03.09.08. Iz zatvorske ćelije u Parlament Austrije?!

| More

Prijatelji životinja pozdravljaju oslobađanje austrijskih kolega!

Prije nešto više od sto dana, naoružani policajci upali su u domove zaštitnika životinja i urede nekoliko udruga za prava životinja. Vrata su obijena te je slijedilo verbalno i fizičko zastrašivanje. Deset je osoba uhićeno, dok su uredi pretraženi, a oprema i dokumenti zaplijenjeni.

Ovaj postupak opravdan je člankom 278a Kaznenog zakona, koji se koristi samo u slučajevima razbijanja mafijaških lanaca, trgovine ljudima i šverca droge! Iako nisu postojali apsolutno nikakvi dokazi za navodni 'organizirani kriminal', kao ni veze koje uhićenici imaju s tom organizacijom, desetero aktivista držano je u pritvoru bez jasnih dokaza i optužbi duže od tri mjeseca.

Jučer u poslijepodnevnim satima, Christof, Elmar, Felix, Jan, Jürgen, Kevin, Leo, Martin i Sabine (deseti zatvorenik Christian pušten je ranije) odlukom Prizivnog suda napokon su pušteni na slobodu. Tako je završen proces koji je, prema najnovije prikupljenim dokaznim materijalima, 'izrežiran' od strane specijalne komisije (Soko) s ciljem uništavanja jedne od najjačih austrijskih udruga za prava životinja u Austriji – Verein Gegen Tierfabriken.

Martin Balluch, predsjednik VGT-a, iz svoje se ćelije prije neki dan po tom pitanju očitovao: 'Od našeg najvećeg uspjeha za zaštitu životinja 2004. g. osjećali smo pojačanu represiju od strane policije. To se dogodilo kada je donesen Savezni zakon o zaštiti životinja, što je rezultiralo velikim troškovima uzgajivačima stoke u industrijskom uzgoju. Posjedujemo dokaze da je policija savjetovala kompanije koje prakticiraju okrutnost nad životinjama kako da se učinkovite bore protiv naših zakonitih kampanja, te je poduzimala brutalne korake protiv nas. U članku iz austrijskih dnevnih novina Salzburger Nachrichten iz 2005. g. visoko pozicionirani dužnosnik Saveznog ureda za zaštitu ustavnosti i aktivnosti protiv terorizma izjavio je da je zaštita životinja najveća prijetnja sigurnosti u Austriji.'

Svega četiri dana nakon Balluchovog očitovanja, on i njegovi kolege pušteni su na slobodu od strane Prizivnog suda.

Za vrijeme njegova zatočeništva, Dr. Martina Ballucha posjetio je u zatvoru vođa austrijskih zelenih, Alexander Van der Bellen, pozvavši ga da se kandidira kao nezavisni kandidat za Zelene u nadolazećim nacionalnim izborima 28. rujna. Balluch će 7. rujna biti izabran kao kandidat na konferenciji Stranke zelenih, a Van der Bellen je izjavio za novine Austrian Standard: 'Pozvao sam Ballucha da se natječe kao kandidat za Stranku zelenih. Dobit će visoko mjesto na listi kandidata.' Austrijskoj nacionalnoj televiziji ORF Van der Bellen je opisao Balluchovu kandidaturu kao 'znak zahvalnosti radu nevladinih organizacija'.

Ovaj je slučaj jasan pokazatelj snage udruga za zaštitu i prava životinja, koje su svojim djelovanjem postigle velike ciljeve u zaštiti životinja. Također je jasan pokazatelj represije države i policijskih snaga nad aktivistima i udrugama koje su legalnim putem postigle ono što pojedinci, kompanije i vlada nisu željeli.

Sto dana provedenih u zatvoru nije slomilo udruge niti omelo njihovo djelovanje. Sada će s još većim žarom i snagom krenuti u daljnju borbu za prava i zaštitu životinja i ostvarenje svojih prava koja su uskraćena ovim sramotnim činom austrijske države.

Prijatelji životinja izražavaju punu poptoru svojim austrijskim kolegama i svim njihovim akcijama u cilju zaustavljanja okrutnosti nad životinjama. Također čestitaju Dr. Balluchu na kandidaturi te izražavaju nadu da je ovim pohvalnim istupom Stranke zelenih i puštanjem svih zatvorenih aktivista na slobodu završeno jedno ružno, mračno i sramotno razdoblje austrijskog pravosudnog sustava.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting