07.12.23. STOP zlostavljanju, DA pravima životinja

| More

Dojmljivi performans Prijatelja životinja na Međunarodni dan prava životinja

10.12., 11 sati, Trg bana Jelačića: velika crvena slova okružena aktivistima

Na Međunarodni dan prava životinja, koji se diljem svijeta obilježava 10. 12., Prijatelji životinja održat će upečatljiv performans, kojim će poručiti „stop” zlostavljanju, mučenju i ubijanju životinja u raznim industrijama. Kako bi poruka bila što upečatljivija, u nedjelju 10. 11. od 11 sati na Trgu bana Jelačića, aktivisti će držati velika crvena slova koja će tvoriti riječ „stop” te potresne i dojmljive fotografije koje prikazuju patnju životinja koje se iskorištavaju za eksperimente, u zoološkim vrtovima, u industriji hrane, kože, krzna itd.

Cilj performansa jest ukazati na golemu nepravdu koja se čini životinjama i naglasiti da vrijednost njihova života, kao i njihova prava, ne ovise isključivo o njihovoj iskoristivosti i ljudskoj percepciji. Aktivisti performansa ujedno su i zagovornici prava životinja te vjeruju da je pogrešno životinje tretirati kao potrošnu robu ili kao „sredstvo” i time im oduzimati prava, jednako kao što je iz istih razloga pogrešno tretirati na isti način i ljude. Naime, pokret za zaštitu prava životinja ima jednake ciljeve kao i pokret za ljudska prava, zbog čega se Međunarodni dan prava životinja obilježava ciljano na Međunarodni dan ljudskih prava.

Životinje su danas u tolikoj mjeri potlačene da se prava svjesnih jedinki i njihovih jasnih želja za vlastitim životom potpuno izgube u svrsi masovne ljudske proizvodnje. No, Prijatelji životinja naglašavaju da ne treba zaboraviti da su i ne tako davno robovlasnici imali potpunu vlast nad životom svojeg roba, žene bile potpuno podređene muškarcima i sl., stoga treba mijenjati i status životinja.

„Glasni smo protiv svih oblika diskriminacije, pa tako i specizma, odnosno diskriminacije na osnovi vrste. Sve životinje zaslužuju naš obzir i suosjećanje, a ugrožavanje njihovih prava tiče se svih nas. Performansom ćemo pozvati sve da ne koriste proizvode proizašle iz korištenja ili ubijanja životinja za hranu, odjeću, zabavu ili pokuse. Ono što je nama jedan obrok, čizma, kaput ili puder, njima je njihov život”, izjavila je Vlatka Balaš Cerjak iz Prijatelja životinja.

Balaš Cerjak vjeruje da velika većina nas ima u sebi suosjećanje prema životinjama te osjeća sažaljenje prema njihovoj patnji, no svakodnevno ga zatomljava zbog svog komfora ili nedostatka informacija. Vjeruje i da bi, kada bi svi znali što se događa sa životinjama iza zidova farmi, klaonica i laboratorija, mnogi od njih odlučili napraviti pozitivne promjene i pomoći im. U tome im, kako navodi, može biti koristan i Vege izazov, besplatan servis za dobivanje korisnih informacija i recepata u trajanju od 30 dana, koji se nalazi na www.veganopolis.net.

Prijatelji životinja već više od 20 godina obilježavaju ovaj dan, pozivajući sve da ga obilježe edukacijom o pravima životinja i aktivizmom. Svi koji žele sudjelovati u performansu mogu se prijaviti putem prijavnice za sudjelovanje.

Ostale fotografije pogledaj u galeriji.

Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.22 Mb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.18 Mb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.30 Mb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.48 Mb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.54 Mb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.37 Mb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.48 Mb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 335.53 Kb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 532.28 Kb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.50 Mb ]Međunarodni dan prava životinja 2023 [ 1.55 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting