26.11.21. Biljna mlijeka osvajaju svijet!

| More

Prijatelji životinja objavili detaljan vodič o biljnom mlijeku, namijenjen svim ugostiteljima u Hrvatskoj

- 27. 11. 2021.: prvih 10 kava s biljnim mlijekom besplatno u 13 ugostiteljskih objekata u više gradova

Biljna mlijeka osvajaju svijet [ 372.92 Kb ]

Prijatelji životinja osmislili su i objavili vodič za povećanje veganske ponude u ugostiteljskim objektima simpatična imena „Biljna mlijeka osvajaju svijet”, koji je kao izvor korisnih informacija i savjeta dostupan svima i OVDJE. Promociji vodiča priključilo se 13 caffe barova i slastičarnica iz Zagreba, Osijeka, Varaždina, Dubrovnika i Rijeke, koji će u subotu 27. studenoga 2021. počastiti prvih 10 gostiju koji naruče kavu s biljnim mlijekom.

„Cilj promocije je upoznati ljubitelje kave s blagodatima i raznim, finim okusima biljnih mlijeka. Kava s biljnim mlijekom ne postoji u ponudi samo za vegane, već je namijenjena svima. Drago nam je što će popularni kafići ovom gestom razveseliti i iznenaditi svoje goste promovirajući na taj način i ovaj sveobuhvatni vodič i biljna mlijeka”, najavljuju iz Udruge.

Otkrivaju da su vodič, koji je nastao u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Turističkom zajednicom grada Zagreba, poslali na čak 1500 adresa ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj kako bi ih korisnim informacijama, zanimljivim receptima i konkretnim podacima potaknuli na proširenje ponude bez namirnica životinjskog podrijetla, čime bi ujedno unaprijedili svoje usluge.

Kroz vodič svi se mogu upoznati s biljnim zamjenama za mlijeko, sir, šlag, vrhnje i ostale sastojke životinjskog podrijetla dostupne u Hrvatskoj te saznati kako je lako prilagoditi sastav svim jelima i napitcima. Zanimljivim pristupom vodič daje ideje za mnoge nove biljne proizvode koje će rado iskušati svi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama.

„Saznajte zašto biljna mlijeka osvajaju svijet, zašto su izvrsna za kavu, kojih sve vrsta ima i što se sve pomoću njih može napraviti, kao i gdje se mogu nabaviti. U vodiču se pojašnjava i zašto je važno imati vegansku ponudu te koje su sve prednosti biljnih jela i napitaka. Sigurni smo da će sve zainteresirati recepti za kavu dalgona, cheesecake, Dunavske valove, tiramisu, Ledeni vjetar, torte Snickers, Sacher i Schwarzwald, mađaricu, kremšnite, burek, pizzu te druga jela i napitke koji lako mogu postati dio ugostiteljske ponude, uz savjete koji dolaze uz njih”, kažu Prijatelji životinja. Dodaju da vodič sadrži i popis proizvođača i dobavljača biljnih mliječnih proizvoda.

U vodiču se uz savjete profesionalnih kuhara nalazi i recept Igora Barberića, dugogodišnjeg vegana koji se nada povećanju veganske ponude i u Hrvatskoj: „Jako mi je žao što veganska ponuda nije zastupljena u našim restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima u istoj mjeri kao u inozemstvu. Nekada bih rado odahnuo i, umjesto da sam radim veganske slastice i napitke, sjeo u bilo koji café-bar i bez pol muke, primjerice, naručio kavu dalgona s biljnim mlijekom.”

I istraživanja tržišta potvrđuju da je zanimanje kupaca za veganske proizvode u stalnom porastu i da je veganstvo postalo mainstream. Stoga je i porast proizvoda biljnog podrijetla svakim danom sve veći te se na policama trgovina mogu pronaći gotovo sve zamjene za životinjske proizvode.

Prijatelji životinja ističu da svaka vrsta sisavca, osim čovjeka, pije mlijeko namijenjeno toj vrsti te da su ljudi jedina bića koja piju mlijeko druge vrste i jedini koji ga piju u odrasloj dobi. „Odabirom veganskih proizvoda možemo zaustaviti klimatske promjene, spasiti naše šume i rijeke, pomoći gladnim ljudima, budućim generacijama te mnogim životinjama, ali i poboljšati svoje zdravlje i izbjeći mnoge bolesti”, zaključuju Prijatelji životinja.

Tiskanu verziju vodiča „Biljna mlijeka osvajaju svijet” ugostitelji mogu dobiti bez naknade narudžbom na e-mail. Onima koje vodič potakne na daljnje istraživanje prednosti veganske prehrane može pomoći Vege izazav na www.veganopolis.net.

U vodiču su svojim kulinarskim savjetima i receptima sudjelovali i redatelj i koreograf Igor Barberić, voditeljica prvog veganskog web-shopa „Pusti otok“ Anita Petrović, certificirani veganski chef te pokretačica YouTube kanala „Mama Veganka“ Ivana Surjan Mitrović, food blogerica („Burbon i borovnice“) Nataša Rajčević, profesionalni veganski chef, vlasnik veganskog cateringa „Zeleni vaal“ i konzultant Neven Milić, veganska kuharica, certificirana konzultantica biljne prehrane za ugostiteljski sektor Ivana Rukavina dok su za pripremu i stiliziranje hrane te fotografije jela zaslužni Lana Komušanac i Goran Galović. Recepte su za vodič osmislili Igor Barberić, Anita Petrović, Sanja Komušanac, Adri Mrniaux, Ivana Surjan Mitrović, Suzana Mušac i Renata Jerinić. Zahvaljujemo Alpru na donaciji mlijeka i svima koji su izdvojili svoje vrijeme i nesebično pomogli u ostvarenju ovog divnog i važnog projekta za koji vjerujemo da će pomoći svim ugostiteljima u boljem razumijevanju veganske proizvoda i potražnje za njima na tržištu.

Kafići koji su sudjelovali u promociji:

ZAGREB
1. Bulldog Zagreb- Bogovićeva 6, 10 000 Zagreb
2. Caffe bar Eligo- Gospodska 22, 10 000 Zagreb
3. Caffe bar Pinocchio- Nehajska 4, 10 110 Zagreb
4. Cat Caffe Zagreb- Dragojla Kušlana 6, 10 000 Zagreb
5. Torte i to- Babonićeva 121, 10 000 Zagreb; Vrbanićeva 22, 10 000 Zagreb; Grahorova 5, 10 000 Zagreb

OSIJEK
6. Caffe Bar Peppermint- Vrt Jagode Truhelke 3, 31 000 Osijek
VARAŽDIN
7. Medina škrinja- Ul. Juraja Habdelića 4, 42 000 Varaždin
8. Wine&Cheese/Gin&Rum bar Living Rooms- Dravska 5, 42 000 Varaždin
9. Stara vaga- Trg Matije Gupca 61, 42 000 Varaždin

RIJEKA
10. Schoola Caffe Bar- Prilaz Vladimira Gortana 6, 51 000 Rijeka
11. Cukarikafe Bar-Trg Jurja Klovića 4, 51 000 Rijeka
12. Slastičarnica "BOMBONETA"-Zametska ul. 65, 51 000 Rijeka

DUBROVNIK
13. Urban & Veggie- Obala Stjepana Radića 13, 20 000 Dubrovnik

SPLIT
14. VEG- Ujevićeva poljana 5, 21 000 Split

Biljna mlijeka osvajaju svijet smoothieBiljna mlijeka osvajaju svijetBiljna mlijeka osvajaju svijet

Vezane teme

Biljna mlijeka osvajaju svijet [ 651.89 Kb ]Biljna mlijeka osvajaju svijet [ 603.61 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting