Štetno djelovanje plastičnih vrećica na životinjski svijet

| More

Pravi utjecaj smeća plastičnih vrećica osjeti se na životinjskom svijetu kako u podmorju tako i u ruralnim područjima.

Deseci tisuća kitova, ptica, tuljana i kornjača umiru svake godine zbog plastičnih vrećica na moru i u podmorju, jer često zamijene plastične vrećice za hranu i misle da je, primjerice, meduza.

Kad jednom proguta plastične vrećice životinja ih ne može probaviti tako da one ostaju u crijevima. Tamo sprječavaju probavu hrane i uzrokuju vrlo sporu i bolnu smrt.

Kako se plastične vrećice raspadaju i do tisuću godina, kada životinja umre nakon gutanja plastike, a njezino tijelo se raspadne, plastika ponovno dospije u more i nastavlja ubijati ostale životinje.

Brydeov kit umire nakon što je progutao 6 m2 plastike

U kolovozu 2000., Brydeov kit od osam metara umro je nedugo nakon što se nasukao na plažu Cairns. Obdukcija je pokazala da je njegov želudac sadžavao 6 m2 plastike, uključujući i mnoge besplatne plastične vrećice iz supermarketa. Takav zatvor kod životinja uzrokuje jaku bol, patnju i smrt.

Brydeovi kitovi, kao i mnoge druge vrste kitova, hrane se gutanjem velikih količina vode. Da je Brydeov kit umro u moru, raspao bi se i time oslobodio plastiku koja bi nastavila ubijati ostale morske životinje još stotine narednih godina.

Čudnovati kljunaš 'Srećko' spašen

U svibnju 2003. čudnovati kljunaš spašen je iz rijeke Don u Tasmaniji, nakon što se plastična vrećica omotala oko njegova tijela i urezala duboko u kožu.

Čudnovati kljunaš prevladao je urođenu bojažljivost i prišao ljudskom biću za pomoć.

Nakon pružanja medicinske pomoći i optimističnih prognoza za oporavak, trebao se vratiti životu u divljini. Kada su vidjeli njegove ozljede, njegov spasitelj i mediji nazvali su ga 'Srećko'.

Pelikan Pete umro na nakon što je progutao 17 plastičnih vrećica

Pelikan je pronađen mrtav 1998. u Kiami nakon što je pojeo 17 plastičnih vrećica.

Pelikan je vjerojatno mislio da su plastične vrećice hrana. Pelikan je prepariran i nazvan Pete. Otada stoji ispred znaka kod vodopada Fitzroy koji informira posjetitelje o načinu na koji je umro i problemima plastičnih vrećica i zagađenju oceana.

Ostale divlje životinje na koje su štetno djelovale plastične vrećice

Tele pronađeno u agoniji, koje su nedavno dali uspavati u Mudgee-u NSW, pojelo je osam plastičnih vrećica.

I ptice se u njih uhvate. Budući da onda ne mogu letjeti, umiru od gladi.

I neke kornjače su spašene, a grlo im je bilo prepuno plastičnih vrećica – dio im je virio iz usta.

Kornjaču na slici desno pronašao je i spasio stariji član osoblja u Zoološkog vrta u Melburnu dok je radio na terenu.

Objavljeno ljubaznošću Planet Ark

Umirući Brydeov kit u Cairnsu [ 26.19 Kb ]Neke od plastičnih vrećica pronađenih u želucu Brydeovog kita [ 43.82 Kb ]Lucky s ranom od plastične vrećice oko vrata [ 28.48 Kb ]Pete je umro u Kiami nakon što je progutao plastičnu vrećicu [ 51.67 Kb ]Kornjača u zoološkom vrtu u Melbourneu [ 31.18 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting