02.10.06. Performans 'Meso je ubojstvo'

| More

Dojmljiv performans na Svjetski dan farmskih životinja

U 'posudama' za meso ljudske veličine, upakirani u celofan, dvoje aktivista Prijatelja životinja održat će performans u ponedjeljak, 2. listopada, na Trgu bana Jelačića, na Svjetski dan farmskih životinja, kako bi prikazali kako bi u supermarketu izgledalo ljudsko meso za prodaju. Uz slogan: 'Meso je ubojstvo' Prijatelji životinja žele upozoriti da se sve životinje – uključujući i čovjeka – sastoje od krvi, mesa i kostiju te imaju jednake osjećaje i strahove.

Etikete velikih dimenzija s cijenama na celofanskim pakiranjima upozoravaju 'Milijarde životinja se muči i okrutno ubija zbog ljudske obijesti jedenja mesa'. Osim toga, prolaznici će dobiti letke putem kojih će se moći informirali o okrutnostima uzgoja životinja, transporta, nasilju u klaonicama...

Zašto Prijatelji životinja objavljuju okrutnu istinu o mesnoj industriji? Zato što se još i danas goveda bez omamljivanja kastriraju i odstranjuju im se rogovi. Pilićima se brutalno odsijecaju kljunovi, svinjama se izbijaju očnjaci, režu repovi i kastrira ih se pri punoj svijesti. Mnoge životinje umiru od upale pluća, dehidracije, iznemoglosti ili infekcija. Teško depresivne životinje u proizvodnji mesa vegetiraju nagurane u mračne bokseve ili kaveze u kojima se ne mogu pomaknuti niti nekoliko koraka. Kada nakon mučnog transporta stignu u klaonicu, životinje se često pri punoj svijesti vješa na tekuću vrpcu ili baca u kipuću kupku.

‘Svake godine diljem svijeta pati i umire 60 milijardi životinja zbog mesne industrije. Sve je to potpuno nepotrebno jer se možemo hraniti zdravo i raznoliko a da se pritom ne muče i ubijaju druga živa bića’, poručuje Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Uz obilje mahunarki, žitarica, gljiva, sjemenki, povrća i voća, u trgovinama su dostupne i biljne kobasice, šunke, paštete, odresci i još mnogo toga.

Performans na Svjetski dan farmskih životinja 1Performans na Svjetski dan farmskih životinja 2Performans na Svjetski dan farmskih životinja 3Performans na Svjetski dan farmskih životinja 4Performans na Svjetski dan farmskih životinja 5Performans na Svjetski dan farmskih životinja 6Performans na Svjetski dan farmskih životinja 7

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting