10.12.16. Iskustvo Zemljana

| More

Prijatelji životinja pozivaju sve da povodom Dana prava životinja ne zatvaraju oči pred nasiljem nad životinjama

- 10. 12. u 11 sati: zagrebački Trg bana Jelačića; brojni aktivisti s maskama na licima puštaju scene iz filma ''Zemljani''

Ako je itko pomislio da je biti vegan/ka i aktivist/kinja za prava životinja lako i jednostavno, prevario se. Ono najteže nema veze s hranom i odricanjem, već sve koji izaberu život bez okrutnosti prema životinjama najteže pogađa suočavanje s tamnom stranom ljudskoga roda. Najteže je razumjeti zašto dobri i brižni ljudi, uključujući obitelj i prijatelje, nastavljaju sudjelovati u nepotrebnim praksama nasilja nad životinjama – samo zbog svojeg trenutačnog zadovoljstva ili navike.

Mnogi od njih jednostavno nisu upoznati s okrutnim praksama koje su neizostavne u uzgoju životinja zbog ljudske prehrane, odjeće ili zabave. Možda su krajičkom oka vidjeli neki video, načuli nešto u razgovoru s poznanicima ili naslutili kroz kratke informacije na plakatima, ali sve to nije im bio dovoljno dobar razlog za promjenu prehrambenih i ostalih navika.

Nekoliko desetaka aktivista odlučilo je posvetiti Međunarodni dan prava životinja poticanju na gledanje filma ''Zemljani'' (Earthlings). Vođeni mišlju: ''Ako mi koji imamo znanje i spoznaju ne proslijedimo poruku i otvorimo drugima oči, tko će?'', odlučili su se oboružati prijenosnim računalima i tabletima te scenama iz nagrađivanog filma o ljudskom odnosu prema životinjama.

Aktivisti u crnoj odjeći simbolično će nositi bijele maske kako svojim emocijama i suzama ne bi skrenuli pozornost s ekrana ispred njih. U ovom performansu najvažniji su ekrani i ono što se može vidjeti na njima. Film ''Zemljani'' dojmljiv je dokumentarac koji prikazuje skrivene snimke svakodnevnih praksa iz industrija koje iskorištavaju životinje – uzgajivačnica, klaonica, cirkusa, vodenih parkova i sl. ''Zemljani'' su zaslužni za promjenu životnih navika milijuna ljudi diljem svijeta i zbog jasno iznesenih činjenica trebaju ga vidjeti svi kojima je imalo stalo, kao i oni kojima nije.

Izvedbom performansa ''Iskustvo Zemljana'' (The Earthlings Experience) Hrvatska će se pridružiti Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Švedskoj, Danskoj, Americi, Kanadi, Australiji i brojnim drugim državama u kojima je takav performans izveden. Sve koji nisu sigurni trebaju li pogledati film mogu nadahnuti riječi redatelja Shauna Monsona koji objašnjava zašto je bitno ne bježati od istine i ne zatvarati oči pred scenama nasilja nad životinjama: ''Ne smijemo odbiti vidjeti očima ono što životinje moraju trpjeti tijelima''.

Ono na što film ''Zemljani'' skreće pozornost i zbog čega se diljem svijeta već gotovo 30 godina obilježava Međunarodni dan prava životinja jest činjenica da ovaj planet dijelimo s drugim životinjskim vrstama. Svi smo mi Zemljani i imamo pravo na život bez iskorištavanja i držanja u ropstvu. Prijatelji životinja pozivaju sve da povodom Međunarodnog dana prava životinja pogledaju film ''Zemljani'' te da se zamisle nad postupcima čovječanstva prema svojim sustanarima.

Svi koji ne mogu biti na glavnome zagrebačkom trgu mogu pogledati film na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.youtube.com/afcroatia te ga preporučiti svojim poznanicima.

Više fotografije pogledajte na linku.

zemljani4 [ 295.47 Kb ]zemljani3 [ 238.64 Kb ]zemljani6 [ 241.34 Kb ]zemljani7 [ 328.00 Kb ]zemljani8 [ 447.53 Kb ]zemljani9 [ 295.71 Kb ]zemljani1 [ 540.62 Kb ]zemljani2 [ 548.27 Kb ]zemljani5 [ 620.40 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting