05.12.13. Besplatnu vrećicu plaća naš okoliš

| More

Prijatelji životinja ne odustaju od zahtjeva za rješavanjem problema plastičnih vrećica

- Kad ne želimo sami zaštiti svoj okoliš, možda nas na to natjera zadnja odredba Europske komisije

Europska komisija je 4. studenog 2013. prihvatila prijedlog kojim se od država članica zahtijeva da smanje uporabu laganih plastičnih vrećica. Među predloženim mjerama države članice mogu odabrati one koje smatraju najprikladnijima, uključujući pristojbe, nacionalne ciljeve smanjenja ili zabranu u određenim uvjetima. Potaknuti tom odredbom, Prijatelji životinja iznova apeliraju na Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na donošenje mjera kojima bi se riješio problem nemilosrdnog trošenja plastičnih vrećica koje imaju štetan utjecaj na okoliš i životinje.

Udruga Prijatelji životinja još je 2009. nadležnom ministarstvu predala peticiju za zakonsku zabranu plastičnih vrećica, s prikupljenih više od 27.000 potpisa. Nažalost, po tom se pitanju još ništa nije konkretno učinilo te se ista peticija i dalje potpisuje preko www.prijatelji-zivotinja.hr

Prijatelji životinja ponovno su poslali zahtjev Ministarstvu zaštitu okoliša i prirode i ministru Zmajloviću s kojim već mjesecima čekaju termin za sastanak, vjerujući da bi ova godina trebala ipak završiti konkretnim dogovorom i odlukom.

U svijetu se svake godine potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica, od kojih se zbog visokih troškova reciklira manje od 1%. Ostatak završi na odlagalištima i u prirodi gdje ubijaju stotine tisuća vodenih životinja i ptica koje ih zamijene za hranu, uzrokujući im bolnu i sporu smrt. Plastične vrećice uzrokuju i velike ekološke probleme jer se desetljećima raspadaju na manje dijelove te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu u okolišu jer zagađuje ekosustave i završava u našoj hrani i vodi.

Hrvatska se u turističke svrhe promovira kao jedinstveno mjesto očuvane prirodne baštine i bogate biološke raznolikosti. Postavlja se pitanje kako se u ideju očuvanog hrvatskog okoliša uklapaju plastične vrećice koje nagrđuju obale i drveća s kojih vise? Tu nije riječ samo o nedostatku estetike već i o očitom pomanjkanju ekološke svijesti. Ne samo da se time ostavlja loš dojam na turiste, već se nepovratno uništavaju prirodna staništa i životi životinja.

Ne bi li se stalo na kraj nekontroliranoj potrošnji plastičnih vrećica, Prijatelji životinja predlažu porez na vrećice, odnosno pristojbu kojom niti jedna vrećica ne bi bila besplatna već bi morala biti naplaćena primjerice dvije kune po komadu. Namjera nije dodatno opteretiti i ovako preopterećen budžet građana, već ih potaknuti da se okrenu korištenju ekološki prihvatljivijih torbi i vrećica. Takva bi odredba i same trgovine i trgovačke lance potaknula da ponude građanima trajnija i ekološki osviještena rješenja po pristupačnim cijenama. Sredstva prikupljena ovim načinom mogla bi se usmjeriti u fond za očuvanje okoliša, čime bi pridonijela daljnjem napretku.

Iako je udruzi Prijatelja životinja prvi cilj pomoći životinjama koje dugo i u teškim mukama umiru zbog plastičnih vrećica, sa sigurnošću tvrdimo da bi ovakav zakon imao veliki odjek u Europi te bi se pozitivno odrazio i na naše gospodarstvo, posebice u sektoru turizma. Ovim putem Prijatelji životinja pozivaju građane da odbace plastične vrećice te umjesto njih koriste dugotrajne vreće ili košare i tako osiguraju sigurniju i čistiju budućnost.

Više informacija i peticiju za zabranu plastičnih vrećica nalazi se na sljedećim stranicama.

plastične vrećice [ 62.26 Kb ]plastična vrećica u moru [ 53.85 Kb ]plastična vrećica na drvetu [ 103.77 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting