10.08.07. Tko lud, a tko zbunjen???

| More

Prijatelji životinja zgroženi odlukom Ministarstva da kornatskim stočarima plati odštetu!

Prijatelji životinja ostali su neugodno iznenađeni odlukom ministara Petra Čobankovića i Božidara Kalmete da kornatskim stočarima, izravno odgovornima za tragičan pomor ovaca, nadoknade štetu zbog umiranja stada!

Odmah po napisu u medijima o teškom stanju ovaca na kornatskim otocima, udruga Prijatelji životinja obratila se veterinarskoj inspekciji u Šibeniku sa zahtjevom za pokretanjem postupka protiv odgovornih (vlasnika ovaca) za katastrofu ovaca na otocima kornatskog arhipelaga.

Drago Skračić, Marino Ježina i ostali, za sada u javnosti nepoznati kornatski stočari, svojom nebrigom i zanemarivanjem osnovnih životnih potreba, izravno su prouzročili stradanje više od 1200 ovaca a, kako stvari sada stoje, država će ih za to još i nagraditi!?

Prijatelji životinja postavljaju pitanje odgovornima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva kako je moguće da se prekršitelji Zakona o zaštiti životinja, umjesto da budu u skladu sa zakonom sankcionirani, za svoje prekršaje još stimuliraju i motiviraju na nebrigu o životinjama i u budućnosti?

Kornatski stočari izravno su prekršili sljedeće stavke Zakona o zaštiti životinja:

Za kršenje ovih odredbi Zakona o zaštiti životinja predviđene novčane kazne za pravne osobe su 30.000 do 50.000 kuna, a za fizičke 5000 do 15.000 kuna.

Prijatelji životinja zahtijevaju od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i nadležnih inspekcija da žurno postupe prema Zakonu o zaštiti životinja te odgovorne za masovni pomor ovaca na Kornatima primjereno kazne!

Zar je moguće da će se u Hrvatskoj zločin nad životinjama nagrađivati umjesto kažnjavati?! Zar je moguće da nitko od nadležnih ne vidi istinu i činjenično stanje već svi postaju žrtvama toplinskog udara koji je svima malo pomutio pamet? Možda bi višemjesečno krstarenje bez mogućnosti pristanka na obalu gdje se nalaze izvori pitke vode ministrima Čobankoviću i Kalmeti napokon otvorilo oči i pomoglo im spoznati težinu zločina prema kornatskim ovcama i strahotu patnje kroz koju su zbog ljudske nebrige i nemara one morale proći izložene suncu i pijući slanu morsku vodu?!

Možda bi tada pravna država počela funkcionirati, a novi Zakon o zaštiti životinja prestao biti farsa i 'zakon za naivne'. Možda…

Potpuno je jasno, a to je izjavio i sam ministar Čobanković, da se umiranje ovaca u potpunosti moglo spriječiti pa se postavlja pitanje tko će odgovarati prema Zakonu o zaštiti životinja – neodgovorni vlasnici ovaca ili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting