04.06.21. Svi imamo ulogu u sprječavanju klimatskih promjena!

| More

Savjeti Prijatelja životinja povodom Svjetskog dan zaštite okoliša 5. lipnja

- Svi zastupnici u Hrvatskom saboru dobit će edukativnu brošuru „Hrana i ekologija”

Povodom Svjetskog dan zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Prijatelji životinja poslat će svim saborskim zastupnicima brošuru „Hrana i ekologija” s ciljem poticanja na konkretno zauzimanje za očuvanje okoliša, životinja i prirode te sprječavanje klimatskih promjena. U brošuri se na pristupačan način objašnjava povezanost uzgoja životinja za hranu s gorućim problemima poput gladi u svijetu, globalnog zatopljenja, potrošnje vode i krčenja šuma.

„Saborski zastupnici oglušili su se na našu zamolbu da se u Hrvatskom saboru izglasa alarmantno stanje vezano za klimatske promjene, no to je učinio Europski parlament. Stoga vjerujemo da će im zabrinjavajući podaci iz brošure biti itekako korisni”, kažu iz Udruge.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša posvećena je obnovi ekosustava. Više nego ikada situacija na Zemlji je alarmantna jer, prema velikome broju uglednih svjetskih istraživanja, uzgoj životinja za hranu uvjerljivo najviše pridonosi zagađenju planeta i uništavanju ekosustava. Uzgoj hrane za ljudsku prehranu usko je povezan s gladi u svijetu, klimatskim promjenama, potrošnjom vode, krčenjem šuma i mnogim drugim aspektima zagađenja okoliša, zbog čega su nužne konkretne smjernice prema održivom življenju i ekološkim principima prehrane.

„Svi imamo ulogu u sprječavanju klimatskih promjena jer, osim političke moći, najveća je moć i odgovornost upravo u našem odabiru načina života i prehrane. Stoga se obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša možemo pridružiti svi educiranjem i promjenom prehrane u smjeru odabira namirnica biljnoga podrijetla”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Uzgoj životinja za hranu jedan je od glavnih uzročnika klimatskih promjena. Utječe na globalno zatopljenje više nego sva prijevozna sredstva zajedno te je uzrok kontaminacije i zagađenja 50 % vode u Europi. Stočarstvo zauzima 83 % cjelokupnog poljoprivrednog zemljišta na svijetu, iako proizvodi manje od jedne petine kalorija koje konzumiramo. Dok se sve više govori o pogubnom utjecaju proizvodnje mesa, jaja i mlijeka, ponuda gotovih veganskih proizvoda svakim danom sve je veća i dostupna svima, neovisno kako se hrane.

Mlada okolišna aktivistica Greta Thunberg u svojem najnovijem videu izjavila je: „If we don't change, we are f****d” ukazujući da nam se zaista ne piše dobro ako se ne promijenimo, ako ne promijenimo način na koji razmišljamo o hrani i proizvodnji hrane, odnosno ako se ne okrenemo proizvodima i jelima biljnoga podrijetla. „Zaštita okoliša nije nešto daleko i apstraktno, već nešto vrlo prisutno i opipljivo u čemu svakodnevno sudjelujemo doslovno svakim zalogajem”, zaključuju Prijatelji životinja.

Kako bi svi zainteresirani mogli iskušati veganske proizvode i jela, Prijatelji životinja pozivaju na cjelodnevni VegeSajam koji će se u jubilarnom desetom izdanju održati 15. lipnja 2021. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.

Brošura „Hrana i ekologija” nalazi se OVDJE.

deforestacija [ 643.64 Kb ]Podaci o deforestaciji [ 55.11 Kb ]

Vezane teme

Podaci o potrošnji vode [ 46.28 Kb ]klimatske promjene [ 206.73 Kb ]Potrosnja vode [ 46.28 Kb ]Hrana i ekologija [ 156.23 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting