15.07.08. Zabranimo plastične vrećice!

| More

Prijatelji životinja traže zakonsku zabranu distribucije plastičnih vrećica

Svake se godine distribuira preko 500 milijardi plastičnih vrećica, od kojih se manje od 1% reciklira zbog visokih troškova. Ostalih 99% poslije viđamo u prirodi kako zagađuju mora, rijeke i jezera, pritom ubijajući milijune životinja koje naš otpad zamjenjuju za hranu te umiru zbog probavnih smetnji ili uslijed gušenja.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva razmatra uvođenje otkupa plastičnih vrećica. Time se ne bi u potpunosti riješio taj ekološki problem jer bi se i dalje proizvodile velike količine tog za prirodu otrovnog otpada, a životinje bi i dalje bile u opasnosti zbog njih. Na taj bi se način samo povećala proizvodnja i prodaja plastičnih vrećica, dok bi se zabranom prodaje i uvođenjem adekvatnih zamjena u korijenu riješio taj golemi ekološki problem.

U vrijeme kada nam prijeti ekološka kataklizma, zabrana plastičnih vrećica ima i edukativnu poruku jer se građani uče savjesnijem načinu življenja i odnosa prema prirodi i životinjama općenito te vraćanju starih navika nošenja torbi, košara i platnenih vrećica.

Mnogo je dokumentiranih slučajeva u kojima su zabilježene smrti životinja koje su, zamijenivši plastičnu vrećicu za moguću hranu, progutale istu te umirale u bolovima zbog začepljenja ili nemogućnosti daljnjeg prehranjivanja. Također, mnogo je slučaja u kojima su ptice, ribe, kornjače ili druge životinje ostale zapetljane u njima i danima umirale u mukama. Pored toga, plastične vrećice iznimno se dugo raspadaju u prirodi, a i kad se raspadnu, ostanu prisutne u obliku plastičnog praha nepoželjnog za okoliš.

Važno je istaknuti da proizvodnja plastičnih vrećica zahtijeva potrošnju velike količine vode i nafte, što za posljedicu ima još veću devastaciju i nepotrebno iskorištavanje prirodnih resursa koje smo već uvelike iscrpili.

Prijatelji životinja uputili su zahtjev za zabranu prodaje plastičnih vrećica državnom tajniku u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Nikoli Ružinskom, te potpredsjednici Odbora za zaštitu okoliša i zastupnici u Hrvatskom saboru, Mireli Holy, koja je postavila zastupničko pitanje predsjedniku vlade Republike Hrvatske Ivi Sanaderu o ukidanju ili ograničavanju prodaje plastičnih vrećica.

Kineska vlada već je donijela odluku kojom se zabranjuje proizvodnja i distribucija plastičnih vrećica u dućanima, dok su građani grada Modburyja u jugozapadnoj Engleskoj sami, dogovorno, zabranili korištenje plastičnih vrećica, te u trgovinama nude vrećice od recikliranog papira i platnene vrećice. I San Francisco zabranio je njihovo korištenje u trgovinama mješovite robe. Slične su odluke donesene i u drugim dijelovima svijeta, kao što su Južna Afrika, Irska, Tajvan, Bangladeš, Butan, Ruanda i Zanzibar, gdje su uvedene novčane kazne za one koji rabe te neekološke vrećice.

Crna Gora upravo razmatra mogućnost zabrane distribucije plastičnih vrećica, čime želi sustavno educirati građane o zamjeni plastičnih vrećica platnenima te vrećicama od sličnih materijala, koje ne utječu na okoliš i životinje kao one od plastike.

Zabranom distribucije plastičnih vrećica smanjio bi se problem proizvodnje i nagomilavanja takvog otpada u prirodi, spasili bi se milijuni životinja koje umiru od gutanja vrećica ili petljanja u njih, te sačuvala velika količina sirovina koja se koristi pri njihovoj proizvodnji.

Prezentaciju vezanu za plastične vrećice možete skinuti ovdje.

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting