14.04.09. Plastičnim čudovištima protiv plastičnih vrećica

| More

Kampanja za zabranu plastičnih vrećica se nastavlja

- Čudovišta od plastičnih vrećica u centru Zadra; informativni štand i potpisivanje peticije; predavanje

U Zadru, 14. travnja, u 12 sati na Narodnom trgu 'čudovišta od plastičnih vrećica' dijelit će građanima informativne letke i pozivati na potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica za koju je do sada skupljeno preko 20.000 potpisa. Na informativnom štandu koji će biti postavljen od 10 sati osim potpisivanja peticije građani će moći dobiti razne edukativne tiskane i video materijale.

Istoga dana u 19 sati u prostorijama Znanstvene knjižnice Zadar održat će se predavanje pod nazivom 'Povezanost zaštite životinja i okoliša', na kojem će biti prikazan i kratki film 'Budućnost je u našim rukama'.

Godišnje se u svijetu potroši preko 500 milijardi plastičnih vrećica od kojih velika većina na kraju završi u prirodi. Stotine tisuća životinja umire svake godine jer pojedu odbačene plastične vrećice zamijenivši ih za hranu, ili se zapetljaju u njih. Plastične se vrećice raspadaju desetljećima na manje dijelove i u konačnici završavaju kao plastična prašina nepoželjna u okolišu.

Recikliranje plastičnih vrećica je neekonomično i teško provedivo. Samo oko 1% vrećica završi na recikliranju. Čak niti znatno povećanje recikliranja plastičnih vrećica ne rješava problem njihove neumjerene proizvodnje zbog koje se troše ogromni resursi i otrovne kemikalije.

Kina, Izrael, Kanada Južna Afrika, San Francisco, Los Angeles i drugi zabranili su plastične vrećice ili će to uskoro učiniti. Irska je 2002. godine, prva u Europi, uvela porez na plastične vrećice, do danas im je potrošnja pala za 90%.

Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 199.588.400.000 vrećica manje. Jedna platnena torba zamijeni 1000 plastičnih.

Prijatelji životinja žele apelirati na građane da koriste torbe, mrežaste i platnene vrećice, košare i slično, a da u trgovinama odbijaju uzeti besplatne jednokratne plastične vrećice. Također pozivaju građane da potpišu peticiju za zabranu plastičnih vrećica što će rezultirati spašavanjem mnogih životinja od bolne smrti, a prirodu poštedjeti nagrđivanja i zagađenja.

Takva zabrana bi imala i veliku edukativnu vrijednost jer uči da ne moramo koristiti sve sto se može proizvesti, ali i potiče na daljnje korake prema očuvanju planeta. Okoliš čuvamo ako kupujemo stvari koje možemo više puta koristiti, razvrstavanjem otpada za reciklažu, pravilnim odlaganjem opasnog otpada i tako dalje.

Okolišu pomažemo i prelaskom na bezmesnu prehranu jer je za uzgoj biljne hrane potrebno znatno manje resursa nego za uzgoj životinja za hranu. Bezmesnom prehranom štedimo znatne količine vode i energije, znatno smanjujemo utjecaj na globalno zatopljenje i zagađenje okoliša, a utječemo i na smanjenje gladi u svijetu.

Narednog dana, u srijedu, 15. travnja udruga Prijatelji životinja u suradnji sa Gradskim poglavarstvom Grada Biograda na Moru održat će akciju pod nazivom Ne napuštaj me – udomi me, kako bi upozorila na zakonsku obvezu zbrinjavanja napuštenih životinja, osudila napuštanje životinja te educirala građane o ovom sveprisutnom problemu.

Nakon razgovora na sjednici Gradskog poglavarstva Grada Biograda na Moru Prijatelji životinja postavit će informativni štand kod gradskog bazena u Biogradu na Moru u 14 sati gdje će građani moći doći do edukativnih materijala i informacija vezanih za Zakon o zaštiti životinja i njegovo provođenje. Građani se pozivaju i na potpisivanje peticije za promjenu Pravilnika o označavanju pasa odnosno za uvođenje obveznog mikročipiranja svih pasa bez obzira na njihovu dob.

Zadar

Plastična čudovišta u Zadru 1 [ 121.75 Kb ]

Plastična čudovišta u Zadru 2 [ 119.74 Kb ]

Plastična čudovišta u Zadru 3 [ 117.79 Kb ]

Plastična čudovišta u Zadru 4 [ 59.17 Kb ]

Biograd

Štand u Biogradu 1 [ 97.00 Kb ]

Štand u Biogradu 2 [ 114.04 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting