30.05.16. Stop Požeškom cirkusu sa životinjama

| More

Prijatelji životinja reagirali na najavljen cirkus sa životinjama u Požegi

- Upozorili Požegu da krši Zakon o zaštiti životinja i zatražili zabranu cirkusa i na razini grada

Povodom dolaska cirkusa Safari s divljim životinjama u Požegu, udruga Prijatelji životinja reagirala je ukazujući na jasnu, striktnu i javnosti poznatu odredbu o zabrani cirkusa s divljim životinjama. Udruga je uputila prijavu na adrese gradonačelnika i župana grada Požege, Upravnog odjela za društvenu djelatnost i na adresu veterinarske inspekcije Požeško-slavonske županije te zatražila da provode i poštuju odredbe Zakona o zaštiti životinja.

Aktualnim Zakonom o zaštiti životinja: ''Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama''. Istim Zakonom domaće životinje definirane su kao ''životinje koje je čovjek pripitomio i udomaćio i koje uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla te u druge gospodarske svrhe''.

Iz navedenih zakonskih odredbi jasno je da je u Hrvatskoj zabranjeno držanje divljih životinja u cirkusima bez obzira hoće li one nastupati u cirkuskim točkama ili ne, kao i da deve, ljame i slične životinje u Hrvatskoj nisu domaće, nego divlje životinje te kao takve ne smiju niti pristupiti s cirkusima na teritorij RH. Shodno tome, ulazak spomenutog cirkusa na teritorij Hrvatske je nezakonit, a javnosti je poslana poruka da Grad Požega i ostale nadležne institucije ne mare za provedbu Zakona o zaštiti životinja, već ga otvoreno krše.

Životinje korištene u svrhu zabavljanja masa tjera se u cirkusima na neprirodno ponašanje, drži ih se u neadekvatnim uvjetima, trpe zatočeništvo, teške uvjete dugih putovanja i transporta te je odnos prema njima daleko od zabavnog. Često je životinjama uskraćena hrana i pri samom smještaju, ali i u svrhu dresure i poticaja na izvedbu točke. S druge strane, ako životinja u određenome trenutku nije voljna ili sposobna izvesti točku za koju je dresirana, primijenjuje se cijeli sustav kažnjavanja.

S obzirom na to da je više od 30 hrvatskih gradova donijelo odluku o zabrani svih cirkusa sa životinjama, Prijatelji životinja vjeruju da ni grad Požega, koji slovi kao grad kulture i prosperiteta, ne želi svoje građane ''zabavljati'' prizorima olinjalih, žednih i izmučenih deva te drugih životinja iskorištavanih za ispraznu cirkusku zabavu.

Očekuju da će nadležna tijela reagirati te pokazati da im je stalo ne samo do provođenja Zakona nego i do jasne poruke građanima i građankama da iskorištavanje životinja u cirkusima zbog profita smatraju primitivnim i neprihvatljivim oblikom zabave koji treba ostati dijelom sramotne prošlosti te kao takav nije dobrodošao ni u njihovu gradu ni u Hrvatskoj.

Također, Prijatelji životinja apeliraju na posjetitelje cirkusa da ne zatvaraju oči pred patnjom i gubitkom dostojanstva životinja u cirkusima te da svojim posjetom ne podržavaju cirkuse sa životinjama, a u ovom slučaju i sudjeluju u kršenju Zakona o zaštiti životinja.

Ako grad Požega želi svojim građanima i građankama pružiti zabavu i pritom učiti djecu da su najzabavniji cirkusi s ljudskim akrobacijama i bez mučenja životinja, onda bi trebao ugostiti cirkuse koji spektakularnim predstavama mame tisuće posjetitelja, i to bez ijedne životinje u cirkusu. Primjer jednog od mnogih takvih cirkusa je svjetski poznati Cirque du Soeil koji ima vrlo jasan stav protiv životinja u cirkusima: ''Ne slažemo se s time da se životinje dresiraju kako bi izvodile trikove. Više volimo taj posao dati ljudskim bićima.''

Više informacija o okrutnosti cirkusa sa životinjama:

Domaće životinje u cirkusu?
Konji u cirkusu
Okrutnost kao ''lijepa'' umjetnost

Stop Požeškom cirkusu sa životinjama [ 68.87 Kb ]Stop Požeškom cirkusu sa životinjama [ 56.38 Kb ]Stop Požeškom cirkusu sa životinjama [ 58.19 Kb ]Stop Požeškom cirkusu sa životinjama [ 64.93 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting