04.10.11. Dani prijatelja životinja 2011.

| More

Desetu godinu za redom Prijatelji životinja obilježavaju važne datume vezane za zaštitu i prava životinja

- Aktivnosti na Svjetski dan vegetarijanstva, Svjetski dan farmskih životinja i Svjetski dan životinja

Subota, 1. listopada - Svjetski dan vegetarijanstva

Ove godine Prijatelji životinja obilježavaju Svjetski dan vegetarijanstva pokretanjem Vege izazova kojim pozivaju građane da dva tjedna, do održavanja ZeGeVege festivala, 14.-15. listopada, budu vegetarijanci ili još bolje vegani. Prijave su već počele preko prijavnice.

Na prigodnim cjelodnevnim štandovima u subotu, 1. listopada u Varšavskoj ulici, kod Trga Petra Preradovića u Zagrebu, građani će se moći prijaviti za Vege izazov, nabaviti novoobjavljenu vegansku kuharicu 'Mljac', gledati projekciju novog kratkog filma 'Meso jede ljude', a u 12 sati moći će degustirati raznovrsna veganska jela primamljivog okusa i mirisa, od ćevapa do palačinki. Također, građani će se moći informirati o prednostima vegetarijanske prehrane i potpisati peticiju za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije. Degustacija veganskih jela bit će istodobno održana u Marmontovoj ulici u Splitu.

Nedjelja, 2. listopada - Svjetski dan farmskih životinja

U organizaciji Farm Animal Rights Movement (FARM), Svjetski dan farmskih životinja obilježava se na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 60 milijardi krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta. Na ovaj dan Prijatelji životinja žele učiniti vidljivima patnju i potlačenost životinja koje se institucionalno najmasovnije zlostavljaju i ubijaju.

Već tradicionalno Grad Zagreb organizira obilježavanje Svjetskog dana životinja predstavljanjem udruga, koje će se i ove godine održati na zagrebačkom Bundeku, 2. listopada, od 10 do 17 sati. Na štandu Prijatelja životinja građani će moći dobiti raznovrsne besplatne video i tiskane materijale te potpisati aktualne peticije.

Utorak, 4. listopada - Svjetski dan životinja

Svjetski dan životinja obilježava se od 1931. godine, a datum 4.10. odabran je jer se tada ujedno obilježava dan svetog Franje Asiškog, koji je bio vegetarijanac. Ove godine obilježava se u preko 70 zemalja diljem svijeta.

Na Svjetski dan životinja, 4. listopada, od 9 do 19 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu građanima će na usluzi biti udruge Prijatelji životinja i Glas životinja te Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu. Na informativnim štandovima građani će se moći dobiti tzv. bijelu listu proizvoda koji nisu testirani na životinjama i ostale informativne letke i materijale te besplatne časopise, potpisati peticije, udomiti pse te se informirati o svim aspektima zaštite životinja.

Ambasadorica Svjetskog dana životinja za Hrvatsku, Marta Šušak, poziva građane da obilježe ovaj dan osobnim zalaganjem za dokidanje iskorištavanja i patnje životinja: 'Upućujem svima apel da se aktivno zauzmu za životinje, udomljavanjem napuštenih životinja, prijavljivanjem zlostavljanja i zanemarivanja životinja, potpisivanjem peticija, volontiranjem u udrugama za zaštitu i prava životinja, korištenjem proizvoda koji nisu testirani na životinjama, nošenjem odjevnih predmeta od neživotinjskih materijala, prestankom posjećivanja zooloških vrtova i cirkusa sa životinjskim točkama, prelaskom na vegetarijansku ili još bolje vegansku prehranu..., i tako izravno sudjeluju u stvaranju boljega svijeta za sve životinjske vrste.'

Obilježavanje Dana prijatelja životinja poklapa se s obilježavanjem Međunarodnog tjedna vegetarijanstva od 1. do 7. listopada, kojim se slavi suosjećajan, ekološki prihvatljiviji i zdraviji izbor prehrane.

Svjetski dan vegetarijanstva u Zagrebu i Splitu

Svjetski dan vegetarijanstva 2011 Zagreb 1 [ 187.89 Kb ]

Svjetski dan vegetarijanstva 2011 Zagreb 3 [ 91.05 Kb ]

Svjetski dan vegetarijanstva 2011 Split 2 [ 110.49 Kb ]

Svjetski dan (farmskih) životinja na Bundeku

Svjetski dan životinja na Bundeku [ 94.04 Kb ]

Svjetski dan životinja na Bundeku [ 85.15 Kb ]

Svjetski dan životinja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Svjetski dan životinja u Zagrebu 2011 [ 228.25 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting