24.09.09. Za zakonsku zabranu plastičnih vrećica

| More

Prijatelji životinja predaju potpise građana Ministarstvu zaštite okoliša

- Čeka se da Ministarstvo zaštite okoliša poduzme konkretne mjere protiv plastičnih vrećica

Peticiju za zabranu plastičnih vrećica pokrenula je udruga Prijatelji životinja, uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet, Potrošač, Zelena akcija, Zeleni Dalmacije, Zelena Istra, Zeleni Osijek i drugih. Do sada je svoj potpis protiv plastičnih vrećica dalo više od 27.000 građana Hrvatske.

Predstavnici udruge Prijatelji životinja u četvrtak, 24. rujna, u 10:30 sati predat će prikupljene potpise ravnateljici Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Jasenki Nećak u prostorijama Ministarstva. Tom prigodom iznijet će svoje prijedloge za smanjenje problema plastičnih vrećica očekujući od Ministarstva konkretne mjere.

Godišnje se u svijetu potroši preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a velik dio njih na kraju završi u prirodi. Stotine tisuća životinja umre jer se zapetljaju u plastične vrećice ili ih zamijene za hranu. Plastične vrećice desetljećima se raspadaju na manje dijelove te se kao plastična prašina još stotinama godina zadržavaju u okolišu.

Hrvatska ima golemu potrošnju plastičnih vrećica koje se i nemilice besplatno dijele gotovo u svakom dućanu. Potrebna su hitna i konkretna zakonska rješenja kako bi se alarmantna situacija po pitanju potrošnje plastičnih vrećica popravila.

Recikliranje plastičnih vrećica neekonomično je i teško provedivo. Samo oko 1% vrećica završi na recikliranju. Čak niti znatno povećanje recikliranja plastičnih vrećica ne rješava problem njihove neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i otrovne kemikalije.

Zabranu distribucije besplatnih plastičnih vrećica već su donijele neke zemlje: Kina, Izrael, Kanada i Južna Afrika, te gradovi San Francisco i Los Angeles. Irska je uvela porez na plastične vrećice, što je za posljedicu imalo smanjenje njihove uporabe za čak 90%.

Zabrana plastičnih vrećica imala bi i veliku edukativnu vrijednost jer uči da ne moramo koristiti sve što se može proizvesti, ali i potiče na daljnje korake prema očuvanju planeta.

Dok se čeka da Ministarstvo donese zakonsko rješenje udruga Prijatelji životinja apelira na trgovačke lance da ukinu besplatne plastične vrećice, ostavljajući kupcima na izbor da ponesu svoje vrećice ili torbe kada krenu u kupnju, ili da vrećicu kupe.

Prijatelji životinja mole građane da i sami pridonesu očuvanju okoliša i zaštiti životinja korištenjem platnenih torbi, mrežastih i platnenih vrećica, košara i sličnih višekratno uporabljivih predmeta.

Planet u vrećici

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting