08.09.16. Tribina 'Za bolji Zakon o zaštiti životinja'

| More

Prijatelji životinja pozivaju građane na informiranje te slanje komentara tijekom aktualne javne rasprave

- U četvrtak 8. rujna u 18 h u Europskom domu u Zagrebu: predstavnici skloništa, Ministarstva poljoprivrede i odvjetnica

U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja, koja pokriva opsežno tematsko područje i brojne aktualne probleme. Javna rasprava traje do 12. rujna do kada građani mogu poslati svoje komentare s podrškom postojećim ili prijedlogom dodatnih izmjena. Kako bi dobili više potrebnih informacija, organizira se tribina za građane s ciljem razjašnjavanja brojnih aspekata Zakona.

Na tribini će, kao predstavnica Ministarstva poljoprivrede, prisustvovati mr. sc. Branka Buković Šošić, dr. med. vet., voditeljica Odjela za zaštitu životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane. Gospođa Šošić je ujedno vodila sastanke Povjerenstva koje je raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona te koordinirala njegovim radom.

O tematici koja se tiče napuštenih životinja i rada skloništa na pitanja će moći odgovoriti dr. vet. med. Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Radi se o jednom od šest no kill skloništa u Hrvatskoj.

Još jedno od takvih je i čakovečko sklonište za životinje ''Prijatelji''. Njihova predstavnica Aleksandra Hampamer osvrnut će se i na problem brojnih napuštenih pasa u Međimurju te zakonskih izmjena koje bi mogle pomoći u praksi. Jedna od takvih je i obavezna sterilizacija pasa, što bi jedinicama lokalne samouprave dugoročno značilo financijsku uštedu.

Za građane kojima terminologija Zakona i njegova tumačenja predstavlja problem, pojašnjenje će moći ponuditi odvjetnica mr. sc. Vesna Magličić. Tribinu će moderirati Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, koji će se osvrnuti i na ostale dijelove Zakona, poput problematike uzgoja životinja radi krzna.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je postojeću odredbu o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, no s prijedlogom da se preostalim uzgajivačima činčila odobri još godinu dana dodatnog prijelaznog razdoblja. Službeni podatak Ministarstva navodi da je preostalo samo 20 registriranih uzgajivača činčila, iako su oni sami dosad navodili da ih je više od 50. S obzirom na to da je velika većina dosad već prestala s radom poštujući zabranu uz deset godina prijelaznog razdoblja, nema razloga da se 20 preostalih uzgajivača odobri novo produljenje.

Neke od ostalih izmjena u Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja uključuju zabranu: držanja dupina u zatočeništvu, trajnog držanja pasa na lancu ili u boksovima, davanja kućnih životinja iz skloništa maloljetnim osobama, usmrćivanja pasa i mačaka radi proizvodnje hrane…

Među izmjenama izdvajaju se i: obaveza skloništa za trajnom sterilizacijom pronađenih kućnih životinja, regulacija držanja stranih životinjskih vrsta kao kućnih životinja, obaveze jedinica samouprave o brizi za napuštene životinje, a definirane su i ovlasti komunalnih redara.

Brojni građani i udruge koje svojim radom brinu o napuštenim životinjama već godinama ističu važnost da se u Zakon o zaštiti životinja uvrsti i odredba o zabrani ubijanja pasa u skloništima. Naime, brojna skloništa u Hrvatskoj provode usmrćivanje pasa nakon isteka zakonskog roka od 60 dana, iako ih ni sadašnji Zakon ne obavezuje na to.

Udruga Prijatelji životinja, između ostalih prijedloga, navodi i: nužnost zabrane natjecanja konja u povlačenju trupaca (tzv. šlajs), registracije svih uzgajivača neovisno o broju ženki, zabrane borbi i insceniranih sukoba životinja, mogućnost trajnog oduzimanja životinja u slučaju zlostavljanja i zabranu žigosanja kopitara.

Građani koji neće moći prisustvovati tribini pozivaju se da pošalju svoje komentare na prijedlog novog Zakona o zaštiti životinja do 12. rujna putem web-stranice e-Savjetovanja.

Saznajte više o tribini, javnoj raspravi i svim prijedlozima izmjene Zakona o zaštiti životinja te pročitajte upute o načinu slanja komentara.

Posebna zahvala Europskom domu na ustupanju prostora za održavanje tribine.

Činči poziva na tribinu [ 181.37 Kb ]Sklonište u Utinji 2010. - Volker Fritzemeier [ 78.24 Kb ]Zlostavljani konji na Velebitu kod Gračaca 1 [ 234.56 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting