05.05.02. Zakon o dobrobiti životinja

| More

Kampanja Prijatelja životinja za promjenu Zakona o dobrobiti životinja uz pomoć organizacija iz cijelog svijeta

SOLIDARNOST CIJELOG SVIJETA ZA ŽIVOTINJE

Na prijedlog Kabineta Predsjednika Republike Stjepana Mesića udruga Prijatelji životinja nedavno je sastavila prijedlog za promjenu Zakona o dobrobiti životinja koji je po našem mišljenju katastrofalan i napravljen za ubijanje i uzgajanje životinja, a ne njihovu zaštitu. Sada tražimo da cijeli svijet podrži našu inicijativu i da hrvatska vlast uvede promjene.

Ono što tražimo da se uvrsti u novi Zakon jesu zabrane uzgajanja životinja za krzno, nastupi cirkusa sa životinjama, testiranje kozmetike i sredstava za održavanje kućanstva, korištenje mreža potegačica, ubijanje zaštićenih i ugroženih vrsta, uzgajanje egzotičnih vrsta, korištenje životinja u promotivne svrhe, ali i poboljšanje uvjeta života životinja na farmama, promjenu uzgoja i klanja životinja te bolje uvjete životinja u zoološkim vrtovima i životinja za društvo.

Tražimo izmjene i dopune katastrofalnog Zakona čime će se Hrvatska približiti Europskoj uniji i pojedinim zapadnim zemljama koje su slične korake već poduzele. Prihvaćanjem našeg prijedloga Hrvatska bi napravila velik korak u poštivanju prava životinja te se istakla kao primjer zemlje koje gleda u svjetlu budućnost. Novim Zakonom o zaštiti životinja Hrvatska bi skočila na vrh ljestvice osjećajnih i pravednih zemalja te samim time postavila nove kriterije zaštite životinja.

Tisuće organizacija diljem svijeta obaviještene su o akciji za promjenu Zakona o zaštiti životinja i od svih tražimo da pošalju pisma našoj vlasti i medijima, na adrese Europske unije i na adrese zapadnih medija.

Želimo da se Hrvatska približi zapadnim zemljama boljim odnosom prema životinjama, a ne da se kao do sada ističe kao zemlja izuzetne okrutnosti nad životinjama. Takav potez svakako bi pomogao primanju Hrvatske u Europsku uniju i druge europske integracije, a pomogao bi i našem turizmu i ugledu naše zemlje općenito.

Sam prijedlog Kabineta Predsjednika Mesića da sastavimo takav prijedlog pokazuje spremnost da Hrvatska postane jedna od prvih zemalja koje su usvojile Zakon o zaštiti životinja koji vodi boljem statusu životinja. Neka Hrvatska bude svjetli primjer drugim zemljama i uzor svima kojima je stalo do prava životinja i borbe protiv okrutnosti.

No, ukoliko se naš prijedlog bude ignorirao i ne bude prihaćen, strane organizacije i pojedinci koji podržavaju našu kampanju inzistirat će da Hrvatska ne bude primljena u Europsku uniju i pozivat će svoje zemlje na bojkot hrvatskih proizvoda i turizma. Ne zaboravimo snagu tih organizacija u sličnim situacijama kada su prisiljavale razne vlade i gradove da uvedu promjene ili prestanu s mučenjem životinja.

Vrijeme je za globalne promjene zaštite životinja i vrijeme da Hrvatska zauzme povijesnu ulogu te bude među zemljama pokretačima promjena.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting