22.04.13. Ispovijesti ekoterorista

| More

Povodom Dana planeta Zemlje, Prijatelji životinja i Restart pozivaju da pogledate film o kultnom Paulu Watsonu

- Informativni štand s video najavom filma i dijeljenjem kratkih eko uputa; službeno predstavljanje filma

Paul Watson, najtraženiji zagovornik očuvanja prirode danas, utemeljitelj je organizacije Sea Shepherd Conservation Society, jedan je od osnivača organizacije Greenpeace i kultni heroj cijenjene emisije 'Whale Wars' na Animal Planetu o borbi grupe aktivista da zaustavi japanske kitolovce u istrebljenju kitova. Dokumentarni film 'Ispovijesti ekoterorista' redatelja Petera Jaya Browna otkriva 30-godišnju odiseju Paula Watsona i njegove flote The Sea Shepherd Society u beskompromisnoj zaštiti morskog života na planetu. Povodom Dana planeta Zemlje počinje prikazivanje ovog intrigantnog filma u Hrvatskoj.

Na informativnom štandu udruge Prijatelji životinja na Dan planeta Zemlje, u ponedjeljak, 22. travnja 2013. od 10 sati u Varšavskoj ulici kod Trga Petra Preradovića u Zagrebu, građani će moći vidjeti trailer filma 'Ispovijesti ekoterorista'. Prijatelji životinja pripremili su i kratke ekološke upute o načinima promjene vlastitih svakodnevnih navika kojima se aktivno djeluje na očuvanju planeta, a pozivaju i na potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica. U 11 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), održat će se najava dokumentarca 'Ispovijesti ekoterorista'.

Prvo prikazivanje filma 'Ispovijesti ekoterorista', kojeg distribuira udruga Restart, održat će se 23. travnja 2013. u 21:30 u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5). Nakon projekcije filma otvorit će se rasprava o ovoj provokativnoj temi.

Kritičari opisuju ovaj nagrađivani film kao šaljiv, pronicljiv i kontroverzan uvid u rad Paula Watsona s ekipom Sea Shepherda od 1981. godine. Redatelj Peter Brown, najdulje zaposlen član posade Sea Shepherda, radio je na filmu tri desetljeća dočaravajući šaljivije aspekte oceansko-ekološkog aktivizma. Paul Watson zaslužan je što su prizori okrutnosti lova na kitove, gdje kitolovci probijaju tijela kitova eksplozivnim harpunima koji im raznesu utrobu, preko televizije dospjeli u javnost i ukazali na važnost očuvanja kitova i prirode u cjelini.

Članovi posade Sea Shepherda hrane se veganski jer, osim što nije etički, prema riječima Paula Watsona, jesti ribe ekološki je zločin: 'Jednostavno nema dovoljno riba u moru kako bi nastavile hraniti stalno rastuću populaciju ljudi. Do 2030. godine svaki komercijalni ribolov na planetu bit će uništen.' Navodi kako smo već svjedočili uništenju mnogih vrsta riba i da je na djelu 'velik biološki holokaust koji se vodi protiv života u oceanima.' Apsurdno je da je više od 50% riba uzetih iz mora pretvoreno u hranu za životinje, pa domaće mačke pojedu više tuna od svih tuljana na svijetu, a da bi se othranio jedan losos na ribljoj farmi potrebno je uloviti iz mora 50-70 riba.

Prema izvještaju UN-a iz 2010., proizvodnja hrane životinjskog podrijetla odgovorna je za čak 19% ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više od ukupnoga svjetskog prometa. Uzrok tome vrlo su visoke količine energije potrošene na proizvodnju umjetnoga gnojiva, sječu prašuma za pašnjake i uzgoj hrane za stoku, te velike količine metana iz izmeta stoke. Organizacije Greenpeace i World Watch Institute također pozivaju na promjenu prehrane kao najučinkovitije rješenje za smanjenje globalnog zatopljenja i zaštitu okoliša općenito.

Također, svatko može lako utjecati na zaštitu prirode i okoliša odvajanjem i recikliranjem kućnog otpada te korištenjem platnenih torbi umjesto plastičnih vrećica. Time se čuvaju životi životinja u morima i drugim vodama, smanjuje se opterećenje Zemlje velikom količinom nepotrebnog otpada, osigurava se očuvanje prirode i prirodnih sirovina, smanjuje onečišćenost zraka, vode i tla te štedi energija.

Ljudi su jedini odgovorni za uništavanje planeta Zemlje i imaju najveću moć da ga očuvaju. Prijatelji životinja i Restart pozivaju građane da pogledaju film 'Ispovijesti ekoterorista' i da promjenom navika, poput korištenja platnenih torbi, odvajanja otpada i recikliranja te prelaska na vegansku prehranu, pridonesu očuvanju planeta.

Kratke ekološke upute

Peticija za zabranu plastičnih vrećica

Ispovijesti ekoterorista 1 [ 108.59 Kb ]Ispovijesti ekoterorista 2 [ 194.98 Kb ]Ispovijesti ekoterorista 3 [ 110.86 Kb ]Ispovijesti ekoterorista 4 [ 101.99 Kb ]Ispovijesti ekoterorista 5 [ 165.86 Kb ]Ispovijesti ekoterorista 6 [ 99.52 Kb ]Ispovijesti ekoterorista 7 [ 120.80 Kb ]Ispovijesti ekoterorista 8 [ 115.31 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting