i podnijela kaznenu prijavu temeljem kršenja članka 260. Kaznenog zakona. Stoga tražimo da sankcionirate M. Ž. zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja.

Molim Vas da nas pismenim putem obavijestite o provedbi i okončanju postupka na temelju ove prijave, kako bismo proslijedili informacije o tome i zainteresiranim građanima i medijima.

S poštovanjem,

Alen Crnčan
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 3. studenog 2009.

Odgovor Veterinarske inspekcije [ 191.73 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting