Kratke ekološke upute

| More
Recikliranjem smanjujemo potrošnju energije i sirovina i zagađenje okoliša. Reciklirati možemo gotovo sve: papir, plastiku, staklo, čak i ostatke nekih prehrambenih proizvoda.

Papir odlažemo u plavi spremnik – možemo odložiti i tetrapak-ambalažu nakon što smo isprali sadržaj i skinuli čep.

Plastične boce vraćamo u trgovine, a reciklirati možemo i velik dio ostalih plastičnih proizvoda.

Staklene boce, uz neke iznimke, također odlažemo u za to predviđen zeleni spremnik.

Ostatke hrane, kore i ljuske voća i povrća odlažemo u smeđi spremnik za kompost, ako su nam takvi spremnici dostupni u mjestu stanovanja.

Baterije nije moguće reciklirati, ali ih je, zbog opasnih kemikalija koje sadrže, važno pravilno odložiti u crveni spremnik.

Elektroničke aparate, ulja i metale odložite u vama najbliže reciklažno dvorište.

Višekratne plastične vrećice se mogu zamijeniti pletnenim torbama jer je recikliranje plastičnih vrećica neekonomično i teško provedivo. Samo jedna platnena torba zamijeni i do 1000 plastičnih vrećica. Zabranom besplatnih plastičnih vrećica, spasile bi se tisuće životinja, sačuvali prirodni resursi i očuvali ekosustavi.

Sačuvajmo okoliš koristeći proizvode koji su nam doista neophodni! Dajmo prioritet višekratno upotrebljivim proizvodima.

Bezmesnom prehranom štedimo znatne količine vode i energije, znatno smanjujemo utjecaj na globalno zatopljenje i zagađenje okoliša, a utječemo i na smanjenje gladi u svijetu. Promjenom prehrane najviše utječemo na budućnost našega planeta. Više informacija na www.vegan.hr.

PROMIJENIMO NAVIKE I SPASIMO PLANET!

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting