22.04.08. Otpad naš svagdašnji

| More

Prijatelji životinja povodom Dana planeta Zemlje upozoravaju na problem stvaranja i važnost odvajanja otpada

Problem otpada kojeg proizvodimo je toliko zabrinjavajući da bi svaki građanin trebao biti obaviješten na koji način kao pojedinac sudjeluje u stvaranju otpada. Čimbenika je puno, no manje je poznato koliko je i izbor prehrane direktno povezan sa stvaranjem otpada i uništavanjem okoliša.

Otpad s farmi i klaonica mjeri se u milijardama tona godišnje. Primjerice, farma s 60.000 pilića proizvede preko 80 tona otpada tjedno. Relativna koncentracija otpada s farmi i klaonica u odnosu na običnu kanalizaciju je i nekoliko stotina puta veća. Za usporedbu, životinje uzgajane u Hrvatskoj proizvedu 30 puta više izmeta od cijele populacije u Hrvatskoj.

Uz zagađenje vode i tla i golemu potrošnju prirodnih resursa mesna industrija zagađuje i zrak pa tako dušik koji isparava u zrak iz životinjskoga izmeta uzrokuje kisele kiše. Prema izvještaju FAO pri UN-u uzgoj životinja za klanje utječe na globalno zatopljenje više od svog prometa na svijetu.

Izbacivanjem namirnica životinjskoga podrijetla iz ljudske prehrane drastično bi se smanjilo zagađenje okoliša i količina otpada koju proizvodimo. Krznena i kožna industrija također nemilice troše vodu i zagađuju plovne kanale, a u preradi životinjskih materijala koriste se i kancerogene kemikalije. Odabirom ekoloških odjevnih materijala i obuće utječemo na očuvanje okoliša i smanjenje otpada.

Uz promjenu prehrane i odijevanja važan je i naš stav prema recikliranju jer odvajanjem otpada utječemo na očuvanje prirodnih resursa, smanjenje onečišćenosti zraka, vode i tla, štednju skupe i dragocjene energije, smanjenje deponijskog prostora i sprječavanje ozljeđivanja divljih životinja ugroženih otpadom.

Kako se ne bismo 'ugušili u vlastitom otpadu', udruga Prijatelji životinja apelira na građane da učine promjenu u načinu prehrane i odijevanja te da odvajaju otpad zbog vlastite dobrobiti, drugih životinjskih vrsta i zajedničkog nam okoliša.

Na sam Dan planeta Zemlje, u utorak, 22. travnja, u sklopu Eko tržnice u organizaciji udruge Zelena akcija, koja će se održati na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, Prijatelji životinja davat će informacije građanima o ekološkim prednostima vegetarijanskog načina života i nužnosti recikliranja otpada.

Farma svinja PIK Vrbovec3 [ 160.65 Kb ]

Vezane teme

Roda

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting