29.08.11. Prijava protiv Udruge prijatelja životinja 'ZOO-CRO' zbog mučenja i protuzakonitog izlaganja zmije

| More

Veterinarski ured Rijeka
Ispostava Poreč
n/r Rajka Lesić Mudrić
Obala Maršala Tita 4
52440 Poreč

Veterinarski ured Varaždin
Ispostava Varaždin
n/r Marija Stančić
Kratka 1
42000 Varaždin

Predmet: prijava protiv Udruge prijatelja životinja 'ZOO-CRO' zbog mučenja i protuzakonitog izlaganja zmije

Poštovani,

temeljem brojnih pritužbi građana i posebice inozemnih turista upućujemo Vam prijavu protiv Udruge prijatelja životinja 'ZOO-CRO'.

Navedena udruga omogućuje slikanje sa zmijom na ulicama grada Poreča, čime se, osim odredbi Zakona o zaštiti životinja krše i Kazneni zakon i Zakon o zaštiti prirode, te se ugrožava život i zdravlje ljudi.

Udruga navodno prikuplja sredstva za prehranjivanje životinja, zbog čega bi bilo vrijedno provjeriti gdje se nalaze ostale životinje, u kakvim uvjetima žive, te radi li se o zaštićenim i ugroženim vrstama životinja, zbog čega ovu prijavu šaljemo na znanje Inspekciji zaštite prirode.
Ovakvim postupanjem prekršene su odredbe Zakona o zaštiti životinja (čl. 4, stavci 11., 12. i 13.) koji zabranjuje korištenje životinja za predstave, izlaganje životinja nepovoljnim zoohigijenskim uvjetima različitim od potreba vrste te prisiljavanje životinja na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah.

Zmije nisu društvene životinje i kao takve ne uživaju o obilju kontakata kojima su ovdje izložene. One preferiraju topla i vlažna mjesta, a kada se osjećaju ugrožene bježe na mjesta u koja se mogu uvući. Osim kršenja Zakona o zaštiti životinja, ovakvo višesatno držanje životinje na otvorenom prostoru prepunom opasnosti može se smatrati mučenjem, što je kažnjivo Kaznenim zakonom (članak 260., stavak 1.).

Izlaganje životinje nepotrebnim mukama i patnji zbog stjecanja imovinske koristi te moguće izlaganje zmije tegobnom stanju uskratom hrane i vode tijekom prijevoza iz Vinice u Varaždinskoj županiji (Gorička 5), gdje je Udruga registrirana, također se sankcioniraju Kaznenim zakonom. Zato smo uputili i kaznenu prijavu.

Zbog navedenoga tražimo Vaše žurno djelovanje, kako biste onemogućili daljnje izlaganje zmije i njeno iskorištavanje koje se odvija na javnoj gradskoj površini i, prema svemu sudeći, već dulje vrijeme.

Iznenađuje izostanak očekivane intervencije nadležnih institucija i tijela državne i gradske uprave, kao i Turističke zajednice grada Poreča, kojoj su se turisti već žalili. Napominjemo da ova dojava građana nije usamljen slučaj, već nam se građani u velikom broju žale na brojne slučajeve iskorištavanja i zlostavljanja životinja, osobito tijekom turističke sezone, što ne šteti samo životinjama, već i ugledu hrvatskog turizma.

Očekujemo Vašu brzu reakciju, kako bi se zmija prestala izlagati u javnosti i iskorištavati zbog stjecanja profita. Molimo Vas da o nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora koje nisu vezane za Zakon o zaštiti životinja obavijestite relevantne institucije. O svim izvršenim radnjama očekujemo Vaše pismeno očitovanje.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U privitku:
- CD s fotografijama izlaganja zmije u Poreču iz kolovoza 2011.

Na znanje:
- Inspekcija zaštite prirode
- Turistička zajednica Poreču

U Zagrebu, 26. kolovoza 2011.

zmija u Porecu 1 [ 81.21 Kb ]zmija u Porecu 2 [ 78.96 Kb ]zmija u Porecu 3 [ 74.24 Kb ]zmija u Porecu 4 [ 152.98 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting