26.07.10. Ubijeni piton na Pelješcu

| More

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U DUBROVNIKU
Dr. Ante Starčevića 23
20000 Dubrovnik

Predmet: Kaznena prijava zbog mučenja i usmrćivanja pitona na Pelješcu

Poštovani,

na temelju dojava građana i natpisa u medijima, prijavljujemo E. U. i K. F. iz mjesta Prapratno na poluotoku Pelješcu zbog mučenja i ubijanja mrežastog pitona.

Prema natpisima iz medija od 24., 25. i 26.7. 2010., utemeljenih na izjavama i fotografijama E. U. i K. F., zmija velika 3,54 m i teška oko 35 kg našla se u maloj spremi od oko 3,5 kvadrata u kući K. F., no nije jasno odakle je došla. Nakon što ju je ugledao, K. F. je pozvao prijatelja E. U. te su zmiju pokušavali ubiti dva i pol sata da bi joj na kraju, kako su sami izjavili medijima, odsjekli glavu sjekirom. Premda, kako su rekli, zmija promjera 40 centimetara nije bila pretjerano aktivna dok su je hvatali, muškarci su je prvo nekoliko puta proboli ostima zračne puške, pa su je, dok je bila sklupčana i ranjena, držali još puna dva i pol sata probodene glave. Nakon što su je ubili, zmiju su odnijeli pokazati gostima u lokalnom kafiću, fotografirali se s njom i pozvali predstavnike medija kako bi se pohvalili svojim 'herojstvom'.

Mrežasti piton (Python reticulatus) se, usprkos svojoj veličini i snazi, ne smatra opasnim za ljude, na što je ukazivalo i ponašanje ove zmije. Naime, iako zmija nije predstavljala opasnost jer je bila slabo aktivna i nije pokazivala znakove da bi mogla napasti, umjesto da je ostave u prostoru od 3,5 kvadrata gdje nije mogla nikome nauditi i pozovu u pomoć policiju i veterinare, E. U. i K. F. su je svojim postupanjem izvrgnuli ranjavanju i dugotrajnom mučenju, nakon čega su joj sjekirom odsjekli glavu. Time su prekršili odredbe Zakona o zaštiti životinja, zbog čega smo podnijeli prijavu Veterinarskoj inspekciji.

S obzirom da je mrežasti piton CITES konvencijom zaštićena vrsta, podnijeli smo prijavu i Inspekciji zaštite prirode.

Kako njihovo postupanje nije bilo motivirano samoobranom i životnom ugroženošću, već predrasudama zbog veličine zmije i želje da se predstave kao heroji, ono predstavlja mučenje i nasilje prema nemoćnoj životinji. Dva i pol sata mučenja jasno ukazuje na iživljavanje i namjerno nanošenje boli i patnje životinji, čime su prekršili članak 260. Kaznenog zakona.

Stoga tražimo da zbog dalekosežnih posljedica koje ovakvo postupanje ima u smislu poruke da je nasilje prema životinjama prihvatljivo poduzmete mjere kako bi se takvo postupanje počinitelja sankcioniralo. Sankcioniranje mučenja životinja pridonosi osvještavanju javnosti o tome da nasilje prema životinjama nije niti etički niti zakonski prihvatljivo te da odgovorni za to snose Zakonom predviđene kazne.

Molimo Vas da nas izvijestite pismenim putem o provedenim mjerama, o čemu ćemo izvijestiti javnost putem medija.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja

U prilogu:

U Zagrebu, 26. srpnja 2010.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting