06.07.17. Bacanje psa sa šestog kata nebodera u Kutini

| More

Poštovani/a,

temeljem objava u medijima i priopćenja za javnost MUP-a, prijavljujemo osnovanu sumnju na počinjenje prekršaja iz Zakona o zaštiti životinja i drugih propisa te tražimo sankcioniranje počinitelja.

Policijska uprava sisačko-moslavačke priopćila je da je u utorak, 4. srpnja 2017. oko 15 sati u Dubrovačkoj ulici u Kutini pokraj stambene zgrade pronađen pas s teškim ozljedama, od kojih je naknadno preminuo. Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja s ciljem utvrđivanja svih okolnosti i eventualne odgovornosti osoba iz ovoga slučaja, odnosno postojanje moguće osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. Kaznenog zakona.

Udruga za zaštitu životinja Faun Kutina objavila je 4. srpnja 2017. na svojoj Facebook-stranici da su u popodnevnim satima dobili dojavu da je s nebodera bačen pas. Navodi se da je pozvana veterinarska stanica koja je psa preuzela pod teškim ozljedama te da, iako ima ogrlicu, pas nema čip i vlasnik još nije utvrđen. Spominje se i da je policija izašla na očevid i obavila razgovor s djevojkom koja je sve i prijavila i s nekoliko potencijalnih svjedoka. Ističu da je pas krvario, slomio kičmu, imao unutarnje krvarenje i bio u jakim bolovima te još uvijek pri svijesti kada je došla veterinarska stanica.

Ispod te objave na Facebooku udruge Faun Kutina 5. srpnja 2017. komentar je ostavio D. K. koji se predstavlja kao vlasnik psa:

„Ovo je jedina istina, ja sam psa udomio lutalica je bio, uzeo sam ga k sebi hranio ga i brinuo se o njemu,čak je i spavao sa mnom u kuci. svukud di sam isao on je isao sa mnom pa tako i u grad,,,dosli smo kod prijatelja u neboder i nisam ga htio ostavljat vani,usao je s nama u lift i krenuli kod prijatelja u stan ,pošto prijatelj ima psa u stanu nismo ga uvadali jel bi ga napo posto je veci, pasmine doga.ostavio sam ga u haustoru balkon je bio otvoren i tamo je preskocio....uvijek je isao zamnom jel nemam ogradeno dvoriste. zar bi ja isao svog psa kojeg sam udomio isao bacat sa nebodera.”

Komentatori su mu odgovorili da ne vjeruju u njegovu priču jer se nijedan pas ne bi sam bacio, odnosno skočio sa šestoga kata preskočivši balkonsku ogradu, a to potvrđuje i činjenica da je tijelo psa pronađeno nekoliko metara dalje od zgrade, a ne ispod samih balkona. Kao dokaz da ne govori istinu spominju i to da ni D. K. ni njegov prijatelj nisu došli do psa i pružili mu pomoći ili pozvali veterinara, već je to napravila slučajna prolaznica, a on je reagirao tek kada je cijela priča završila u medijima izazivajući veliku ljutnju i zgražanje javnosti.

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je „životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu” (članak 4. stavak 1.) i „zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece” (članak 48. stavak 4.). Isti zakon propisuje da „Svatko tko ozlijedi životinju mora joj pružiti potrebnu pomoć, a ukoliko to nije u mogućnosti sam učiniti, mora joj osigurati pružanje pomoći” (članak 6.). Članak 66. stavak 4. Zakona o zaštiti životinja propisuje da „Za prekršaj iz stavka 1. točke 1. ovoga članka počinjen na kućnom ljubimcu drugi put, fizičkoj osobi uz novčanu kaznu može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja kućnog ljubimca i zabrana nabavljanja druge životinje”. S obzirom na nelogičnost priče da bi pas sam skočio sa šestog kata nebodera i s obzirom na činjenicu da nije teško ozlijeđenom psu (koji je mogao pri padu pasti i na nekog slučajnog prolaznika) pružio pomoć, osnovano je sumnjati da je D. K. počinio navedene prekršaje.

Zakon o veterinarstvu i Pravilnik o označavanju pasa propisuju da „Psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja”, a prema spomenutim navodima, preminuli pas nije bio označen mikročipom. Iz toga proizlazi da pas nije niti bio cijepljen protiv bjesnoće, što je zakonska obaveza prema Naredbi o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju: „Psi stariji od tri mjeseca moraju, jednom godišnje, biti cijepljeni protiv bjesnoće na čitavom području Republike Hrvatske, s time da između dva cijepljenja ne smije proteći više od 12 mjeseci.” (NN 5/2017). D. K., koji se sam predstavlja kao vlasnik psa, prekršio je navedene propise jer je propustio cijepiti psa protiv bjesnoće i mikročipirati ga.

Na temelju svega navedenoga, molimo Vas da, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, utvrdite koje su odredbe propisa iz vaše nadležnosti prekršene te da nas obavijestite o poduzetim mjerama kako bismo mogli informirati zainteresiranu javnost. Također, molimo Vas da o nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležna veterinarska inspekcija, obavijestite relevantne institucije.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,

Luka Oman
Prijatelji životinja
Jurišićeva 25
10 000 Zagreb
www.prijatelji-zivotinja.hr
Facebook: Prijatelji-zivotinja.hr

Prilozi:
- Objava na Facebook-stranici udruge Faun Kutina od 4. srpnja 2017.
- Priopćenje za javnost MUP-a u svezi događaja u Kutini od 6. srpnja 2017.
- Članak s portala vecernji.hr „Sa šestog kata nebodera bacili psa, tvrde da je sam skočio” od 5. srpnja 2017.
- Članak s portala vecernji.hr „Osumnjičeni za mučenje psa na Facebooku se hvali nacističkim pozdravom” od 6. srpnja 2017.
- Članak s portala 24sata.hr „Horor u Kutini: Bacili psa sa 6. kata zgrade, uginuo u mukama” od 5. srpnja 2017.

Poslano veterinarskoj inspekciji na e-mail adrese Ministarstva poljoprivrede: prijava@mps.hr, damir.agicic@mps.hr, mislav.kucenjak@mps.hr.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting