06.08.10. Stop političkoj represiji!

| More

Prijatelji životinja i Za živali kod austrijske granice organiziraju prosvjed podrške optuženim aktivistima

- Prosvjedi diljem svijeta zbog kršenja ljudskih prava aktivista za prava životinja u Austriji

U Austriji se događa težak slučaj političkoga progona. Austrijski aktivisti suočeni su s do pet godina zatvora zbog korištenja svojega prava na slobodu govora, slobodu mišljenja i slobodu okupljanja.

Udruga Prijatelji životinja iz Hrvatske i udruga Za Živali iz Slovenije, u petak, 06. kolovoza 2010. od 12 do 13 sati kod granice Slovenije i Austrije u Donjem Dobrenju kod naplatnih postaja (GPS: 46°36'54",15°39'37"), pridružit će se prosvjedima diljem svijeta kojima je cilj skrenuti pozornost na ozbiljna kršenja ljudskih prava u Austriji.

21. svibnja 2008. posebna jedinica austrijske policije uhitila je desetak aktivista iz pokreta za prava životinja. Svi aktivisti, uključujući i bivšeg asistenta na Sveučilištu u Cambridgeu dr. Martina Ballucha, stavljeni su u pritvor. Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da su uhićeni aktivisti zapravo kriminalci koji su odgovorni za mnoge podmetnute požare, otrovne napade plinom te prijetnje bombaškim napadima.

Zatvoreni aktivisti odgovorili su činjenicom da sav materijal koji je dostavljen kao dokaz ne sadrži nikakve dokaze o kaznenim djelima, već je opis njihova aktivizma za promjenu Zakona i poslovne politike. Jedan od aktivista odlučio je štrajkati glađu te je tako proveo 39 dana. Mnoge osobe iz javnoga života i organizacije, uključujući Amnesty International, oštro su kritizirale takvo ponašanje vlasti.

Nakon više od tri mjeseca javni tužitelj naredio je puštanje aktivista jer, prema njegovom objašnjenju, vrijeme pritvora mora biti razmjerno očekivanoj kazni. To je smanjilo pozornost koju je postupak imao u javnosti, no time postupak nije završio. U veljači 2010. državno tužiteljstvo najavilo je da ima dovoljno dokaza za optužnicu i suđenje trinaestorici aktivista, uključujući i desetoricu koji su već proveli tri mjeseca u zatvoru.

Četvorica optuženih odlučili su objaviti optužnice na internetu. U optužnicama nije bilo ničega što bi bio dokaz za kriminalno djelovanje. Međutim, kako bi se zaobišao nedostatak dokaza, tužiteljstvo koristi nejasne formulacije članka 278a austrijskog Kaznenog zakona, koji se koristi za kazneni progon mafije.

'Kriminalno razmišljanje' aktivista upotrijebljeno je kao dokaz njihova navodna članstva u zločinačkoj organizaciji, a ta navodna pripadnost je dokaz da je njihov pravni postupak za zaštitu životinja – kriminalan. Dodatni apsurd je izjava tužiteljstva da su čak i organizirani prosvjedi jedan od navodnih kriminalnih činova. Dakle, dokazi za navodno članstvo u kriminalnoj organizaciji pokušavaju se izvući iz liste mnogih legalnih javnih akcija koje su aktivisti provodili, poput organiziranja javnih konferencija i demonstracija.

Proces je pokrenut u ožujku 2010. i predviđa se da će trajati i do 2011. Svakome od aktivista prijeti zatvor od pet godina te plaćanje sudskih troškova i troškova odvjetnika od preko 35.000 eura jer im troškovi neće biti vraćeni bez obzira na rezultat procesa. Stefan Traxler, odvjetnik petero optuženika, uključujući Martina Ballucha, sumnja u pravednost procesa. Naime, u svojih 14 godina prakse nikada nije toliko često bio prekidan od strane suca s razlogom odbijanja predstavljenih oslobađajućih dokaza, uključujući i sve predložene svjedoke.

Kako proces napreduje, sve je jasnije da tužiteljstvo nema dokaza da se ovdje radi o zločinačkoj organizaciji. To je prepoznala i austrijska javnost koja je na strani nepravomoćno optuženih aktivista. Najveći apsurd je u tome što se aktivistima sudi na temelju članka 278a, čime ih se optužuje za terorizam, dok se aktivisti bore upravo protiv terorizma – terorizma nad životinjama i to preko legalnih javnih akcija i političkoga djelovanja.

Austrija ne bi smjela provoditi ovaj sramotni progon aktivista niti bi svijet smio dopustiti prijetnje financijskom propašću i zatvorom ljudima zbog njihova političkog djelovanja, čime se krše osnovna ljudska prava.

Više na: www.shameonaustria.org, www.sramotazaavstrijo.si, www.oesterreichsschande.de

Prosvjed na austrijsko-slovenskoj granici 6 [ 109.43 Kb ]Prosvjed na austrijsko-slovenskoj granici 7 [ 107.82 Kb ]Prosvjed na austrijsko-slovenskoj granici 1 [ 88.85 Kb ]Prosvjed na austrijsko-slovenskoj granici 4 [ 109.74 Kb ]Prosvjed na austrijsko-slovenskoj granici 2 [ 86.76 Kb ]Prosvjed na austrijsko-slovenskoj granici 3 [ 99.68 Kb ]Prosvjed na austrijsko-slovenskoj granici 5 [ 128.31 Kb ]

Vezane teme

Prosvjed u Austriji, foto: vgt.at [ 25.75 Kb ]Foto: vgt.at [ 83.54 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting