29.08.22. Birajmo hranu koja nije imala oči - Zaustavimo specizam

| More

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana za ukidanje specizma

- Prošetali zagrebačkom špicom s porukama za prestanak diskriminacije na osnovi vrste

svjetski dan za ukidanje specizma 2022 [ 137.19 Kb ]

Prijatelji životinja prošetali su središtem Zagreba s transparentom na kojemu je istaknuta poruka „Birajmo hranu koja nije imala oči” kako bi pozvali sve na obilježavanje Svjetskog dana za ukidanje specizma, koji se već osam godina obilježava u svijetu krajem kolovoza.

Specizam je diskriminacija na osnovi vrste kojoj se može pružiti otpor suosjećajnim načinom života i veganstvom. „Kada bi se svi zagledali u oči životinja, kako pasa i mačaka tako i svinja i krava, i umjeli razumjeti njihove emocije, shvatili bi da se ne razlikuju od nas. Životinje također plaču, pokazuju paniku, predosjećaju smrt te imaju jednake instinkte i sposobnost proživljavanja složenih osjećaja”, ističu Prijatelji životinja.

Smatraju da se trebaju uzimati u obzir prava svih životinjskih vrsta te da specizam nema logičko uporište i nepravedan je: „Kao i ljudi, i druge životinjske vrste su svjesne, osjećajne i imaju želju za životom. Nemamo pravo mučiti ih i pretvarati u robove i proizvode”.

„Danas ne samo da je svima dobro poznato da životinje pate i osjećaju nego su brojne etološke studije pokazale da su one svjesna bića s različitim vrstama inteligencije i istančanim emotivnim i socijalnim sposobnostima”, dodaju iz Udruge. Navode i da možemo živjeti zdravo i dugovječno bez proizvoda životinjskoga podrijetla, odnosno bez iskorištavanja životinja. Sve veći broj ljudi pokazuje da se specizam može svakodnevno izbjeći te svojim načinom života ne krše osnovno pravo životinja na život bez iskorištavanja i ubijanja.

Nepravde iz prošlosti, poput ropstva, ukinute su ili znatno smanjene. Ti problemi također su bili ugrađeni u kolektivnu svijest do te mjere da se mislilo da su vječni. No povijest je pokazala suprotno i lako možemo zamisliti da će se klaonice jednoga dana smatrati simbolom nepravde i barbarstva, dijelom sramotne povijesti čovječanstva. Prijatelji životinja smatraju da, kao što naše društvo želi okončati seksizam i rasizam, na isti način treba djelovati i prema specizmu.

Svjetski dan za ukidanje specizma dobar je povod za upoznavanje s pravima životinja i veganstvom, odnosno s mogućnošću nespecističkog načina života i razmišljanja. U tome svima može pomoći gledanje filma „Zemljani” (Eartlings), kao i posjet stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.

svjetski dan za ukidanje specizma 2022

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting