Otvoreno pismo Lori Marino

| More

OTVORENO PISMO:

Gradu Vodnjanu,
Ministarstvu kulture,
Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva

Poštovani,

pišem Vam s nakanom da se na argumentiran način osvrnem na problematiku terapije plivanja s dupinima (TPD) u dupinariju u Vodnjanu. Ja sam profesorica na Sveučilištu Emory i proučavam dupine i druge morske sisavce već 17 godina. Objavila sam 65 znanstvenih radova o inteligenciji i ponašanju dupina. Također, proučavala sam i tvrdnje zagovaratelja TPD-a.

Zadnjih nekoliko godina pregledala sam svaki objavljeni znanstveni rad o TPD-u i mogu Vam s velikim pouzdanjem reći da ne postoji opravdanje za TPD sa znanstvenog stajališta. Metode koje se koriste u TPD-u nisu znanstveno osnovane, a studije o TPD-u imaju ozbiljnih mana. Uz ovo pismo Vam prilažem moja dva objavljena rada o TPD-u koja u detalje objašnjavaju sve slabosti i probleme vezane uz ovu praksu. Također Vam prilažem i izvješće koje sam napisala zajedno sa Scottom Lilienfeldom u kojem ukratko objašnjavam generalne probleme u vezi TPD-a. Želelja bih još jednom odlučno naglasiti da ne postoje znanstveni dokazi u prilog tezi da TPD liječi bolesti (npr. autizam, poteškoće u učenju, mišićnu distrofiju itd.) kako to tvrde ljudi koji se bave TPD-om.

S obzirom da ne postoje dokazi da TPD uspješno liječi bilo koju bolest, zabrinjava me što hrvatske vlasti razmatraju organizaciju jednog takvog programa. Potrebno je razmotriti brojne etičke razloge. Kao prvo, očajni roditelji bolesne djece morat će plaćati visoke naknade za terapiju koja nema nikakvog učinka. Oni će biti prevareni. Kao drugo, djeca će biti stavljena u situaciju koja može za njih biti vrlo opasna. Dupini su velike, snažne životinje, te postoje brojna izvješća koja govore o ozljedama koje su dupini nanijeli ljudima dok su plivali s njima u zatvorenom okruženju. Vi ćete izložiti tu djecu velikoj opasnosti. Kao treće, na temelju mojeg stručnog znanja o dupinima mogu Vam izvan svake sumnje potvrditi da dupini pate u zatočeništvu. Dupini su visoko inteligentna, samosvjesna, emotivna i društvena bića koja imaju snažne obiteljske veze kao i mi. Kada se dupine otme iz divljine, često jednostavno umru od stresa. A u zatočeništvu žive osiromašenim načinom života koji ni na koji način ne sliči njihovom normalnom životu. To dovodi do iznimnog psihološkog i emotivnog stresa i dosade, te zbog toga oni umiru puno ranije nego u svojem prirodnom staništu. Stoga bi pokretanje TPD programa pridonijelo i patnji ovih životinja.

Molim Vas da prekinete razvoj ovog programa TPD-a. Ne postoje znanstveni dokazi o njegovoj vjerodostojnosti, a postoje brojni dokazi da je TPD opasan i za ljude i za dupine.

Zahvaljujem Vam na Vašoj pozornosti i vremenu.

S poštovanjem,

Lori Marino, dr. neuroznanosti i bihevioralne biologije

15. ožujka 2007.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting